Biopohjaisia, keveitä ja kierrätettäviä sovelluksia pakkaus- ja rakennusteollisuuden tarpeisiin
VTT, Tampereen ammattikorkeakoulu ja rakennus- ja pakkausalaan liittyvät yritykset kehittävät kestävämpiä ja ympäristöystävällisempiä materiaaleja uusiin sovelluksiin. BeLight-hankkeen tavoitteena on myös verkostoituminen, kansainvälistyminen sekä muovin kiertotalouden mukaiset uudet liiketoimintamahdollisuudet.
EU:n kestävän kehityksen tavoitteet ja lainsäädäntö vauhdittavat tarvetta biopohjaisille materiaaleille ja sovelluksille.
– BeLight-hankkeen tarkoituksena on kehittää biopohjaisia ja mahdollisesti myös biohajoavia ratkaisuja keveille vaahtomaisille rakenteille. Teemme materiaali- ja sovelluskehitystä ja olemme osaltamme mukana edistämässä rakennus- ja pakkausalan kiertotaloutta, kertoo hankkeen projektipäällikkö Lisa Wikström VTT:ltä.
Kaksivuotisen, Business Finlandin rahoittaman hankkeen tutkimusosapuolina ovat VTT ja Tampereen ammattikorkeakoulu. Tutkimusta ja kehitystä ohjaa 14 mukana olevaa yritystä.
Kova kysyntä teollisuudessa
Uudet määräykset aiheuttavat kovan kysynnän uusille ympäristöystäville ratkaisuille. Muun muassa ääni- ja lämpöeristykseen, suojapakkauksiin sekä rakennusten, teollisuuden ja kuljetusvälineiden ilmansuodatinmateriaaleihin tarvitaan uusia vaihtoehtoja.
− Meillä on projektissa kaksi lähestymistapaa korvata fossiilisista raaka-aineista valmistettuja vaahtomaisia rakenteita pakkauksissa ja rakennusmateriaaleissa. Kehitämme vaahtorainausteknologialla valmistettavia huokoisia selluloosakuiturakenteita sekä ekstruusio- ja partikkelivaahdotuksella valmistettavia biopolymeerivaahtoja, Wikström taustoittaa.
Hankkeessa tehdään prototyyppejä ja demoja. Uusien ratkaisujen halutaan toimivan käyttökohteissaan realistisissa olosuhteissa. Lisäksi kierrätettävyys on vahvasti mukana tutkimustyössä.
– Haluamme ymmärtää, kuinka esimerkiksi styroksia ja kuplamuovia korvaavat uudet materiaalit sopivat nykyisiin ja tulevaisuuden kierrätysprosesseihin.
Hankkeen tuloksia pyritään hyödyntämään kaupallisesti niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin. Rahoittajana toimiva Business Finland luo uutta kasvua auttamalla yrityksiä kansainvälistymään.
Koulutus- ja työelämäosaajat mukana
Hankkeen toisena tutkimusosapuolena toimii Tampereen ammattikorkeakoulu.
– Missiomme on olla kierto- ja biotalouden osaaja. Tekninen ja kaupallinen osaamisemme on laaja. Meillä on modernit laboratoriot ja oppimisympäristöt, joita hyödynnämme yhdessä yritysten kanssa, taustoittaa TAMKin rakennetun ympäristön ja biotalouden tutkinto-ohjelmasta vastaava Ulla Häggblom.
Hänen mukaansa monialaiset, kiertotalousajattelulla varustetut opiskelijat tuovat uutta osaamista teollisuuteen. Yhteistyö eurooppalaisten ja yhdysvaltalaisten korkeakoulujen kanssa tukevoittaa tutkimusta ja edesauttaa hankeyritysten verkostoitumista.
Hankkeessa ovat mukana Artekno Oy, Finnfoam Oy, Brightplus Oy, Tikkurila Oyj, NMC Cellfoam Oy, Fiberwood Oy, Paptic Oy, Evere Oy, Cre4tive Oy, Eagle Filters Oy, Aisti Corporation, EarthPac Oy, Vaisala Oyj ja Sulapac Oy.