https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Dieselpakokaasut ovat merkittävä terveysriski monilla suomalaisilla työpaikoilla

Pakokaasualtistumisen seurantaan ja vähentämiseen tulisi monissa suomalaisissa työpaikoissa kiinnittää nykyistä enemmän huomiota. Voimakas toistuva altistuminen dieselpakokaasuille on tutkimuksissa liitetty kohonneeseen riskiin sairastua keuhkosyöpään.

TTL_logo

Dieselpakokaasuille työssään altistuvia on Suomessa noin 50 000. Altistuminen voi olla merkittävää esimerkiksi kaivoksissa, tunnelitöissä, tuotanto- ja varastohalleissa ja terminaaleissa, joissa käytetään dieselkoneita.

Dieselpakokaasut ärsyttävät silmiä ja hengitysteitä, ja voivat vaikuttaa keuhkojen toimintaan. Voimakas toistuva altistuminen dieselpakokaasuille on tutkimuksissa liitetty kohonneeseen riskiin sairastua keuhkosyöpään. Myös vaikutuksista sydän- ja verenkiertoelimistöön on saatu viitteitä. Tiedot käyvät ilmi Työterveyslaitoksen asiantuntijoiden laatimasta, pohjoismaisen asiantuntijaryhmän vastikään julkaisemasta katsauksesta dieselpakokaasujen terveysvaikutuksista.

– Pakokaasualtistuminen jää työpaikoilla usein liian vähälle huomiolle. Altistumisen seurantaan ja hallintaan tulisi kiinnittää huomioita erityisesti kaivoksissa ja tunnelityömailla, joissa pitoisuudet voivat kohota hyvinkin korkeiksi, toteaa vanhempi asiantuntija Tiina Santonen Työterveyslaitoksesta.  

Uusien hiukkassuodattimilla ja katalysaattoreilla varustettujen dieselkoneiden päästöt ovat selvästi aikaisempaa vähäisempiä. Altistumista voidaan vähentää moottorien säännöllisellä huollolla, tarpeettoman tyhjäkäynnin minimoimisella, ilmanvaihdon tehostamisella ja huolehtimalla työkoneiden hyttien tiiviydestä ja suodatinten kunnosta. Dieselkoneita voidaan mahdollisuuksien mukaan myös korvata sähkö- tai kaasukäyttöisillä. Pakoputkeen kiinnitettävä pakokaasuimuri on hyvä vaihtoehto esimerkiksi dieselkoneiden huoltotöissä.

Tavoitetasot tukena altistumisen ja terveysriskien hallinnassa

Dieselpakokaasualtistumisen hallinnassa voidaan hyödyntää Työterveyslaitoksen esittämiä tavoitetasoja pakokaasujen pitoisuudelle työpaikan ilmassa. Tavoitetasoihin pyrkimällä voidaan vähentää altistumiseen liittyviä terveysriskejä, ja ne ovat useimmilla työpaikoilla kohtuullisin toimin saavutettavissa.

Työterveyslaitoksen asiantuntijoiden yhdessä pohjoismaisen (Nordic Expert Group for Criteria Documentation of Health Risks from Chemicals, NEG) ja Hollantilaisen (Dutch Expert Committee on Occupational Safety, DECOS) asiantuntijaryhmän kanssa laatima katsaus dieselpakokaasujen terveysvaikutuksista julkaistiin 27.5.2016.

Työterveyslaitoksen tavoitetaso dieselpakokaasuille on pakokaasuhiukkasten sisältämänä alkuainehiilenä mitattuna 5 µg/m3 (8 tunnin keskiarvopitoisuus) ja typpidioksidina mitattuna 0,2 ppm (15 min keskiarvopitoisuus). Kaivoksissa ja maanalaisilla rakennustyömailla vastaava tavoitetaso on 20 µg/m3 (8 tuntia) ja 0,5 ppm (15 minuuttia).

Työterveyslaitoksen tavoitetasot dieselpakokaasuille:  http://www.ttl.fi/tavoitetasot

Uusimmat artikkelit

22.11.2024 | Alan Uutiset

Presidentti Stubb jakoi ensimmäistä kertaa kansainvälistymispalkinnot

Yrityspalkinnot saivat Unikie, Konecranes ja ABB. Yhteisöpalkinto annettiin Forest Joensuulle.

Uusittu turbiini vie Metsä Board Kyron tehdasta lähemmäs fossiilittomuutta

Uuden turbiinin paremman hyötysuhteen ansiosta tehtaan biovoimalan tuottaman sähkön osuus tehtaan kokonaistarpeesta kasvaa 50 prosenttiin aiemman kolmasosan sijaan.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.

2.10.2024 | Tutkimus ja koulutus

SSAB:n Raahen tehtaan uusi päälaboratorio on Pohjoismaiden suurimpia

Laborotorion rakentaminen on osa yhtiön valmistautumista fossiilivapaaseen teräksentuotantoon. Vuosittain laboratoriossa analysoidaan noin 240 000 näytettä, joista tehdään noin 4,4 miljoonaa määritystä.

27.9.2024 | Kumppaniartikkeli

Innovaatiot vaativat yhteistyötä

Suomalainen osaaminen on tärkeässä roolissa globaalin pumppujätti Sulzerin toiminnassa. Sen varaan rakentuvat sekä oma että kumppanien prosessien tutkimus- ja kehitystoiminta ja tehokkuuden jatkuva parantaminen.