https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Etra satsasi aurinkosähköön Moreenissa

Etola-yhtiöihin kuuluvan Etra Oy:n Suomen keskusvaraston laajennusosan katolta löytyy lähes 1 300 aurinkopaneelia. Niiden tuottama sähkömäärä on jo merkittävä lisä kiinteistön energiankulutukseen.

etola_aurinkovoimala-1

Etra Oy keskitti logistisen toimintansa Hämeenlinnan Painokankaan Moreeniin vuonna 2011, jolloin rakennuksen ensimmäinen 20 000 neliömetrin kokoinen osa valmistui. Yritystoiminnan kasvu toi mukanaan laajennustarpeen, ja kiinteistön 9 000 neliömetrin lisäosa saatiin käyttöön viime kesänä.

– Tehokkaasti hoidettu logistiikka on liiketoiminnalle iso etu. Taloudellisesti tehokas logistiikkatoiminta on nopeaa, oikea-aikaista ja virheetöntä. Etra Oy:n logistiikan keskittäminen Hämeenlinnaan on ollut menestystarina, sanoo Etola-yhtiöihin kuuluvan Etola Kiinteistöt Oy:n toimitusjohtaja Jouni Pelkonen.

– Hämeenlinna on luonteva liikenteellinen keskipiste ja yhteydet maan eri suuntiin ovat hyvät. Alun perin Moreeniin tuloon vaikutti myös se, että saimme näkyvän paikan moottoritien vierestä, mikä edellytti myös sitä, että rakennamme edustavan näköisen keskusvaraston, Pelkonen kertaa.

Moreenissa tonttihinta on kohtuullinen ja maapohjan kantavuus niin hyvä, että rakentaminen ei vaadi paalutusta.

– Tämä tiputtaa rakennuskustannuksia ja piha-asvaltitkin pysyvät tasaisina.

Moreeniin sijoittumista puolsivat jo aikoinaan myös hyvä työvoiman saanti ja koulutusmahdollisuudet sekä Hämeenlinnan kaupungilta saatu hyvä palvelu. – Alkuvaiheen toiminta oli parasta, mitä olemme missään saaneet. Me kerroimme tarpeemme ja ne selvitettiin. Kaavamuutos esimerkiksi sujui ongelmitta, Pelkonen sanoo.

Aurinkopaneeleja ison marketin verran

Etra Oy:n laajennusosan katolla on aurinkopaneelien ”pelto”, jonka merkitys energiantuotannon kannalta ei ole ihan vähäinen.

– Uusi paneelien kattama alue on valtava ja niiden teho on 400 kilowattia, Pelkonen painottaa ja uskoo tuotto-odotusten toteutuvan urakoitsijan antaman tuottotakuun ansiosta.

Nimellisteholtaan 402 kWp:n järjestelmä tuottaa noin 325 MWh sähköä vuodessa. Vertailuna voidaan sanoa, että Etran järjestelmä tuottaa noin 15 sähkölämmitteisen omakotitalon verran sähköä vuodessa. Kiinteistön kokonaiskulutuksesta se on noin 12–15 prosenttia.

Uudessa tilassa on luonnollisesti panostettu myös energiatehokkaaseen led-valaistukseen. 

– Nykyisissä ledeissä on jo parempi valo laadullisestikin kuin loisteputkissa, näin ei ollut vielä muutama vuosi sitten, Pelkonen toteaa.

Moreenissa on oma kaukolämpöverkosto, jonka energia on sataprosenttisesti uusiutuvaa energiaa. Energia on peräisin ST1:n jätepohjaisesta etanoli- ja biokaasulaitoksesta. Linnan Kehitys Oy:n sijoittumispalveluiden johtaja Ari Räsänen kertoo, että elinkeinoyhtiö selvitti yhdessä HAMK:n kanssa alueen yritysten suunnitelmia ja tarpeita muiden kestävän kehityksen mukaisten energialähteiden käyttöön. Kiinnostusta vuonna 2016 löytyi mm. omaan lämmöntuotantoon ja ylitse jäävän lämmön myyntiin sekä aurinkolämmön tuotantotilan vuokraamiseen ulkopuoliselle toimijalle. Mielenkiintoa löytyi myös Moreenin alueen yhteisen aurinkokeräinkentän toteuttamiseen.

– On erittäin myönteistä, että Etra on ottanut aurinkosähköjärjestelmän näin isosti käyttöön. Trendi on varmasti tämän suuntainen muillakin alueen toimijoilla lähitulevaisuudessa, Räsänen toteaa.

Lue muualta aiheesta lisää: https://www.helen.fi/sahko/yritykset/ajankohtaista/aurinkovoimala-on-etolalle-arvovalinta/

Uusimmat artikkelit

19.12.2024 | Alan Uutiset

VR FleetCare sai ison tilauksen raskaskuljetusvaunuista Norjan ja Ruotsin Puolustusvoimille

Arktinen osaaminen on sarjavalmistukseen soveltuvien vaunujen suunnittelun lähtökohtana. Pohjoismaisen huoltovarmuuden kannalta hanke on merkittävä; se mahdollistaa raskaiden puolustusmateriaalien kuljetukset rautateitse.

18.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Oppisopimuksella ammattiin - Ovako Imatran ensimmäinen oppisopimusryhmä valmistui

Oppisopimuskoulutuksessa opiskelijat ovat työsuhteessa ja saavat palkkaa oppiessaan uutta. Vasta valmistuneiden, metallien jalostuksen ammattilaisten Henri Luostarisen ja Marjo Saarelaisen mielestään teollisuusala ja oppisopimusmuotoinen opiskelu sopii erityisesti heille, jotka ovat kiinnostuneita tekniikasta ja käsillä tekemisestä. 

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.