Esimiesten tukeminen työturvallisuustyössä kannattaa
Ei riitä, että osa esimiehistä huolehtii alaistensa työturvallisuudesta ja hyvinvoinnista työpaikoilla. Jotta kaikki esimiehet osaavat, ehtivät ja haluavat toimia sovittujen pelisääntöjen mukaan, tarvitaan organisaatiotason käytäntöjä ja tukea, selviää Sari Tappuran väitöskirjassa.
Turvallisuus on monissa organisaatioissa yhä keskeisempi osa liiketoimintaa ja asiakasvaatimuksia. Onnistunut työterveyden ja -turvallisuuden (TTT) johtaminen edistää työntekijöiden hyvinvointia ja organisaation suorituskykyä, kun tapaturma- ja sairauspoissaolokustannukset vähenevät ja tuottavuus paranee. Esimiehet ovat keskeisessä roolissa TTT-johtamisessa, sillä heidän esimerkkinsä vaikuttaa henkilöstön suhtautumiseen turvallisuusasioihin.
– Monet organisaatiot ovat saaneet aikaan hyviä tuloksia turvallisuustyössään, kun turvallisuus on asetettu yhdeksi strategiseksi tavoitteeksi, ylin johto on sitoutunut siihen aidosti ja sitä kehitetään systemaattisesti. Toteuttamalla organisaation turvallisuusarvoja omassa toiminnassaan ylin johto tukee esimiesten sitoutumista turvallisuuteen, Sari Tappura kertoo.
Vaikka turvallisuus olisi asetettu organisaatiossa keskeiseksi arvoksi ja tavoitteeksi, johtaminen voi olla kuitenkin hyvin henkilösidonnaista. Samassakin organisaatiossa voi olla sekä turvallisuusasioista hyvin huolehtivia että niistä piittaamattomia esimiehiä.
– Jos yhtenäistä turvallisuuskulttuuria halutaan edistää, esimiehet kautta linjan on saatava mukaan turvallisuuden kehittämiseen, Tappura painottaa.
Esimiehet ovat usein hyvin kuormittuneita ja tarvitsevat tukea turvallisuustyöhön. Keskeisinä keinoina esimiesten tukemiseen ovat Tappuran mukaan ylimmän johdon tuki ja resursointi TTT-työhön, yhtenäiset ja selkeät käytännöt sekä suunnitelmallinen TTT-asioiden kehittäminen osana esimiestyön kehittämistä. Lisäksi esimiehet hyötyvät oman esimiehen, kollegoiden, TTT- ja HR-asiantuntijoiden tuesta.
– Hyvä TTT-johtaminen vastaa käsitystä yleisestä hyvästä johtamistavasta. Se näkyy ennakoivana ja aktiivisena otteena turvallisuusasioihin ja työntekijöiden hyvinvointiin. TTT-johtamisen tuleekin olla osa organisaation johtamiskäytäntöjä ja niiden kehittämistä, kuten esimerkiksi johtamiskoulutusta, Tappura summaa.
Sari Tappura tutki tuotantotalouden alan väitöskirjassaan TTT-johtamista esimiesten näkökulmasta kolmessa julkisen sektorin organisaatiossa ja viidessä teollisessa yrityksessä.
Väitöstilaisuus perjantaina 15.12.2017
Diplomi-insinööri Sari Tappuran tuotantotalouden alaan kuuluva väitöskirja The Management of Occupational Health and Safety: Managers’ Perceptions of the Challenges, Necessary Support and Organisational Measure to Support Managers tarkastetaan julkisesti Tampereen teknillisen yliopiston (TTY) talouden ja rakentamisen tiedekunnassa perjantaina 15.12.2017. Sari Tappura (49) on kotoisin Orivedeltä ja työskentelee tutkijana ja opettajana TTY:n tuotantotalouden ja tietojohtamisen laboratoriossa.
Väitöskirjaan voi tutustua verkossa osoitteessa: http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-15-4056-1