https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Asbestiriskien hallinta kaivoksissa

Asbestiesiintymät Suomen kallioperässä ovat harvinaisia, mutta pienetkin esiintymät voivat aiheuttaa merkittävää altistumista ja terveydellistä hallaa, sillä kuitumaisen kiviaineksen käsittely tuottaa enemmän pölyä kuin ei-kuitumaisen kiven käsittely. Ohuet kuidut myös pysyvät ilmassa pitkään, jolloin altistumisaika pitenee.

Kaivostyontekija_vaaka

Lähde:TTL

Kaivostoiminnan työturvallisuus on parantunut merkittävästi viimeisten vuosikymmenten aikana – muun muassa kaivostyön koneellistumisen ja automatisoitumisen ansioista työolot ovat parantuneet merkittävästi.  Kaikesta huolimatta kaivostoiminnassa törmätään jatkuvasti erilaisiin työterveys- ja turvallisuushaasteisiin. Melun lisäksi kaivostyöntekijöiden turvallisuuden uhkana on muun muassa kaivospöly. Terveysvaikutusten kannalta merkittävää on tällöin pölyn pitoisuus, koostumus ja hiukkaskoko. Mitä hienojakoisempaa pöly on, sen haitallisempaa se on sisään hengitettäessä.

Kaivostoiminnan työympäristöongelmat liittyvät malmin ja kiven louhintaan, poraustyöhön, käsittelyyn, rikastukseen ja kuljetukseen. Suurimpia työympäristöongelmia alalla on porauksesta, lastauksesta, kuljetuksesta ja murskauksesta aiheutuva melu ja erilaiset kaivosilman pölyt.

Työterveyslaitos on mitannut viime vuosina korkeita ilman asbestipitoisuuksia useilla kaivoksilla. Huolestuttavaa tässä tutkimuksessa on ollut TTL:n vanhempi asiantuntija Markku Linnainmaan mukaan se, että asbestiongelmat ovat tulleet usein yllätyksenä kaivosten henkilöstölle.

Kaivosalalla voidaan asbestin lisäksi altistua kvartsille, arseenille, nikkelille ja sen epäorgaanisille yhdisteille, kromi(VI)yhdisteille, PAH -yhdisteille, öljysumulle, dieselpakokaasuille sekä radonille. Kehittyneiden ilmanvaihtojärjestelmien ansiosta työilman pölypitoisuudet voidaan kuitenkin pitää alle haitalliseksi tunnettujen pitoisuuksien eli HTP-arvojen.

Ammattitaudit kaivostoiminnan ongelmana

Hiukkaset ja melu kestävässä kaivosympäristössä (HIME) hankkeen loppuraportista on löydettävissä muun muassa asbestiriskien hallintaohjeet kaivoksille. Samalla raportista selviää myös sallitut maksimitasot kaivospölyille ja dieselpakokaasuille.

Linnainmaan muistuttaa, että asbestiriskin arviointi kaivoksissa on huomattavasti hankalampaa kuin rakennustyömaalla. Asbesti- ja kuituselvitys tulisikin aina tehdä ennen kaivoksen avaamista. Myös louhittavaa maaperää on seurattava jatkuvasti. Mikäli asbestia kaivoksessa esiintyy, suoritetaan riskien arviointi ja niiden hallinta- ja seurantatoimenpiteet toteutetaan mitattujen ilmapitoisuuksien perusteella.

TTL:n julkaiseman Asbestiriskien hallintaohjeet kaivoksille -julkaisun tarkoituksena on antaa perusteellinen kuva siitä, miten asbestin esiintymistä ja työntekijöiden altistumista arvioidaan ja miten altistumista tehokkaasti ehkäistään. Jokaiselle kaivokselle on laadittava oma asbestikuitujen hallintaohjelma ja työpistekohtaisia ohjeita asbestialtistumisen ehkäisemiseksi. Julkaisu voi toimia tällaisten kaivoskohtaisten ohjeiden pohjana.

FAKTAA:

TTL:n mukaan kaivostoiminnassa ja louhinnassa ilmeni vuonna 2008 ammattitauteja 595/100 000 työllistä kohden, mikä on huomattavasti enemmän kuin työssäkäyvillä keskimäärin. Ammattitautien ilmaantuvuus kaivosteollisuudessa on kuitenkin ollut laskusuunnassa koko 2000-luvun.

Asbestin aiheuttama keuhkosyöpä ja asbestoosi ovat selvästi yleisimpiä ammattitauteja kaivosteollisuudessa. Muita ammattitautien aiheuttajia ovat pöly, kvartsi, kehoon kohdistuva tärinä, sekä huonosta ergonomiasta johtuvat sairaudet.

Kaivosteollisuudessa pääasialliset syöpäsairauden vaaraa aiheuttavat altisteet ovat kvartsi, asbesti, kromi(VI)yhdisteet, arseeni, sekä nikkeli ja sen epäorgaaniset yhdisteet.

Lue lisää:

Asbestiriskien hallintaohjeet kaivoksille:  https://www.julkari.fi/

Uusimmat artikkelit

Rail Baltica -ratatyömaalla hyödynnetään suomalaista 3D-koneohjausjärjestelmää

Täysin digitalisoidussa mallipohjaisessa rakentamisessa työtä voivat tehdä yhdessä reaaliaikaisesti infrasuunnittelija, työkoneenkuljettaja, työmaapäällikkö ja projektinjohto.

8.5.2025 | Alan Uutiset

Teknologiateollisuus: “Vapautuksen päivä” käänsi hyvin alkaneen vuoden valtavaksi epävarmuudeksi

Teknologiateollisuuden uusien tilausten arvo parani alkuvuonna vuodentakaiseen nähden ja tarjouspyyntökyselyn saldoluku nousi positiiviseksi ensimmäisen kerran yli kahteen vuoteen. Jäsenille tehty kysely kertoo kuitenkin suuresta epävarmuudesta. Donald Trumpin toimet ovat hidastaneet investointipäätöksiä. 

Suomen ja Viron välisen EstLink 2 -yhteyden korjaustyöt alkavat toukokuussa

Merenpohjaan asennetaan uutta kaapelia noin kilometrin verran. Sähkönsiirtoyhteyden odotetaan palaavan kaupalliseen käyttöön heinäkuun puolivälissä.

Kemikaalit aiheuttavat paljon vakavia työtapaturmia – laiminlyönnit voivat johtaa rikosseuraamuksiin

”Työpaikoilla käytetään paljon vaarallisia kemikaaleja huolimattomasti. Valitettavasti monet työnantajat eivät tunnista kemiallisten tekijöiden aiheuttamaa vaaraa omalla työpaikallaan”, työsuojelutarkastaja Mikko Järvenreuna toteaa.

Gasumin biokaasu pienentää Metsä Groupin valmistaman kartongin hiilijalanjälkeä

Vähäpäästöisiä kartonkeja haluavat asiakkaat ovat tyypillisesti suuria toimijoita, joilla on tiukat kestävyystavoitteet.

10.3.2025 | Kumppaniartikkeli

Sulzerin innovatiiviset ratkaisut vedenkäsittelyyn ja pumppaamiseen

Sulzer on yksi Suomen johtavista vedenkäsittelyn ja pumppausteknologian toimijoista. Yhtiön panostukset kotimaisuuteen, kestävään kehitykseen, kokonaisratkaisuihin ja asiakaspalveluun tekevät siitä luotettavan kumppanin sekä kunnallisille että teollisille toimijoille.

30.1.2025 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n uusi valmennusohjelma auttaa suomalaisyrityksiä puolustusteollisuuden markkinoille

VTT käynnistää maksuttoman valmennusohjelman kaksikäyttöteknologiasta. Puolustusmarkkinat kiinnostavat, mutta yritysten on vaikea tunnistaa osaamista. Siviiliteknologiakin voi soveltua puolustuskäyttöön.