Britannia määrää uusille laivoille nollapäästöt 2025 alkaen

Ison-Britannian hallitus terästi viime viikolla puhtaan merenkulun ohjelmaansa päätöksellä, jonka mukaan kaikilla vuonna 2025 ja sen jälkeen tilatuilla aluksilla pitää olla käytössä nollapäästöt takaavaa teknologiaa – muuten niillä ei ole asiaa saarivaltakunnan vesille. ”Ohjelman myötä Isosta-Britanniasta voi kehittyä merenkulun clean techin kansainvälinen kasvukeskus”, Liikenneministeri Nusrat Ghani sanoo Navigator Magazine -lehden mukaan.

Ison-Britannian-suurimmalla-alus-CMA-CGM-Kerguelen

Ison-Britannian suurin alus CMA CGM Kerguelen.

Britanniasta tuli kesän alussa ensimmäinen G7-maa, jonka tavoitteena on kasvihuonekaasujen nollapäästöjen linjaus vuoteen 2050 mennessä. Viime torstaina hallitus julkisti uuden ”Clean Maritime Plan” -nimisen strategiansa, jonka mukaan uudet, vuonna 2025 ja sen jälkeen tilatut laivat on varustettava pakokaasujen nollatasolle yltävällä teknologialla, Reuters kirjoittaa.

Nollatason alukset voivat käyttää voimanlähteinä esimerkiksi hybridiakkuja tai biopolttoaineita. Fossiilisia polttoaineita näissä alksissa sallitaan ainoastaan varavoiman lähteinä. Britannian liikenneministeriön tiedotteen mukaan hallitus aikoo ensi vuoden aikana tutkia erilaisia tapoja tukea ja rohkaista varustamoita niiden siirtymisessä puhtaampiin meripolttoaineisiin.

Kuten muissakin maissa, myös Britannian merialalla on jo aloitettu pienhiukkasten ja päästöjen vähentämiseen tähtääviä toimia. Monet Britannian saarten välillä kulkevat yhteysalukset ja lautat käyttävät voimanlähteenä dieselsähköisiä hybridiratkaisuja, ja näin tekevät myös Lontoon sataman alukset.

Meristrategia avaa myös bisnesmahdollisuuksia

Ship Technologyn mukaan brittihallitus on lähettänyt myös satamille ohjeita, joiden pyrkimyksenä on parantaa hengitysilman laatua koko saarivaltakunnan alueella. Liikenneministeri Nusrat Ghani tähdentää, että vaikka merenkulku on koko Britannian talouden elinehto, pitää merialan tehdä osuutensa hengitysilman parantamiseksi, saasteiden vähentämiseksi ja kasvihuoneilmiön pysäyttämiseksi.

- Puhtaan merenkulun strategia asettaa korkeat vaatimukset, mutta se avaa samalla ovet innovaatioille. Ohjelman myötä Isosta-Britanniasta voi kehittyä merenkulun clean techin kansainvälinen kasvukeskus, ministeri visioi puhtaampaa tulevaisuutta.

Kuningattaren hallituksen teettämien tutkimusten mukaan merenkulun clean tech -bisneksen arvo voi vuoteen 2050 mennessä kohota vuosittain jopa 11 miljardiin puntaan. Ison-Britannian tästä saamat hyödyt saattavat nousta 510 miljoonaan puntaan joka vuosi, Ship Tech kirjoittaa.

Hallitus aikoo katsastaa ja päivittää puhtaan merenkulun strategiansa viimeistään vuoteen 2022 mennessä. Vielä ei ollenkaan ole selvää esimerkiksi se, miten Britannian kanssa kauppaa käyvät muut maat, kuten Suomi, ja niiden varustamot suhtautuvat viime torstaina kerrottuun uusien kauppalaivojen nollatason päästömääräykseen. Tilannetta mutkistaa myös Britannian vireillä oleva ero Euroopan unionin jäsenyydestä.

Uusimmat artikkelit

Fortumilta ratkaisu jätteenpolton tuhkaongelmaan

Fortum avaa lähiviikkojen aikana Suomen ensimmäisen tuhkankäsittelylaitoksen Porin Mäntyluodossa. Kyseessä on merkittävä ratkaisu tuhkan polttamisen mukana syntyvän suolaongelman poistamiseksi.

15.10.2019 | Tutkimus ja koulutus

IoT:n hyödyntäminen yrityksissä on merkittävässä kasvussa

Elisan teettämän tutkimuksen* mukaan jo lähes puolet yli 500 hengen suomalaisista yrityksistä ja organisaatioista hyödyntää esineiden internetiä. Sen käyttäminen on lisääntynyt erityisesti 250–1000 hengen yrityksissä ja organisaatioissa.

Uusi moottoroitu sääsuoja edistää puurakentamista

NCC rakentaa Kruunuasunnoille Turun Linnanfälttiin kahta puukerrostaloa, jotka valmistuvat täysin uudenlaisen sääsuojan alla. 

14.10.2019 | Alan Uutiset

Rakentamisen hyvä suhdannevaihe on päättymässä

Rakentamisen tuotanto pysyy kuluvana vuonna lähellä nykytasoaan tai vähenee enintään kaksi prosenttia vuodentakaisesta, arvioi rakennusalan suhdanneryhmä 14. lokakuuta julkaistussa raportissaan. Ensi vuonna rakentamisen tuotanto vähenee 1,5–3,5 prosenttia.

Empower ja Visuon käynnistävät yhteistyön 360°VR-teknologiaa hyödyntävien digitaalisten ratkaisujen kehittämisessä

Empower ja 360° visuaalisten työkalujen toimittaja Visuon ovat aloittaneet yhteistyön, jossa teollisuudelle älykästä kunnossapitoa ja ylläpidon analytiikkapalveluita tarjoava Empower hyödyntää Visuonin 360° VR-teknologiaan pohjautuvaa alustaa Em360° toimitilojen mallinnus- ja etähallintaratkaisussa Suomessa.

18.9.2019 | Kumppaniartikkeli

Uusi puhtaasti kaasukäyttöinen Wärtsilä 31SG -moottori vähentää merenkulun päästöjä

Teknologiayhtiö Wärtsilä tuo markkinoille puhtaasti  kaasukäyttöisen Wärtsilä 31SG -moottorin  merisovelluksia varten. Wärtsilä 31 -tuotealustaan perustuvan moottorin dieselversio julkaistiin  Guinnessin ennätystenkirjassa maailman tehokkaimpana nelitahtidieselmoottorina

Perusväylänpidon lisärahoitus tulee tiestölle viime tipassa

Hallitus on sopinut vuoden 2020 budjettiesityksestä.  Perusväylänpidon rahoitukseen ehdotetaan pysyvää 300 miljoonan euron tasokorotusta tie-, raide- ja vesiväylien korjausvelan kasvun pysäyttämiseksi ja korjausvelan vähentämiseksi. Yhdessä muiden korotusten kanssa perusväylänpidon rahoitukseen tulee lisäystä 362 miljoonaa euroa vuonna 2020.