https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Dieselpakokaasut ovat merkittävä terveysriski monilla suomalaisilla työpaikoilla

Pakokaasualtistumisen seurantaan ja vähentämiseen tulisi monissa suomalaisissa työpaikoissa kiinnittää nykyistä enemmän huomiota. Voimakas toistuva altistuminen dieselpakokaasuille on tutkimuksissa liitetty kohonneeseen riskiin sairastua keuhkosyöpään.

TTL_logo

Dieselpakokaasuille työssään altistuvia on Suomessa noin 50 000. Altistuminen voi olla merkittävää esimerkiksi kaivoksissa, tunnelitöissä, tuotanto- ja varastohalleissa ja terminaaleissa, joissa käytetään dieselkoneita.

Dieselpakokaasut ärsyttävät silmiä ja hengitysteitä, ja voivat vaikuttaa keuhkojen toimintaan. Voimakas toistuva altistuminen dieselpakokaasuille on tutkimuksissa liitetty kohonneeseen riskiin sairastua keuhkosyöpään. Myös vaikutuksista sydän- ja verenkiertoelimistöön on saatu viitteitä. Tiedot käyvät ilmi Työterveyslaitoksen asiantuntijoiden laatimasta, pohjoismaisen asiantuntijaryhmän vastikään julkaisemasta katsauksesta dieselpakokaasujen terveysvaikutuksista.

– Pakokaasualtistuminen jää työpaikoilla usein liian vähälle huomiolle. Altistumisen seurantaan ja hallintaan tulisi kiinnittää huomioita erityisesti kaivoksissa ja tunnelityömailla, joissa pitoisuudet voivat kohota hyvinkin korkeiksi, toteaa vanhempi asiantuntija Tiina Santonen Työterveyslaitoksesta.  

Uusien hiukkassuodattimilla ja katalysaattoreilla varustettujen dieselkoneiden päästöt ovat selvästi aikaisempaa vähäisempiä. Altistumista voidaan vähentää moottorien säännöllisellä huollolla, tarpeettoman tyhjäkäynnin minimoimisella, ilmanvaihdon tehostamisella ja huolehtimalla työkoneiden hyttien tiiviydestä ja suodatinten kunnosta. Dieselkoneita voidaan mahdollisuuksien mukaan myös korvata sähkö- tai kaasukäyttöisillä. Pakoputkeen kiinnitettävä pakokaasuimuri on hyvä vaihtoehto esimerkiksi dieselkoneiden huoltotöissä.

Tavoitetasot tukena altistumisen ja terveysriskien hallinnassa

Dieselpakokaasualtistumisen hallinnassa voidaan hyödyntää Työterveyslaitoksen esittämiä tavoitetasoja pakokaasujen pitoisuudelle työpaikan ilmassa. Tavoitetasoihin pyrkimällä voidaan vähentää altistumiseen liittyviä terveysriskejä, ja ne ovat useimmilla työpaikoilla kohtuullisin toimin saavutettavissa.

Työterveyslaitoksen asiantuntijoiden yhdessä pohjoismaisen (Nordic Expert Group for Criteria Documentation of Health Risks from Chemicals, NEG) ja Hollantilaisen (Dutch Expert Committee on Occupational Safety, DECOS) asiantuntijaryhmän kanssa laatima katsaus dieselpakokaasujen terveysvaikutuksista julkaistiin 27.5.2016.

Työterveyslaitoksen tavoitetaso dieselpakokaasuille on pakokaasuhiukkasten sisältämänä alkuainehiilenä mitattuna 5 µg/m3 (8 tunnin keskiarvopitoisuus) ja typpidioksidina mitattuna 0,2 ppm (15 min keskiarvopitoisuus). Kaivoksissa ja maanalaisilla rakennustyömailla vastaava tavoitetaso on 20 µg/m3 (8 tuntia) ja 0,5 ppm (15 minuuttia).

Työterveyslaitoksen tavoitetasot dieselpakokaasuille:  http://www.ttl.fi/tavoitetasot

Uusimmat artikkelit

Olkiluoto 2 palaa sähköntuotantoon vasta toukokuussa

Olkiluoto 2 -laitosyksikön sähköntuotanto keskeytettiin tiistaina 15. huhtikuuta turbiinilaitoksen generaattorilla havaitun kosteuden nousun vuoksi. OL2:n generaattorin roottori vaihdetaan vararoottoriin.

10.4.2025 | Alan Uutiset

VTT ja LUT-yliopisto löysivät keinoja jalostaa metsäteollisuuden hiilidioksidipäästöt muovin raaka-aineeksi

Forest CUMP -tutkimusprojektissa selvitettiin, miten metsäteollisuudesta ja jätteenpoltosta syntyvää biopohjaista hiilidioksidia otetaan talteen ja muunnetaan korkean jalostusasteen tuotteiksi, kuten muovien raaka-aineiksi eteeniksi ja propeeniksi.

Wärtsilä laajentaa teknologiakeskus Sustainable Technology Hubia Vaasassa

Wärtsilän 50 miljoonan euron investointi nopeuttaa tulevaisuuden polttoaineratkaisujen tuotantoa ja tuotekehitystä sekä uusien tuotteiden tuomista markkinoille.

10.3.2025 | Kumppaniartikkeli

Sulzerin innovatiiviset ratkaisut vedenkäsittelyyn ja pumppaamiseen

Sulzer on yksi Suomen johtavista vedenkäsittelyn ja pumppausteknologian toimijoista. Yhtiön panostukset kotimaisuuteen, kestävään kehitykseen, kokonaisratkaisuihin ja asiakaspalveluun tekevät siitä luotettavan kumppanin sekä kunnallisille että teollisille toimijoille.

Olkiluodon vuosihuollot käynnistyvät

Ensimmäisenä alkaa Olkiluoto 3:n vuosihuolto, jossa laitos valmistellaan tulevalle, pidempikestoiselle 18 kuukauden käyttöjaksolle. Suunniteltuun huoltokokonaisuuteen sisältyy noin 1700 erillistä työtä sekä 5000 työvaihetta.

30.1.2025 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n uusi valmennusohjelma auttaa suomalaisyrityksiä puolustusteollisuuden markkinoille

VTT käynnistää maksuttoman valmennusohjelman kaksikäyttöteknologiasta. Puolustusmarkkinat kiinnostavat, mutta yritysten on vaikea tunnistaa osaamista. Siviiliteknologiakin voi soveltua puolustuskäyttöön.

Vakava työtapaturma johti korvauksiin – alihankintasopimus ei vapauttanut vastuista

Hovioikeus piti voimassa tuomiot työturvallisuusrikoksesta. Tamperelaisen jätealan yrityksen toimitusjohtaja että työnjohtaja saivat sakkotuomiot, ja yritys tuomittiin yhteisösakkoon.