https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Energiasektori huolissaan kyberhyökkäyksistä

Energiasektorin toimijoiden keskinäistä yhteistyötä kyberturvallisuudessa kaivataan kentällä. Tämä tarkoittaa esimerkiksi yhteisten kyberturvallisuusharjoitusten järjestämistä säännöllisesti yritysten ja julkisen sektorin yhteistyönä, toteaa professori Tero Vartiainen Vaasan yliopistosta.

älyverkko

Energiasektorin toimijoille tehty kysely paljasti, että kyberturvallisuuskulttuuria pitäisi kehittää monissa energiasektorin yrityksissä. Kaikki organisaation tasot työntekijöistä johtoon pitäisi sitouttaa nykyistä paremmin kyberturvallisuuskäytänteisiin. Lisäksi kyberturvallisuus vaatii organisaatiolta jatkuvaa hereillä oloa, kuten eräs kyselyn vastaaja ilmaisi:

”Tilanne on hallinnassa, mutta tämä vaatii jatkuvaa kehittämistä ja valvontaa, jotta tilanne pysyy hallinnassa myös jatkossa.”

– Energiasektori on osa kriittistä infrastruktuuria. Muut kriittiset infrastruktuurit, kuten terveydenhuolto ja vesihuolto, ovat riippuvaisia energiasta. Siksi energiasektorin kyberturvallisuuden kehittäminen on tuplakriittistä. Energiasektorilla on huoli kyberhyökkäyksien realisoitumisesta, huomauttaa projektitutkija Mikko Luomala Vaasan yliopistosta.

Samalla kun tekniset ratkaisut ovat hyvällä tasolla, niin kyberturvallisuustyön hallinnointi ja dokumentointi voivat kuitenkin olla puutteellisia, täsmentää professori Vartiainen.

– Voi syntyä kuvitelma, että tekninen ratkaisu riittää, vaikka kyberturvallisuudessa ihminen on heikoin lenkki. Monissa organisaatioissa tilanne on hyvä, mutta näissä kyselyissä nousevat erityisesti kehittämisen tarpeet esille.

Kysely liittyy Cybersecurity and Resilience of Digitalized Energy Systems (CR-DES) -projektiin. Kyselyn tuloksista kerrotaan lähemmin Vaasan yliopiston sarjassa pian julkaistavassa raportissa.

– Tulevassa raportissa suositellaan organisaatioille kyberturvallisuusstandardien käyttöönottoa, kyberturvallisuuskulttuurin kehittämistä, toimialan keskinäisen yhteistyön kehittämistä, toimintaympäristön jatkuvaa tarkkailua ja säännöllisiä kyberturvallisuusharjoituksia, projektitutkija Mikko Luomala kertoo.

Uusimmat artikkelit

24.4.2025 | Alan Uutiset

Wärtsilälle läpimurto Karibianmerellä: sopimus Curaçaon saaren hiilineutraaliuspalveluista

Wärtsilä optimoi saaren energiantuotannon yhteistyössä paikallisen Aqualectra-sähköyhtiön kanssa. "Uskomme tämän avaavan hiilineutraaliutta koskevaa yhteistyötä myös muiden mikroverkko-operaattoreiden kanssa", Wärtsilä Energyn johtaja Anders Lindberg toteaa.

Kemikaalit aiheuttavat paljon vakavia työtapaturmia – laiminlyönnit voivat johtaa rikosseuraamuksiin

”Työpaikoilla käytetään paljon vaarallisia kemikaaleja huolimattomasti. Valitettavasti monet työnantajat eivät tunnista kemiallisten tekijöiden aiheuttamaa vaaraa omalla työpaikallaan”, työsuojelutarkastaja Mikko Järvenreuna toteaa.

Gasumin biokaasu pienentää Metsä Groupin valmistaman kartongin hiilijalanjälkeä

Vähäpäästöisiä kartonkeja haluavat asiakkaat ovat tyypillisesti suuria toimijoita, joilla on tiukat kestävyystavoitteet.

Olkiluoto 2 palaa sähköntuotantoon vasta toukokuussa

Olkiluoto 2 -laitosyksikön sähköntuotanto keskeytettiin tiistaina 15. huhtikuuta turbiinilaitoksen generaattorilla havaitun kosteuden nousun vuoksi. OL2:n generaattorin roottori vaihdetaan vararoottoriin.

10.3.2025 | Kumppaniartikkeli

Sulzerin innovatiiviset ratkaisut vedenkäsittelyyn ja pumppaamiseen

Sulzer on yksi Suomen johtavista vedenkäsittelyn ja pumppausteknologian toimijoista. Yhtiön panostukset kotimaisuuteen, kestävään kehitykseen, kokonaisratkaisuihin ja asiakaspalveluun tekevät siitä luotettavan kumppanin sekä kunnallisille että teollisille toimijoille.

Olkiluodon vuosihuollot käynnistyvät

Ensimmäisenä alkaa Olkiluoto 3:n vuosihuolto, jossa laitos valmistellaan tulevalle, pidempikestoiselle 18 kuukauden käyttöjaksolle. Suunniteltuun huoltokokonaisuuteen sisältyy noin 1700 erillistä työtä sekä 5000 työvaihetta.

30.1.2025 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n uusi valmennusohjelma auttaa suomalaisyrityksiä puolustusteollisuuden markkinoille

VTT käynnistää maksuttoman valmennusohjelman kaksikäyttöteknologiasta. Puolustusmarkkinat kiinnostavat, mutta yritysten on vaikea tunnistaa osaamista. Siviiliteknologiakin voi soveltua puolustuskäyttöön.