https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Asbestiriskien hallinta kaivoksissa

Asbestiesiintymät Suomen kallioperässä ovat harvinaisia, mutta pienetkin esiintymät voivat aiheuttaa merkittävää altistumista ja terveydellistä hallaa, sillä kuitumaisen kiviaineksen käsittely tuottaa enemmän pölyä kuin ei-kuitumaisen kiven käsittely. Ohuet kuidut myös pysyvät ilmassa pitkään, jolloin altistumisaika pitenee.

Kaivostyontekija_vaaka

Lähde:TTL

Kaivostoiminnan työturvallisuus on parantunut merkittävästi viimeisten vuosikymmenten aikana – muun muassa kaivostyön koneellistumisen ja automatisoitumisen ansioista työolot ovat parantuneet merkittävästi.  Kaikesta huolimatta kaivostoiminnassa törmätään jatkuvasti erilaisiin työterveys- ja turvallisuushaasteisiin. Melun lisäksi kaivostyöntekijöiden turvallisuuden uhkana on muun muassa kaivospöly. Terveysvaikutusten kannalta merkittävää on tällöin pölyn pitoisuus, koostumus ja hiukkaskoko. Mitä hienojakoisempaa pöly on, sen haitallisempaa se on sisään hengitettäessä.

Kaivostoiminnan työympäristöongelmat liittyvät malmin ja kiven louhintaan, poraustyöhön, käsittelyyn, rikastukseen ja kuljetukseen. Suurimpia työympäristöongelmia alalla on porauksesta, lastauksesta, kuljetuksesta ja murskauksesta aiheutuva melu ja erilaiset kaivosilman pölyt.

Työterveyslaitos on mitannut viime vuosina korkeita ilman asbestipitoisuuksia useilla kaivoksilla. Huolestuttavaa tässä tutkimuksessa on ollut TTL:n vanhempi asiantuntija Markku Linnainmaan mukaan se, että asbestiongelmat ovat tulleet usein yllätyksenä kaivosten henkilöstölle.

Kaivosalalla voidaan asbestin lisäksi altistua kvartsille, arseenille, nikkelille ja sen epäorgaanisille yhdisteille, kromi(VI)yhdisteille, PAH -yhdisteille, öljysumulle, dieselpakokaasuille sekä radonille. Kehittyneiden ilmanvaihtojärjestelmien ansiosta työilman pölypitoisuudet voidaan kuitenkin pitää alle haitalliseksi tunnettujen pitoisuuksien eli HTP-arvojen.

Ammattitaudit kaivostoiminnan ongelmana

Hiukkaset ja melu kestävässä kaivosympäristössä (HIME) hankkeen loppuraportista on löydettävissä muun muassa asbestiriskien hallintaohjeet kaivoksille. Samalla raportista selviää myös sallitut maksimitasot kaivospölyille ja dieselpakokaasuille.

Linnainmaan muistuttaa, että asbestiriskin arviointi kaivoksissa on huomattavasti hankalampaa kuin rakennustyömaalla. Asbesti- ja kuituselvitys tulisikin aina tehdä ennen kaivoksen avaamista. Myös louhittavaa maaperää on seurattava jatkuvasti. Mikäli asbestia kaivoksessa esiintyy, suoritetaan riskien arviointi ja niiden hallinta- ja seurantatoimenpiteet toteutetaan mitattujen ilmapitoisuuksien perusteella.

TTL:n julkaiseman Asbestiriskien hallintaohjeet kaivoksille -julkaisun tarkoituksena on antaa perusteellinen kuva siitä, miten asbestin esiintymistä ja työntekijöiden altistumista arvioidaan ja miten altistumista tehokkaasti ehkäistään. Jokaiselle kaivokselle on laadittava oma asbestikuitujen hallintaohjelma ja työpistekohtaisia ohjeita asbestialtistumisen ehkäisemiseksi. Julkaisu voi toimia tällaisten kaivoskohtaisten ohjeiden pohjana.

FAKTAA:

TTL:n mukaan kaivostoiminnassa ja louhinnassa ilmeni vuonna 2008 ammattitauteja 595/100 000 työllistä kohden, mikä on huomattavasti enemmän kuin työssäkäyvillä keskimäärin. Ammattitautien ilmaantuvuus kaivosteollisuudessa on kuitenkin ollut laskusuunnassa koko 2000-luvun.

Asbestin aiheuttama keuhkosyöpä ja asbestoosi ovat selvästi yleisimpiä ammattitauteja kaivosteollisuudessa. Muita ammattitautien aiheuttajia ovat pöly, kvartsi, kehoon kohdistuva tärinä, sekä huonosta ergonomiasta johtuvat sairaudet.

Kaivosteollisuudessa pääasialliset syöpäsairauden vaaraa aiheuttavat altisteet ovat kvartsi, asbesti, kromi(VI)yhdisteet, arseeni, sekä nikkeli ja sen epäorgaaniset yhdisteet.

Lue lisää:

Asbestiriskien hallintaohjeet kaivoksille:  https://www.julkari.fi/

Uusimmat artikkelit

22.11.2024 | Alan Uutiset

Presidentti Stubb jakoi ensimmäistä kertaa kansainvälistymispalkinnot

Yrityspalkinnot saivat Unikie, Konecranes ja ABB. Yhteisöpalkinto annettiin Forest Joensuulle.

Uusittu turbiini vie Metsä Board Kyron tehdasta lähemmäs fossiilittomuutta

Uuden turbiinin paremman hyötysuhteen ansiosta tehtaan biovoimalan tuottaman sähkön osuus tehtaan kokonaistarpeesta kasvaa 50 prosenttiin aiemman kolmasosan sijaan.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.

2.10.2024 | Tutkimus ja koulutus

SSAB:n Raahen tehtaan uusi päälaboratorio on Pohjoismaiden suurimpia

Laborotorion rakentaminen on osa yhtiön valmistautumista fossiilivapaaseen teräksentuotantoon. Vuosittain laboratoriossa analysoidaan noin 240 000 näytettä, joista tehdään noin 4,4 miljoonaa määritystä.

27.9.2024 | Kumppaniartikkeli

Innovaatiot vaativat yhteistyötä

Suomalainen osaaminen on tärkeässä roolissa globaalin pumppujätti Sulzerin toiminnassa. Sen varaan rakentuvat sekä oma että kumppanien prosessien tutkimus- ja kehitystoiminta ja tehokkuuden jatkuva parantaminen.