https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Destia: Digitaalisaatiolla toimivampia työmaita

Infra- ja rakennusalan palveluyhtiö Destialle digitalisaatiossa on kyse valtavasta mahdollisuudesta parantaa tehokkuutta ja työtyytyväisyyttä.

CGI_Destia

 

Nykyaikaisella tienrakennustyömaalla tehdään yhä paljon erilaista dokumentaatiota käsipelillä, kertoo Destian tietohallintojohtaja Jaana Saarela CGI:n Ratkaisu-lehden haastattelussa.

– Sähköistämme parhaillaan manuaaliprosesseja. Mobiilia datanhallintaa ja toiminnanohjausta kehitetään ja tuodaan hiljalleen työmaille. Haasteena on käytettävyys työmaaolosuhteissa. Päätelaitteen täytyy totella myös rukkasia sekä kestää kylmää ja märkää.

Valtaviin tietyömaaprojekteihin voi helposti liittyä tuhansia dokumentteja. Paitsi ihmisiltä, dataa tulee myös työkoneista.

– Kaikki dokumentit pitää arkistoida varmalla tavalla, koska meillä on velvoite säilyttää osaa niistä 10 vuotta. Jotta tässä onnistutaan, arkistoinnin pitää olla mahdollisimman helppoa.

Toiminnan monimuotoisuus luo Destian tietohallintojohtajalle haasteita. Yhtiö rakentaa, ylläpitää ja suunnittelee liikenneväylien ja ratojen sekä liikenne- ja teollisuusympäristöjen lisäksi kokonaisia elinympäristöjä. Palvelut ulottuvat maanalaisesta rakentamisesta kattavaan maanpäälliseen toimintaan sekä energia- ja insinöörirakentamiseen. Nämä kaikki ovat toiminnanohjauksen kannalta hyvin erilaisia.

– Meillä on toistasataa toimipaikkaa ympäri Suomea. Työmaat eivät ole yksittäisiä koppeja, vaan usein kilometritolkulla tie- ja rataväyliä – ja kuitenkin niillä pitää olla toimivat peruspalvelut. Mobiilius pitää pystyä hyödyntämään ja palvelut tuottamaan heikoillakin yhteyksillä, Saarela sanoo.

Tulevaisuuden työmaa on mobiili

Automaatio näkyy jo työmailla mallipohjaisena tuotantona, jossa työkone pystyy automatisoimaan tiettyjä mittaustoimintoja hyvinkin tarkasti samalla kun se kaivaa. Käytössä on myös työmaahallinnan sovelluksia, joiden avulla voi seurata missä ja mitä kaivurit tekevät.

– Destia on mallipohjaisessa tuotannossa koko infra-alan edelläkävijä Suomessa, mutta muutkin toimijat kehittävät toimintaansa vauhdilla. Kehitys on niin nopeaa, että standardointi ei pysy perässä. Se on iso haaste niin sovellusten ja laitteiden kehittäjille kuin meillekin.

Destian visiossa tulevaisuuden työmaalta kerätään tietoa laajasti ja mobiilisti. Laitteet tuottavat anturitietoa ja työmaat myös hyödyntävät dataa itse. Data on hallittavissa ja kaikkialta käytettävissä pilvessä.

Saarelan mukaan työnjohto pystyy tulevaisuudessa etäohjaamaan työmaata, hyödyntämään dataa paremmin ja tarjoamaan rajapintoja ulospäin. Esimerkiksi asiakkaille ja viranomaisille tuotetaan jo runsaasti reaaliaikaista tietoa.

– Sidosryhmille voidaan jo nyt antaa suora näkymä työmaatilanteeseen. Jatkossa pystymme kaiken sen datan pohjalta myös analysoimaan työmaata entistä paremmin päätteeltä, Saarela sanoo.

Lue näköislehti

Uusimmat artikkelit

22.11.2024 | Alan Uutiset

Presidentti Stubb jakoi ensimmäistä kertaa kansainvälistymispalkinnot

Yrityspalkinnot saivat Unikie, Konecranes ja ABB. Yhteisöpalkinto annettiin Forest Joensuulle.

Uusittu turbiini vie Metsä Board Kyron tehdasta lähemmäs fossiilittomuutta

Uuden turbiinin paremman hyötysuhteen ansiosta tehtaan biovoimalan tuottaman sähkön osuus tehtaan kokonaistarpeesta kasvaa 50 prosenttiin aiemman kolmasosan sijaan.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.

2.10.2024 | Tutkimus ja koulutus

SSAB:n Raahen tehtaan uusi päälaboratorio on Pohjoismaiden suurimpia

Laborotorion rakentaminen on osa yhtiön valmistautumista fossiilivapaaseen teräksentuotantoon. Vuosittain laboratoriossa analysoidaan noin 240 000 näytettä, joista tehdään noin 4,4 miljoonaa määritystä.

27.9.2024 | Kumppaniartikkeli

Innovaatiot vaativat yhteistyötä

Suomalainen osaaminen on tärkeässä roolissa globaalin pumppujätti Sulzerin toiminnassa. Sen varaan rakentuvat sekä oma että kumppanien prosessien tutkimus- ja kehitystoiminta ja tehokkuuden jatkuva parantaminen.