Fortum kehittää ydinvoiman purkamisteknologiaa

Fortum ja Cyclife Sweden, joka on osa EDF-konsernia, ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen ydinvoimalaitosten käytöstäpoistoon ja purkujätteiden hallintaan liittyvien kaupallisten palveluiden kehittämisestä pohjoismaisille markkinoille.

nuclear

Energiayhtiö Fortum ja Cyclife Sweden ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen ydinvoimalaitosten käytöstäpoistoon ja purkujätteiden hallintaan liittyvien kaupallisten palveluiden kehittämisestä pohjoismaisille markkinoille. Cyclife on osa ruotsalaista EDF-konsernia.

Kumppanuuden myötä Fortum ja Cyclife pääsevät hyödyntämään toisiaan täydentävää osaamista ja vahvaa kokemusta ydinvoiman käytöstäpoistossa ja jätteiden hallinnassa. Yhdessä yritykset voivat tarjota asiakkaille laajan palveluvalikoiman ja sen myötä merkittävää lisäarvoa kustannusten optimoinnin, riskien pienentämisen ja rajapintojen vähentämisen avulla.

- Yhdessä Cyclifen ja EDF-konsernin kanssa pystymme tukemaan asiakkaitamme kaikissa käytöstäpoistoprojektien vaiheissa. Palveluihimme kuuluvat myös kokonaisvaltaiset jätehuoltopalvelut sekä innovatiiviset purkuratkaisut ydinvoimaloiden käytöstäpoistamisessa, sanoo Fortumin Anni Jaarinen, Head of Decommissioning and Waste, Nuclear Services.

- Fortumin perinteisten purkuteknologioiden ja -menetelmien tuominen ydinvoimasektorin käyttöön luo kustannustehokkaita ratkaisuja ja perustan teolliselle käytöstäpoistoliiketoiminnalle, Jaarinen jatkaa yhtiön tiedotteessa.

Ruotsissa pitkä kokemus ydinvoimaloiden purkamisesta

- Cyclife Sweden voi hyödyntää EDF-konsernin omilta laitoksiltaan keräämää 30 vuoden kokemusta käytöstäpoistosta ja tuoda tätä kokemusta ja osaamista ydinvoiman käytöstäpoistoon ja jätteenkäsittelyyn radioaktiivisen jätteen käsittelylaitoksensa kautta, Cyclifen Ruotsin toimitusjohtaja Mats Fridolfsson sanoo.

Tämä yhteistyö kertoo molempien yhtiöiden pyrkimyksestä tarjota ydinvoimateollisuudelle innovatiivisia, kestäviä ja kustannustehokkaita ratkaisuja ydinvoimalaitosten käytöstäpoistoon ja siitä syntyvien jätteiden hallintaan.

Markku Pervilä

Uusimmat artikkelit

Neste, ReNew ELP ja Licella aloittavat yhteistyön jätemuovin hyödyntämiseksi raaka-aineena

Uusiutuvan dieselin valmistaja Neste, brittiläinen kemiallisen kierrätyksen yhtiö ReNew ELP ja australialainen teknologiakehittäjä Licella tutkivat yhteisessä kehitysprojektissa erilaisten jätemuovien käyttöpotentiaalia polttoaineiden, kemikaalien ja uusien muovien raaka-aineena.

Kauppakeskus Veturin katolle valmistuu yksi Suomen suurimmista aurinkovoimaloista

Kouvolassa sijaitsevan Kauppakeskus Veturin katolle valmistuu elokuussa aurinkovoimala. Suomen suurimpiin lukeutuva aurinkovoimala  tuottaa sähköä kauppakeskuksessa sijaitsevalle K-Citymarketille. Veturin kauppakeskus tarvitsee kaukolämpöä lämmittämiseen vain kaikkein kovimmilla pakkasilla.

13.8.2018 | Alan Uutiset

Fortum myy käyttö- ja kunnossapitoliiketoimintansa Naantalissa Turku Energialle

Turun Seudun Energiantuotanto Oy (TSE) keskittää Turun ja Naantalin voimalaitostensa käytön ja kunnossapidon yhdelle palveluntoimittajalle, Turku Energialle. Tällä hetkellä Turun laitoksilla toiminnasta vastaa Turku Energia ja Naantalin laitoksilla Fortum. TSE on Fortumin osaomisteinen yhtiö.

Vesivoimalan uusiminen hyödyttää vesistöä

Savon Voima Oyj on valinnut VEO:n huolehtimaan Vieremällä sijaitsevan Salahmin 1MW:n vesivoimalaitoksen koneistojen kokonaisuusinnasta. Uudistuksessa entiset pienemmät potkuriturpiinit korvataan yhdellä isommalla säädettävällä turpiinilla, jonka avulla vesistön virtaama pystytään pitämään tasaisempana ja voimalan hyötysuhdetta saadaan parannettua.

13.8.2018 | Tutkimus ja koulutus

Puettava teknologia ja lisätty todellisuus mahdollistavat uudet työtavat kunnossapidossa

Puettavaa teknologiaa voidaan käyttää robotin etäohjauksessa ja lisätty todellisuus voi opastaa mobiilia huoltohenkilöä maapallon toiselta puolelta. VTT:n tutkija, diplomi-insinööri Iina Aaltonen havaitsi väitöstyössään, että uusien teknologioiden sovellettavuus ei ole vielä riittävällä tasolla työkäyttöön. Tarvitaan käytännön tietoa työntekijän ja teknologian vuorovaikutuksesta, jotta sovellettavuus ja kalliit teknologiainvestoinnit saadaan käännettyä hyödyiksi ja voitoiksi.

Posti ja Vaisala keräävät tekoälyllä tietoa teiden kunnosta

Suomen Posti ja Vaisala yhdistävät voimansa teiden ja katujen kuntoa mittaavan tekoälylaitteiston käyttöönotossa ja kaupallistamisessa. Vaisalan kehittämä RoadAI -järjestelmä antaa tiestön kunnosta ja liikenneoloista tosiaikaisen tilannekuvan Postin jakeluautojen kameroiden ja Vaisalan antureiden kautta. Pitkällä tähtäyksellä kimppa kehittää älyliikennettä Suomessa.