https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Fortumilta ratkaisu jätteenpolton tuhkaongelmaan

Fortum avaa lähiviikkojen aikana Suomen ensimmäisen tuhkankäsittelylaitoksen Porin Mäntyluodossa. Kyseessä on merkittävä ratkaisu tuhkan polttamisen mukana syntyvän suolaongelman poistamiseksi.

fortum

Suomen jätteenpolttolaitoksissa syntyy vuodessa 45 000 tonnia niin sanottu apc-tuhkaa (air pollution control), josta kolmannes on suolaa. EU:n kaatopaikkadirektiivin perusteella säädetyn lain mukaan suolaa sisältävää jätettä ei voi enää ajaa kaatopaikalle nykyisellä tavalla. Poikkeusoloissa suolaa voi liueta ympäristöön ja kaatopaikkauksen hiilidioksidipäästöt ovat korkeat.

Fortumin uuden tuhkankäsittelylaitoksen prosessissa tuhkasta poistetaan suolaa. Raskasmetallit sidotaan tuhkaan, minkä jälkeen käsitelty tuhka kaatopaikataan. Käsittelyn ansiosta tuhkien kaatopaikkauksen hiilidioksidipäästöt vähenevät 94,3 prosenttia, kaatopaikattavat kuutiot pienenevät 27 prosenttia eikä kaatopaikkaukseen enää tarvita sementtiä aiempaan tapaan.

- Tämä on tärkeä askel koko Suomen jätehuollon kannalta. Nyt meillä on Suomessa vihdoin ympäristömyötäinen ja lain mukainen tapa käsitellä jätteenpoltossa syntyvä apc-tuhka. Tuhkan käsittely auttaa myös kuntia pääsemään lähemmäs hiilineutraaliutta, Fortumin kierrätys- ja jäteliiketoiminnan johtaja Kalle Saarimaa sanoo.

Fortumin Porin tuhkankäsittelylaitos aloittaa toiminnan lähiviikkojen aikana. Ensin laitoksessa käsitellään koe-eriä ja pienempiä tuhkamääriä. Täyteen kapasiteettiin päästään tulevien kuukausien kuluessa. Porissa käsitellään 30 000–40 000 tonnia tuhkaa vuodessa, kun koko Suomessa syntyy apc-tuhkaa 40 000–45000 tonnia vuodessa. Laitos työllistää kuusi henkilöä.

Suola ensin merelle, myöhemmin myös teille

Ensimmäisessä vaiheessa tuhkajalostamon prosessissa erotettu suola johdetaan poistoveden mukana avomerelle. Fortum pyrkii suolan hyödyntämiseen tulevaisuudessa vaikkapa teiden suolauksessa.

- Tavoitteena on, että erotettu suola pystyttäisiin ottamaan talteen jo lähitulevaisuudessa ja hyödyntämään esimerkiksi maantiesuolana. Olemme tehneet tutkimus- ja kehitystyötä suolan tuotteistamiseksi muutaman vuoden ajan ja tulokset ovat erittäin lupaavia, Saarimaa kertoo.

Nyt avattava käsittelylaitos on monivuotisen tutkimus- ja kehitystyön tulos ja Porin tuhkankäsittelylaitoksen teknologia kiinnostaa kansainvälisestikin.

Käsittelylaitoksen ympäristövaikutukset ovat pienet. Laitoksen vesipäästön vaikutukset merialueelle jäävät hyvin vähäisiksi. Asiantuntijoiden mielestä laitoksen toiminta ei vaikuta vesieliöihin tai vesialueen käyttöön. Puhdistetun poistoveden laatu tunnetaan tarkasti, ja sen vaikutukset meriveteen arvioidaan merkityksettömiksi.

Markku Pervilä

 

Uusimmat artikkelit

16.1.2025 | Alan Uutiset

Sähkön vuosi 2024: päästöt vähenivät 25 prosenttia

Ydinvoima on edelleen suurin sähkön tuotantomuoto, tuuli on noussut toiseksi suurimmaksi. Sähkön päästöt ovat nyt vain kymmenes vuoden 2010 päästöistä.

Iijoen Haapakosken vesivoimalaitoksen turbiinin peruskunnostus valmistui

Tammikuun alussa tehtyjen onnistuneiden koekäyttöjen jälkeen voimalaitoksen molempien turbiinien koko kapasiteetti on taas käytössä.

30.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Ammoniakki -tutkimusprojekti sai miljoonarahoituksen

Ammoniakki kytkeytyy erittäin vahvasti vetytalouden edistämiseen. Sen käyttöön liittyy kuitenkin monia kysymyksiä, joita selvitetään yliopistojen ja teollisuuden yhteisessä tutkimushankkeessa.

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.