https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

HSEQ-arvioinnit kunnossapidon palveluverkoston toimivuuden kehittämiseen

Teollisuusyritykset huolestuvat muutama vuosi sitten kunnossapitoseisakeissa yhteisen työpaikan turvallisuudesta. Töitä tehdään yhdessä, ja mukana on monen yrityksen työntekijöitä. Tämä konkreettinen verkoston voimin tehtävä työ herätti yritykset miettimään tapaa, jolla vaikutetaan yhdessä tehtävään työhön ja tässä tapauksessa sen turvallisuuteen. Syntyi HSEQ-palvelutoimittajien arviointi. Se on konkreettinen esimerkki kyvykkyyden kehittämisestä verkostossa.

Yritysten ja organisaatioiden toimiminen verkostoissa lisääntyy. Informaation muodostama ”kohina” kasvaa vauhdilla. Myös palveluiden ja materiaalivirtojen tasolla verkostoituminen näyttää lisääntyvän.

Isojen yritysten ympärille syntyneet palveluyritykset muodostavat erittäin tärkeän verkoston tilaajan näkökulmasta katsottuna. Tässä toimittajien verkostossa syntyy myös kumppanuuksia, joissa muutama yritys löytää toisensa ja toimittaa palvelujaan yhdessä. Molemmissa tapauksissa syntyy yhteisen toimimisen alueita.

Verkostoitumisen ilmiö on mielenkiintoinen, kun sitä tarkastellaan tuottavuuden näkökulmasta. Palvelun hankkiminen oman organisaation ulkopuolelta tuo lisämutkia matkaan. Kysymys kuuluukin, osaammeko me nähdä optimaalisen verkostoitumisen rajat. Yksin ei pärjää, mutta laajassa verkostossa liian suuri osa työstä menee sopimusten tekoon, verkoston huoltamiseen, raportointiin ja poikkeamien selvittämiseen.

Verkostossa olevat resurssit eivät ole johdettavissa samalla tavalla kuin oman organisaation sisällä olevat resurssit. Verkoston johtaminen onkin enemmän toimijoiden yhteistyön prosessi, jossa yhteisten tavoitteiden asettaminen, sopiminen ja verkoston toimivuus nousevat etusijalle.

Miten sitten johtaa verkoston menestymistä ja kaikkien toimijoiden elinvoimaisuuden varmistamista. Vanha viisaus ”oma suuon lähempänä kuin kontin suu” vastustaa edellä kuvatun tavoitteen toteutumista. Ellei toimijoiden välillä ole luottamusta, ellei nähdä yhteistä hyötyä ja ellei ole selkeitä yhteisiä pelisääntöjä, asiat vaikeutuvat. Mitä selkeämmät ovat toimijoiden väliset rajat, sitä helpommin yhteistyö sujuu.

Pohton avoimiin kursseihin

POHTOn avoimiin kursseihin ja ajankohtaisseminaareihin osallistuu vuosittain yli 5 000 osallistujaa. Jo perinteeksi muodostuneet POHTOn Työsuojelupäivät kokosivat syyskuun lopussa 150 alan ammattilaista keskustelemaan alan ajankohtaisista teemoista.

HSEQ-arvioinneilla ja -kehittämisohjelmilla toimijoiden kyvykkyyttä arvioidaan suhteessa asetettuihin tavoitteisiin. Toimittajayritysten lisäksi esiin nousee myös tilaajayrityksen kyvykkyys. HSEQ-arviointi pyrkii varmistamaan, että tilaajilla on paremmin tiedossa, millaisten toimijoiden kanssa sopimuksia tehdään. Arvioinnilla on myös erittäin suuri merkitys – niin tilaajille kuin toimittajillekin – selvitettäessä, miten toimintaa tulisi kehittää.

HSEQ-arvioinnin menettely kattaa siis työterveyden H, turvallisuuden S, ympäristövastuullisuuden E ja laaduntuottokyvyn Q. Asiasisältöihin paneutuvan arvioinnin lisäksi menettely tarjoaa asiakassuhteessa syntyvän keskusteluyhteyden. Aina silloin, kun verkoston rajapinnoilla ihmiset kohtaavat, syntyy sivutuotteena ns. aineetonta pääomaa. Nämä henkilösuhteet vauhdittavat välitöntä vuorovaikutusta, oleellisiin kehittämiskohtiin paneutumista sekä yhteisen osaamisen kehittämisintoa.

POHTO tarjoaa verkoston toimijoille yhteisiä tapaamisia, joissa on käsillä verkoston toimivuuteen liittyviä kysymyksiä. Kunnossapidossa tarvittavien osaamisten arviointiin on omat työkalunsa ja osaamisen kehittämiseen avoimet koulutusohjelmat ja yrityskohtaiset kehittämisohjelmat.

»»Kirjoittajan asiantuntemusalueena on yritysten ja verkostojen osaamisen kehittäminen.

Erkki Peltola

Erkki Peltola

kehittämisjohtaja

POHTO

erkki.peltola@pohto.fi

Uusimmat artikkelit

22.4.2024 | Alan Uutiset

Nesteen ensimmäinen koeajo käytetyistä renkaista valmistetulla pyrolyysiöljyllä onnistui

Koeajossa Neste tuotti korkealaatuista raaka-ainetta uusien muovien ja kemikaalien valmistukseen.

Euroopan suurin ja modernein taivekartonkikone vihittiin käyttöön Husumissa Ruotsissa

Metsä Boardin Husumin taivekartonkikone on 600 000 tonnin vuosikapasiteetilla Euroopan suurin ja modernein, ja sen tuotannossa käytetty energia on 98-prosenttisesti fossiilitonta

15.4.2024 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n miljoonainvestointi plasma-FIB-pyyhkäisyelektronimikroskooppiin – Huippuluokan materiaalikehitystä teollisuuden tarpeisiin

Suomen ensimmäinen plasma-FIB-tekniikkaan perustuva pyyhkäisyelektronimikroskooppi on otettu käyttöön VTT:n tiloissa Espoossa. Investointi edistää merkittävästi suomalaista materiaalien tutkimusta esimerkiksi vetytalouden, laivateollisuuden ja akkuteollisuuden tarpeisiin sekä palvelee materiaalivaurioiden selvitystä.

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Espoosta ensimmäinen kaupunki, jonka sähköverkosta tulee pullonkaula puhtaalle siirtymälle?

“Espoossa sähköverkon kapasiteetti tulee vastaan ensimmäisenä ja datan perusteella muutos tapahtuu nyt nopeammin kuin kukaan olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut”, Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.