Aurinkoenergiaa Helsingin kaupungin rakennuksiin

Helsingin kaupungilla on ollut parin vuoden ajan käynnissä projekti, jonka yhteydessä se asentaa aurinkovoimaloita sopiviin rakennuksiin. Tällä hetkellä valmiita aurinkoenergiavoimaloita on valmistunut yli kymmeneen kohteeseen. Ehkä tunnetuin kohde on Finlandia-talo, jonka katolle asennettiin aurinkopaneelit vuonna 2016. 

Helsinki

Teurastamon piha ja Kellohallin rakennus eli lihatukkuhalli vuonna 2016. Kuva: Eetu Ahanen

Helsingin uusi kaupunkistrategia asettaa kaupungille kunnianhimoiset ilmastotavoitteet: Helsingistä tulee hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä ja kasvihuonekaasupäästöjä vähennetään 60 prosenttia vuosina 1990–2030. Tavoite edellyttää huomattavaa uusiutuvan energian tuotannon lisäämistä.Helsingin Sataman vuonna 2017 valmistunut Länsiterminaali tuottaa valaistuksen tarvitseman energian aurinkovoimalla, sillä uusien matkustajasiltojen päälle asennettiin 156 aurinkopaneelin kokonaisuus. Helsinkiläisistä kouluista aurinkoenergiaa hyödyntävät muun muassa Hiidenkiven peruskoulu, Keinutien ala-aste ja Torpparinmäen peruskoulu. Viime vuonna aurinkovoimala valmistui muun muassa Tukkutorin lihatukkuhallin katolle Teurastamon alueelle. Mellunkylän pelastusaseman katolle valmistui viime toukokuussa edistyneitä optimisaattoripaneeleita hyödyntävä aurinkosähkövoimala.

Aurinkovoimaloiden jättejä on tuloillaan

Tyypillinen aurinkovoimala on kooltaan 40–50 kilowattia. Aurinkovoiman ansiosta rakennuksen sähkölasku pienenee tyypillisesti 2–20 prosenttia.

Suurin potentiaali aurinkosähkön hyödyntämiselle on luonnollisesti suurilla rakennuksilla, joiden kattorakenteet voidaan suunnitella jo alun perin aurinkopaneeleille sopiviksi.
Ensimmäiset suuret aurinkovoimalat ovat jo valmistuneet, sillä HSY toteutti Pitkäkosken vedenpuhdistamolle 475 kilowatin aurinkovoimalan vuonna 2017 sekä tätä ennen Viikinmäen jätevedenpuhdistamolle 257 kilowatin, Vanhankaupungin vedenpuhdistamolle 105 kilowatin ja Espoon Mikkelänkallion tukikohtaan 117 kilowatin aurinkovoimalat. HSY:n pääkonttorin katolla sekä Ruskeasannan ja Jorvaksen Sortti-asemilla on myös aurinkovoimalat. HSY:llä on suunnitteilla lähivuosille useita merkittäviä uusia voimalatoteutuksia.

HKL-liikelaitos tiedotti huhtikuussa 480 kilowatin voimalasta, joka asennetaan metrovarikon katolle loppuvuodesta 2018. HKL:n mukaan aurinkovoimala on taloudellisesti kannattava investointi ja se maksaa itsensä takaisin 14 vuoden aikana. Metrovarikon aurinkovoimala toteutetaan paneelikohtaisilla optimisaattoreilla, jotka tuovat voimalan sähköntuotantoon tehokkuutta, joustavuutta ja turvallisuutta.

Tukkutorin alueelle suunnitellaan uutta pakastamorakennusta, jonka katolle on tulossa 350 kilowatin tehoinen aurinkovoimala.

Helsingin kaupunki on mukana vuonna 2016 tehdyssä kuntien yhteishankinnassa, joka koskee aurinkosähköjärjestelmiä. Toimittajaksi valikoitui GEF (GreenEnergy Finland Oy), joka toimittaa järjestelmät avaimet käteen -periaatteella joko kertahankintana tai perustuen kuukausimaksuun. 

Helsingin kaupungin aurinkovoimalahankkeita, voimalateho (kWp) ja valmistumisvuosi                                       

Valmistuneet aurinkosähkövoimalat                                     
Mellunkylän pelastusasema 42,4 kWp, 2018
Tukkutorin lihatukkuhalli 65,6 kWp, 2018
Päiväkoti Yliskylä 25 kWp, 2018
Torpparinmäen peruskoulu 27,5 kWp, 2017
HSY:n Pitkäkosken vedenpuhdistamo 475 kWp, 2017
HSY:n Mikkelänkallion tukikohta Espoo 117 kWp, 2017
HSY:n Vanhankaupungin vedenpuhdistuslaitos 105 kWp, 2016
HSY:n Viikinmäen jätevedenpuhdistamo 257 kWp, 2016
Hiidenkiven peruskoulu 44,5 kWp, 2017
Helsingin Satama, Länsiterminaali 50 kWp, 2017
Finlandia-talo 47,7 kWp, 2016
Vuosaaren satama 18 kWp, 2015

Ennen vuotta 2015                             
Korttelitalo Kanava 17,25 kWp, 2012
Viikin toimistotalo 60 kWp, 2011
Latokartanon peruskoulu 10 kWp, 2009
Aurinkolahden peruskoulu 20 kWp, 2009

Suunnitteilla olevia aurinkovoimaloita
HKL, Roihupellon metrovarikko 480 kWp, 2018
Päiväkoti Neulanen 23 kWp, 2019
Tukkutorin alueen uusi pakastamo 350 kWp

Uusimmat artikkelit

Monimuotoisuus ja merkityksellinen liiketoiminta ovat hyvää bisnestä

Slushin julkaisemassa uudessa “Entrepreneurship Redefined” -tutkimuksessa selvitettiin, mihin tulevaisuuden menestysyritykset perustuvat. Tuloksista ilmeni, että yrityksen menestystekijöitä ovat monimuotoisuus, liiketoiminnan merkityksellisyys sekä uudenlainen innovatiivinen yhteistyö.

4.7.2020 | Alan Uutiset

EU satsaa kymmeniä miljardeja vetyyn

Euroopan komissio haluaa kymmenien miljardien investointeja vetyyn. Panostus liittyy EU:n elvytyspakettiin, jolla pyritään elvyttämään taloutta koronakriisin iskuista. Vedyn rooli kasvaa erityisesti teollisuudessa sekä raskaan liikenteen ja merenkulun energialähteenä, kertoo Energiateollisuus ry lehdistötiedotteessa. 

Finn Spring hyödyntää lämmön kausivarastointijärjestelmää tilojensa lämmitykseen

Kokkolalainen teknologiayritys Heliostorage toimitti lämmön kausivarastointijärjestelmän juomavalmistaja Finn Springin Toholammin-tehtaalle. Järjestelmä otettiin käyttöön huhtikuussa 2019 ja sen avulla kesän aikana keräämällä lämmöllä saatiin lämmitettyä toimistotilat koko kuluneen talven ajan. 

Sähköt saatu kaikille - verkon vaurioita tarkastetaan helikopterilennoilla

Uuno-myrskyn tekemien tuhojen korjaustyöt Kajaven sähköverkkoon on saatu päätökseen. Korjaustöihin osallistui 30:n henkilön ryhmä seitsemän metsäkoneen voimin. Pahimmat vauriot sähköverkkoihin tulivat Kajaanissa ja Sotkamossa välillä Korvanniemi-Kuluntalahti.

Signify tuo markkinoille uusia desinfioivia valaisimia

UV-teknologiaan perustuvaan valaistukseen erikoistunut Signify kertoi kasvattavansa UV-C-valaistuksen tuotantokapasiteettiaan ja laajentavansa UV-C-tuotevalikoimaansa maailman kasvaneen desinfiointitarpeen vuoksi.

Asfalttikoneista saatava data parantaa päällysteen laatua, vähentää päästöjä

Asfalttikoneiden anturien tuottaman tiedon avulla voidaan vaikuttaa päällysteen laatuun ja kestävyyteen.

29.5.2020 | Kumppaniartikkeli

Viafin Service jatkaa yrityskaupan jälkeen kasvu-uralla

Teollisuuden kunnossapitoa tarjoava Viafin Service Oyj on vuoden ajan sulatellut suurta kaasualan käyttö- ja kunnossapitopalveluihin liittyvää yrityskauppaa. Nyt Viafin GASiksi nimetyn yhtiön hankinta on saatettu onnistuneesti päätökseen ja listautunut emoyhtiö voi jatkaa matkaa kohti seuraavaa tavoitetta. Päämääränä on nousta sadan miljoonan euron liikevaihtoa pyörittäväksi teollisuuden kunnossapitoyhtiöksi vuoden 2022 aikana.