https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Aurinkoenergiaa Helsingin kaupungin rakennuksiin

Helsingin kaupungilla on ollut parin vuoden ajan käynnissä projekti, jonka yhteydessä se asentaa aurinkovoimaloita sopiviin rakennuksiin. Tällä hetkellä valmiita aurinkoenergiavoimaloita on valmistunut yli kymmeneen kohteeseen. Ehkä tunnetuin kohde on Finlandia-talo, jonka katolle asennettiin aurinkopaneelit vuonna 2016. 

Helsinki

Teurastamon piha ja Kellohallin rakennus eli lihatukkuhalli vuonna 2016. Kuva: Eetu Ahanen

Helsingin uusi kaupunkistrategia asettaa kaupungille kunnianhimoiset ilmastotavoitteet: Helsingistä tulee hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä ja kasvihuonekaasupäästöjä vähennetään 60 prosenttia vuosina 1990–2030. Tavoite edellyttää huomattavaa uusiutuvan energian tuotannon lisäämistä.Helsingin Sataman vuonna 2017 valmistunut Länsiterminaali tuottaa valaistuksen tarvitseman energian aurinkovoimalla, sillä uusien matkustajasiltojen päälle asennettiin 156 aurinkopaneelin kokonaisuus. Helsinkiläisistä kouluista aurinkoenergiaa hyödyntävät muun muassa Hiidenkiven peruskoulu, Keinutien ala-aste ja Torpparinmäen peruskoulu. Viime vuonna aurinkovoimala valmistui muun muassa Tukkutorin lihatukkuhallin katolle Teurastamon alueelle. Mellunkylän pelastusaseman katolle valmistui viime toukokuussa edistyneitä optimisaattoripaneeleita hyödyntävä aurinkosähkövoimala.

Aurinkovoimaloiden jättejä on tuloillaan

Tyypillinen aurinkovoimala on kooltaan 40–50 kilowattia. Aurinkovoiman ansiosta rakennuksen sähkölasku pienenee tyypillisesti 2–20 prosenttia.

Suurin potentiaali aurinkosähkön hyödyntämiselle on luonnollisesti suurilla rakennuksilla, joiden kattorakenteet voidaan suunnitella jo alun perin aurinkopaneeleille sopiviksi.
Ensimmäiset suuret aurinkovoimalat ovat jo valmistuneet, sillä HSY toteutti Pitkäkosken vedenpuhdistamolle 475 kilowatin aurinkovoimalan vuonna 2017 sekä tätä ennen Viikinmäen jätevedenpuhdistamolle 257 kilowatin, Vanhankaupungin vedenpuhdistamolle 105 kilowatin ja Espoon Mikkelänkallion tukikohtaan 117 kilowatin aurinkovoimalat. HSY:n pääkonttorin katolla sekä Ruskeasannan ja Jorvaksen Sortti-asemilla on myös aurinkovoimalat. HSY:llä on suunnitteilla lähivuosille useita merkittäviä uusia voimalatoteutuksia.

HKL-liikelaitos tiedotti huhtikuussa 480 kilowatin voimalasta, joka asennetaan metrovarikon katolle loppuvuodesta 2018. HKL:n mukaan aurinkovoimala on taloudellisesti kannattava investointi ja se maksaa itsensä takaisin 14 vuoden aikana. Metrovarikon aurinkovoimala toteutetaan paneelikohtaisilla optimisaattoreilla, jotka tuovat voimalan sähköntuotantoon tehokkuutta, joustavuutta ja turvallisuutta.

Tukkutorin alueelle suunnitellaan uutta pakastamorakennusta, jonka katolle on tulossa 350 kilowatin tehoinen aurinkovoimala.

Helsingin kaupunki on mukana vuonna 2016 tehdyssä kuntien yhteishankinnassa, joka koskee aurinkosähköjärjestelmiä. Toimittajaksi valikoitui GEF (GreenEnergy Finland Oy), joka toimittaa järjestelmät avaimet käteen -periaatteella joko kertahankintana tai perustuen kuukausimaksuun. 

Helsingin kaupungin aurinkovoimalahankkeita, voimalateho (kWp) ja valmistumisvuosi                                       

Valmistuneet aurinkosähkövoimalat                                     
Mellunkylän pelastusasema 42,4 kWp, 2018
Tukkutorin lihatukkuhalli 65,6 kWp, 2018
Päiväkoti Yliskylä 25 kWp, 2018
Torpparinmäen peruskoulu 27,5 kWp, 2017
HSY:n Pitkäkosken vedenpuhdistamo 475 kWp, 2017
HSY:n Mikkelänkallion tukikohta Espoo 117 kWp, 2017
HSY:n Vanhankaupungin vedenpuhdistuslaitos 105 kWp, 2016
HSY:n Viikinmäen jätevedenpuhdistamo 257 kWp, 2016
Hiidenkiven peruskoulu 44,5 kWp, 2017
Helsingin Satama, Länsiterminaali 50 kWp, 2017
Finlandia-talo 47,7 kWp, 2016
Vuosaaren satama 18 kWp, 2015

Ennen vuotta 2015                             
Korttelitalo Kanava 17,25 kWp, 2012
Viikin toimistotalo 60 kWp, 2011
Latokartanon peruskoulu 10 kWp, 2009
Aurinkolahden peruskoulu 20 kWp, 2009

Suunnitteilla olevia aurinkovoimaloita
HKL, Roihupellon metrovarikko 480 kWp, 2018
Päiväkoti Neulanen 23 kWp, 2019
Tukkutorin alueen uusi pakastamo 350 kWp

Uusimmat artikkelit

16.1.2025 | Alan Uutiset

Sähkön vuosi 2024: päästöt vähenivät 25 prosenttia

Ydinvoima on edelleen suurin sähkön tuotantomuoto, tuuli on noussut toiseksi suurimmaksi. Sähkön päästöt ovat nyt vain kymmenes vuoden 2010 päästöistä.

Iijoen Haapakosken vesivoimalaitoksen turbiinin peruskunnostus valmistui

Tammikuun alussa tehtyjen onnistuneiden koekäyttöjen jälkeen voimalaitoksen molempien turbiinien koko kapasiteetti on taas käytössä.

30.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Ammoniakki -tutkimusprojekti sai miljoonarahoituksen

Ammoniakki kytkeytyy erittäin vahvasti vetytalouden edistämiseen. Sen käyttöön liittyy kuitenkin monia kysymyksiä, joita selvitetään yliopistojen ja teollisuuden yhteisessä tutkimushankkeessa.

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.