Hopulle loppu – Tapaturmapäivä muistuttaa kiireen aiheuttamista vaaroista
Tänään vietetään kansallista Tapaturmapäivää, jonka tarkoituksena on kiinnittää huomiota tapaturmien ehkäisyyn. Vuoden 2016 teema jatkaa samalla teemalla kuin viime vuonna – kiireen vaikutuksella tapaturmien syntyyn.
Suomessa sattuu vuosittain yli miljoona tapaturmaa töissä, vapaa-ajalla ja liikenteessä. Tapaturmien yleisin aiheuttaja on kiire. Varaamalla tarpeeksi aikaa työtehtävien suorittamiseen ja paikasta toiseen siirtymiseen voitaisiin ehkäistä useita tapaturmia. Työn huono organisointi, tiukka työtahti ja töiden lykkääminen viime hetkeen aiheuttavat myös tapaturmia työpaikoilla. Työn hyvä suunnittelu ja selkeät tavoitteet puolestaan vähentävät kiireen tuntua ja site myös vahinkojen syntymistä.
Työterveyslaitoksen mukaan vuonna 2014 tapaturman seurauksena kuoli Suomessa yhteensä 2 476 ihmistä. Yleisin kuolemaan johtanut tapaturma oli kaatuminen tai putoaminen. Suurin osa kuolemaan johtaneista tapaturmista sattui kotona ja vapaa-ajalla. Suomen tapaturmakuolleisuus on Euroopan korkeimpia.
Esimerkiksi kemianteollisuudessa sattui viime vuonna 6,9 tapaturmaa miljoonaa työtuntia kohden. Kemianteollisuuden vastuullisuusohjelmaan sitoutuneista yrityksistä 20 prosenttia raportoi vuonna 2015 nolla tapaturmaa.
Tapaturmapäivä -kampanjassa on mukana monia toimijoita: Finanssialan Keskusliitto, Liikenne- ja viestintäministeriö, Liikenneturva, Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi, Onnettomuustutkintakeskus, Puolustusvoimat, Sisäministeriö, Sosiaali- ja terveysministeriö, SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry, Suomen Kuntaliitto, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK, Suomen Punainen Risti, Tapaturmavakuutuskeskus TVK, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes, Työterveyslaitos, Työturvallisuuskeskus TTK
Tapaturmapäivään voi osallistua myös sosiaalisessa mediassa: vietä kiireetön hetki ja jaa siitä kuva tunnisteella #hopulleloppu. Voit osallistua keskusteluun myös tunnisteella #tapaturmapäivä.