https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Ammattiastman diagnosoinnissa otetaan digiloikka

Työterveyslaitos ja Elisa lähtevät yhdessä kehittämään työperäisen astman diagnostiikkaa Elisa Etämittauksella. Ammattiastmaa tutkitaan nyt digitaalisesti Elisa Etämittauksella, kertoo Työterveyslaitos.

Suomessa noin 10 000 työikäistä sairastuu vuosittain astmaan. Ammattiastmaan liittyviä tutkimuksia tehdään Työterveyslaitoksen arvion mukaan ainakin tuhannelle suomalaiselle työntekijälle vuosittain.

Työterveyslaitos ja Elisa ovat aloittaneet yhteistyön, joka alkaa puolen vuoden pilottijaksolla. Pilotin aikana Elisa Etämittausta kehitetään edelleen ammattitautidiagnostiikan tarpeisiin. Elisa Etämittaus mahdollistaa astman diagnosointiin tarvittavien PEF-mittausten (uloshengityksen huippuvirtaus) luotettavan tekemisen työpaikalla ja kotona älypuhelimen, mittalaitteen ja Elisa Etämittaus -sovelluksen avulla.

– Terveydenhuollon palvelut digitalisoituvat parhaillaan kovaa vauhtia. Myös työterveyshuolto ja ammattitautidiagnostiikka ovat muutosvaiheessa. Elisa Etämittaus on hyvä esimerkki digitalisoituvasta diagnostiikasta, mikä palvelee sekä tutkittavana olevaa työntekijää että tutkimushenkilökuntaa. On myös suomalaisen yhteiskunnan etu, että ammattiastma tunnistetaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, kertoo Työterveyslaitoksen ylilääkäri Eva Helaskoski.

Mittaaminen nopeampaa ja luotettavampaa

Elisa Etämittauksessa mittalaite liittyy älypuhelinsovellukseen Bluetooth-yhteydellä, joten potilaan ei tarvitse enää kirjata tuloksia. Elisa Etämittaus -sovellus muistuttaa mittausten tekemisestä ja varmistaa kunkin mittaustuloksen onnistumisen. Tulokset siirtyvät hoitohenkilökunnalle suoraan verkon välityksellä, mikä mahdollistaa reaaliaikaisen seurannan. Kaikki mittaukseen liittyvät graafit piirtyvät hoitavalle lääkärille automaattisesti.

– Oivaltavat IT-ratkaisut mahdollistavat sen, että potilaan saama palvelu helpottuu ja samalla kustannustehokkuus parantuu. Mittaaminen on nopeampaa ja tulokset luotettavampia. Ammattiastman tutkiminen kestää neljä viikkoa ja puhalluksia tehdään kahden tunnin välein niin töissä kuin vapaalla valveillaoloaikana. Lisäksi on olennaista, että Elisa Etämittaus oikeasti muistuttaa olevan puhaltamisen aika, kertoo Työterveyslaitoksen keuhkolääkäri Irmeli Lindström.

 

Taustaa:

Työhön liittyvä astma käsittää ammattiastman ja työn pahentaman astman. Ammattiastmalla tarkoitetaan Suomessa astmaa, jonka todennäköinen ja pääasiallinen aiheuttaja on työympäristössä esiintyvä tietty sisään hengitettävä aine eli altiste. Suomessa korvataan ammattitautina reilut sata astmaa vuodessa, kun kaikkiaan noin 10 000 työikäistä sairastuu astmaan vuosittain.

Työn pahentamassa astmassa esimerkiksi työpaikan pölyt, käryt, voimakkaat hajut, lämpötilan vaihtelut tai fyysinen rasitus voivat pahentaa potilaan astmaa ja vaikeuttaa työssä pärjäämistä. Sairautta ei korvata ammattitautina. Kun työ ja siihen liittynyt tietty sisään hengitetty aine on todennäköisesti potilaan astman pääasiallinen aiheuttaja, on kysymyksessä ammattitauti.

Lue lisää: http://www.ttl.fi/fi/tyoterveyshuolto/ammattitaudit/tavallisimpia_ammattitauteja/ammattiastma/Sivut/default.aspx

Uusimmat artikkelit

22.11.2024 | Alan Uutiset

Presidentti Stubb jakoi ensimmäistä kertaa kansainvälistymispalkinnot

Yrityspalkinnot saivat Unikie, Konecranes ja ABB. Yhteisöpalkinto annettiin Forest Joensuulle.

Uusittu turbiini vie Metsä Board Kyron tehdasta lähemmäs fossiilittomuutta

Uuden turbiinin paremman hyötysuhteen ansiosta tehtaan biovoimalan tuottaman sähkön osuus tehtaan kokonaistarpeesta kasvaa 50 prosenttiin aiemman kolmasosan sijaan.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.

2.10.2024 | Tutkimus ja koulutus

SSAB:n Raahen tehtaan uusi päälaboratorio on Pohjoismaiden suurimpia

Laborotorion rakentaminen on osa yhtiön valmistautumista fossiilivapaaseen teräksentuotantoon. Vuosittain laboratoriossa analysoidaan noin 240 000 näytettä, joista tehdään noin 4,4 miljoonaa määritystä.

27.9.2024 | Kumppaniartikkeli

Innovaatiot vaativat yhteistyötä

Suomalainen osaaminen on tärkeässä roolissa globaalin pumppujätti Sulzerin toiminnassa. Sen varaan rakentuvat sekä oma että kumppanien prosessien tutkimus- ja kehitystoiminta ja tehokkuuden jatkuva parantaminen.