Älykäs energia on alttiina kyberiskuille – Vaasan yliopisto kehittää energiajärjestelmien kyberturvallisuusosaamista

Kun energiajärjestelmät digitalisoituvat, hajautuvat ja verkottuvat, haasteeksi kasvaa turvallisuus. Mitä enemmän älyä järjestelmiin kertyy, sitä haavoittuvimpia ne ovat kyberhyökkäyksille. Vaasan yliopistossa ryhdytäänkin kehittämään energiajärjestelmiin liittyvää kyberturvallisuusosaamista.

sahkolinjoja-kuva-cc-pixabay

– Energiajärjestelmien digitalisaatio etenee ja energiamurroksen myötä hajautettu, uusiutuviin energialähteisiin perustuva energiantuotanto lisääntyy. Energiajärjestelmän hallintaan liittyvää tietoa liikkuu yhä enemmän verkossa paikasta toiseen. Tämä tarkoittaa lisääntynyttä hyökkäyspinta-alaa rikollisille, luonnehtii Vaasan yliopiston tietojärjestelmätieteen professori Tero Vartiainen.

Muutama vuosi sitten Ukrainassa hakkerit katkaisivat sähköt murtautumalla sähkönjakelua ohjaaviin tietojärjestelmiin. Maailmalta on käynyt ilmi, että lunnasrahoja kaipaavien rikollisten, teollisuusvakoilijoiden ja osaamistaan testaavien hakkereiden lisäksi liikkeellä saattavat olla myös terroristit ja vieraiden valtioiden edustajat.

– Kyse on varautumisesta merkittäviin riskeihin. Haluamme kasvattaa osaamista energiajärjestelmien kyberturvallisuuteen liittyen sekä tukea yrityksiä uusien liiketoiminta-avausten kehittämisessä.

Vaasan yliopiston kaksivuotinen Cybersecurity and Resilience of Digital Energy Systems eli CR-DES- hanke on saanut Pohjanmaan Liitolta Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR)-rahoitusta. Kyberturvallisuusosaamisen kehittämisen lisäksi tavoitteena on vahvistaa energiateknologian tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan infrastruktuuria ja kehitysympäristöä Pohjanmaalla. Yhteistyökumppaneina hankkeessa ovat mukana Wärtsilä, ABB, Arcteq, Wapice, Vaasan Sähkö ja VASEK.

Yliopisto aikoo hankkia reaaliaikasimulaattorialustan, jonka avulla voidaan reaaliaikaisesti testata älykkään sähköjärjestelmän ja siihen liittyvien laitteiden ja sovellusten resilienssiä eli toimintakykyä ja valmiutta häiriötilanteissa sekä kykyä palautua niistä. Reaaliaikasimulaattorin hankintaan on saatu erillistä investointirahoitusta Euroopan aluekehitysrahastolta.

– Reaaliaikasimulaattorialustalla tehtävät testit ja kokeilut tuovat ymmärrystä, jotka auttavat kehittämään kyberturvallisuutta. Yrityksillä on tässä hyvin kriittinen rooli. He voivat testata tuotteitaan simulaattorin avulla. Lisäksi alusta tulee olemaan käytettävissä yliopiston ja ammattikorkeakoulun tutkimukseen ja opetukseen.

Hankkeessa aiotaan kehittää IEC 61850 ja IEC 62351 -standardeihin perustuva kyberturvaprotokolla sekä reaaliaikainen simulaatiomalli. Tekniikan kehittäminen ei yksistään ei riitä kyberturvallisuuden varmistamiseksi, vaan ihmisten toimintaa pitää myös johtaa. Hankkeessa luodaankin tiekartta energiajärjestelmien kyberturvallisuuskoulutukselle ja ohjeistus kyberturvallisuusharjoitusten toteutukselle.

kuva-1-tero-vartiainen-kuvaaja-satu-aaltonen

Haluamme kasvattaa osaamista energiajärjestelmien kyberturvallisuuteen liittyen sekä tukea yrityksiä uusien liiketoiminta-avausten kehittämisessä, sanoo tietojärjestelmätieteen professori Tero Vartiainen Vaasan yliopistosta. (kuvaaja Satu Aaltonen)

 

Tietoa hankkeesta

Digitaalisten energiajärjestelmien kyberturvallisuus ja resilienssi – Cybersecurity and Resilience of Digital Energy Systems (CR-DES)
Aika: 1.4.2020–31.3.2022
Hankkeen vastuuhenkilö: Tero Vartiainen, Vaasan yliopisto
Hankkeen muut tutkijat: Mike Mekkanen ja Kimmo Kauhaniemi, Vaasan yliopisto
Rahoitus: EAKR, Pohjanmaan liitto, yritykset, kunnat
Ulkoinen rahoitus yhteensä: 301 481 euroa
Budjetti: 364 727 euroa
Yhteistyökumppanit: Wärtsilä, ABB, Arcteq, Wapice, Vaasan Sähkö, VASEK
Hankkeen sivut:  https://www.univaasa.fi/fi/research/projects/cr_des

Uusimmat artikkelit

K-kauppojen aurinkovoimaloilla ennätystehot touko-kesäkuussa

K-kauppojen aurinkovoimaloiden yli 40 000 aurinkopaneelia tuottivat touko-kesäkuussa ennätykselliset yli 3 000 MWh puhdasta aurinkosähköä. Kokonaisuudessa tuotettu määrä vastaa noin 5 000 pakastealtaan vuotuista sähkönkulutusta. Parhaimmassa tapauksessa aurinkovoimalla pystytään kattamaan valtaosa kaupan päivittäisestä sähkötarpeesta. 

7.8.2020 | Alan Uutiset

Tullin ennakkotilasto: Viennin syöksy pysähtyi kesäkuussa

Suomen tavaraviennin arvo oli 4,5 miljardia euroa kesäkuussa, eli 15,4 prosenttia vuoden takaista vähemmän. Tilanne kuitenkin koheni toukokuusta.

Saksalaisjätti Schaeffler lanseeraa suomalaisen partneriverkoston avulla kehitetyn kunnonvalvontajärjestelmän

Saksalainen auto- ja teollisuusalan yritys Schaeffler on toteuttanut kunnonvalvontajärjestelmänsä OPTIME:n suomalaisen partneriverkoston avulla. Saksalaisyhtiö on jo aikaisemmin perustanut tuotekehitystiimin Suomeen ja nyt yhteistyöllä luotua tuotetta lanseerataan kaupallisesti.

EVA: Talouskriisi on suomalaisten suurin uhka

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA:n julkaisemassa tutkimuksessa kysyttiin, kuinka uhkaavina suomalaiset pitävät maailmalla ja Suomessa tapahtuvia konflikteja ja kriisejä omalle ja läheistensä turvallisuudelle. Eniten pelkoa suomalaisissa herätti uusi laajamittainen talouskriisi (77 prosenttia vastaajista) sekä toiseksi eniten pandemiat ja tartuntataudit (72 prosenttia vastaajista).

Signify tuo markkinoille uusia desinfioivia valaisimia

UV-teknologiaan perustuvaan valaistukseen erikoistunut Signify kertoi kasvattavansa UV-C-valaistuksen tuotantokapasiteettiaan ja laajentavansa UV-C-tuotevalikoimaansa maailman kasvaneen desinfiointitarpeen vuoksi.

Asfalttikoneista saatava data parantaa päällysteen laatua, vähentää päästöjä

Asfalttikoneiden anturien tuottaman tiedon avulla voidaan vaikuttaa päällysteen laatuun ja kestävyyteen.

29.5.2020 | Kumppaniartikkeli

Viafin Service jatkaa yrityskaupan jälkeen kasvu-uralla

Teollisuuden kunnossapitoa tarjoava Viafin Service Oyj on vuoden ajan sulatellut suurta kaasualan käyttö- ja kunnossapitopalveluihin liittyvää yrityskauppaa. Nyt Viafin GASiksi nimetyn yhtiön hankinta on saatettu onnistuneesti päätökseen ja listautunut emoyhtiö voi jatkaa matkaa kohti seuraavaa tavoitetta. Päämääränä on nousta sadan miljoonan euron liikevaihtoa pyörittäväksi teollisuuden kunnossapitoyhtiöksi vuoden 2022 aikana.