https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Elintarviketehtaalla laitettiin energiankulutus minimiin

Ruoan valmistamiseen tarvitaan paljon lämpöä ja sen jäähdyttämiseen ja säilyttämiseen paljon kylmäenergiaa. Lisäksi tuotantotilojen siivouksessa kuluu paljon lämmintä vettä. Elintarviketeollisuus kuluttaakin paljon energiaa. Saarioinen on tehnyt isoja muutoksia vähentääkseen energiankulutuksensa minimiin.

Saarioinen_1000

Kun Saarioinen katselmoi energiasyöppönsä, potentiaalisimmaksi säästökohteeksi osoittautui kylmälaitoksista ja höyrykattilalaitoksista syntyvä hukkalämpö.

Elintarviketeollisuudessa käytetään paljon kylmätekniikkaa. Kun tiloja jäähdytetään, hukkalämpöä syntyy yllättävän paljon.

- Hukkalämmön määrä kyllä havahdutti, sanoo Saarioisten Valkeakosken tehtaanjohtaja Harri Merisalo.

Energiansäästötoimet aloitettiin vuonna 2010 tarkastelemalla ulkopuolisen toimijan kanssa, mistä kannattaisi aloittaa.

- Teimme kaikilla tehtaillamme energiakatselmukset, joissa kartoitettiin mahdollisia säästökohteita paikkakunnittain. Ne olivat kyllä silmiä avaavia: ymmärsimme mitä kaikkea voisimme tehdä. Niistä sitten poimimme asiat, joita lähdettiin ensin viemään eteenpäin, Merisalo kertoo, ja suosittelee samaa muillekin yrityksille.

- Nyt meillä on siinä hyvä työlista pienemmistä asioista, joita on vielä tekemättä.

Säästöjä lähes kymmenes energiakuluista

Nyt Saarioisten kylmälaitteista kyetään ottamaan lauhdelämpö talteen. Se käytetään veden lämmitykseen.

Tehtaille asennettiin lämpöpumput. Maakaasukattilan savukaasuista syntyvä ylijäämälämpö taas ohjattiin tehdasalueen lämmitykseen.

Pienempiä säästöjä syntyi esimerkiksi siirtymällä tehtailla led-valaistukseen tai liiketunnistimilla toimivaan valaistukseen harvemmin käytössä olevissa teknisissä tiloissa. Myös ruoanvalmistus- ja esimerkiksi siivousprosessit käytiin tarkkaan läpi.

Energiansäästötavoitteena oli saavuttaa 15 gigawattitunnin energiansäästö vuosina 2008-2016. Tavoite ylitettiin reilusti. Kaikkiaan säästettiin yli 17 gigawattituntia. Se on lähes kymmenes kokonaiskulutuksesta, noin 700 omakotitalon vuosienergian verran.

Isoimmat muutokset on nyt tehty, mutta jatkotavoitteetkin on asetettu korkealle. Saarioinen tavoittelee nykytasosta kokonaissäästöä 7,5 prosenttia vuoteen 2025 mennessä, mikä tarkoittaa vajaan yhdeksän gigawattitunnin energiansäästöjä.

Ketterää tuotantoa

Energiaa paljon kuluttavalle yritykselle kyse on kustannustekijästä. Energiansäästö näkyy myös tuotteen valmistuskustannuksissa.

Lisäksi kyse on Saarioisten ympäristövastuusta. Teoillaan se pystyy omalta osaltaan edistämään hiilineutraalin yhteiskunnan saavuttamista. Energiatehokkaiden keinojen etsiminen nostaa ympäristötietoisuutta yrityksen omassa väessä.

Samalla energiatehokkuuden kehittäminen auttaa Saarioista tarjoamaan asiakkailleen ja kuluttajille kestävästi tuotettuja tuotteita. Se onkin heille nykypäivänä entistä tärkeämpää, ja siten Saarioiselle tärkeä imagotekijä.

Saarioinen on liittynyt elinkeinoelämän vapaaehtoiseen energiatehokkuussopimukseen vuosiksi 2017-2025. Se on ollut mukana myös aiemmissa valtakunnallisissa energiasäästösopimuksissa. 

www.saarioinen.fi

Uusimmat artikkelit

22.11.2024 | Alan Uutiset

Presidentti Stubb jakoi ensimmäistä kertaa kansainvälistymispalkinnot

Yrityspalkinnot saivat Unikie, Konecranes ja ABB. Yhteisöpalkinto annettiin Forest Joensuulle.

Uusittu turbiini vie Metsä Board Kyron tehdasta lähemmäs fossiilittomuutta

Uuden turbiinin paremman hyötysuhteen ansiosta tehtaan biovoimalan tuottaman sähkön osuus tehtaan kokonaistarpeesta kasvaa 50 prosenttiin aiemman kolmasosan sijaan.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.

2.10.2024 | Tutkimus ja koulutus

SSAB:n Raahen tehtaan uusi päälaboratorio on Pohjoismaiden suurimpia

Laborotorion rakentaminen on osa yhtiön valmistautumista fossiilivapaaseen teräksentuotantoon. Vuosittain laboratoriossa analysoidaan noin 240 000 näytettä, joista tehdään noin 4,4 miljoonaa määritystä.

27.9.2024 | Kumppaniartikkeli

Innovaatiot vaativat yhteistyötä

Suomalainen osaaminen on tärkeässä roolissa globaalin pumppujätti Sulzerin toiminnassa. Sen varaan rakentuvat sekä oma että kumppanien prosessien tutkimus- ja kehitystoiminta ja tehokkuuden jatkuva parantaminen.