Finavia aloittaa UVC-tekniikan pilotoinnin – desinfioitu turvatarkastuskaukalo jokaisella käyttökerralla

Lentoasemayhtiö Finavia aloittaa turvatarkastuslaatikoiden desinfioinnin bakteerit ja virukset tappavan UVC-valoteknologian avulla. Pilotoinnin aikana eri teknologiaan perustuvia laitteistoja asennetaan koekäyttöön useille turvatarkastuslinjastoille.

pexels-anna-shvets-3902881

Kuvaaja Anna Shvets palvelusta Pexels

– Koronatilanteen takia olemme kevään aikana muuttaneet turvatarkastuskaukaloiden puhdistusprosessia, mutta nyt haluamme viedä hygienian uudelle tasolle pilotoimalla parhaiten lentoasemaympäristöön sopivaa UVC-desinfiointitapaa. Meillä on korkeat odotukset nyt pilotoitaville laitteille ja niiden suorituskyvylle, sanoo Helsinki-Vantaan lentoasemanjohtaja Ulla Lettijeff Finaviasta.

Lentoasemalla testattava desinfiointiteknologia perustuu ultraviolettivaloon (UVC), jota käytetään pintojen puhdistukseen muun muassa terveydenhuollossa ja elintarviketeollisuudessa. Se tappaa bakteerit pinnoilta tehokkaasti.

Lettijeff kertoo, että turvatarkastuslaatikoiden pesukiertoa ja desinfiointia Finavia tehosti jo ennen kuin koronakriisi oli Suomessa varsinaisesti alkanut.

– Uutta teknologiaa hyödyntämällä voimme entisestään tehostaa desinfiointia ja parantaa puhdistuksen laatutasoa. Tyhjät turvatarkastuslaatikot pystytään desinfioimaan nyt nopeasti jokaisen käyttökerran jälkeen, hän jatkaa. 

Tarkoituksena on ensin toteuttaa pilotti, jonka aikana saadaan kokemuksia uuden teknologian käytöstä. Pilotissa kokeillaan useita eri laitteita, jotta löydetään parhaiten lentoasemaympäristöön sopiva tuote.Tekniikkaa toimittaa muun muassa suomalainen LedFuture Oy, joka toimittaa Finavian testattavaksi uraauurtavan led-teknologialla toimivan desinfiointijärjestelmän. LedFuturen mukaan UVC-led-teknologia on perinteisiin puhdistusmenetelmiin verrattuna energiatehokasta, ympäristöystävällistä ja nopeaa, ja sitä ovat tutkineet muun muassa Helsingin yliopisto, Itä-Suomen yliopisto ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). 

Uusimmat artikkelit

24.9.2020 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n uusi prosessikemian pilotointialusta vauhdittaa bio- ja kiertotaloutta

Uusi prosessikemian pilotointialusta VTT Bioruukki -pilotointikeskuksessa on suunniteltu nopeuttamaan yritysten ja tutkimusorganisaatioiden bio- ja kiertotaloushankkeita. Pilotointialustan avajaisia vietettiin 23.9.

Puuhuoltoketjun työhyvinvoinnissa on haasteita

Luonnonvarakeskus (Luke) selvitti koko puuhuoltoketjun työhyvinvointia tähän saakka laajimman ja ketjun eri ammattiryhmät kattavan kyselyn avulla. Puuhuoltoketjussa tehdään pitkää työpäivää, mutta työolosuhteisiin ollaan tyytyväisiä. Liki puolet vastaajista arvioi työn kuitenkin henkisesti rasittavaksi.

20.9.2020 | Kumppaniartikkeli

Somotec: Lisää kulumiskestävyyttä tuotantoprosessiin

Teollisuuden kasvavat kilpailukyky- ja tehokkuusvaatimukset sekä usein raskaat käyttöolosuhteet edellyttävät laitteiden kulutuksen- ja korroosionkestävyyden jatkuvaa parantamista.

Fingrid valitsi Empowerin sähköasemien ja voimajohtojen kunnossapitopartneriksi

Päästöttömien energiaratkaisujen toteuttaja Enersense International Oyj:n omistama Empower on valittu Fingridin julkisen hankinnan kilpailutuksessa ”yhdeksi merkittäväksi kunnossapitopartneriksi". Hankinnan kohteena ovat Fingridin sähköasemien ja voimajohtojen peruskunnossapitopalvelut vuosille 2021–2023.

14.9.2020 | Alan Uutiset

Neste aloittaa yt-neuvottelut, suunnittelee lakkauttavansa Naantalin jalostamon toiminnot

Neste suunnittelee Naantalin jalostamotoimintojen lakkauttamista ja toiminnan keskittämistä terminaali- ja satamatoimintoihin sekä Porvoon jalostamon kehittämistä kohti uusiutuvien ja kierrätys- raaka-aineiden prosessointia.

OL3 EPR:n sähköntuotanto alkaa helmikuussa 2022

Teollisuuden Voima Oyj (TVO) on saanut laitostoimittaja Areva-Siemens -konsortiolta päivitetyn aikataulun OL3 EPR -laitosyksikön käyttöönotosta. Sen mukaan polttoaine ladataan reaktoriin maaliskuussa 2021, laitosyksikkö liitetään valtakunnan sähköverkkoon saman vuoden lokakuussa ja säännöllinen sähköntuotanto alkaa helmikuussa 2022.

Liikuteltavat lasertyökalut tuovat joustavuutta kentälle

Uudet laserteknologiat mahdollistavat uuden joustavuuden tehdashalleissa ja kentällä tapahtuvassa työssä. Koherentti valo kohdistaa energian pienelle alueelle, jolloin alusta tai ympäristö ei vahingoitu, mutta työ käy nopeasti, siististi ja tarkasti.