https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Jätevedestä raaka-aine typen, fosforin ja hiilen tuotantoon

Yhdyskuntajätevesiä ja osin myös teollisuuden jätevesiä voidaan hyödyntää nykyistä selvästi tehokkaammin hiilen ja ravinteiden lähteinä. Teknologian tutkimuskeskus VTT näkee jäteveden raaka-aineena, josta nämä arvoaineet otetaan talteen käyttökohteeseen sopivassa muodossaan. Ideaa viedään nyt eteenpäin pienen mittakaavan jätevesiratkaisuihin tähtäävässä Resurssikontti-projektissa.

Jäteveden käsittelyssä menetetään Suomessa Sitran selvitysten perusteella useiden miljoonien eurojen arvosta ravinteita ja hiiltä. Tehokkaalla ravinteiden kierrätyksellä vähennettäisiin vesistöjen rehevöitymistä aiheuttavaa ravinnekuormaa ja mineraalisten lannoitteiden valmistuksesta aiheutuvia ilmastohaittoja.

VTT on suunnitellut Resurssikontti-konseptin, joka koostuu teollisuudessa käytössä tai kehitteillä olevista fysikaalis-kemiallisista menetelmistä. Niitä yhdistetään siten, että aineiden talteenotossa keskitytään nimenomaan muodostuviin tuotteesiin eli ravinteisiin, biohiileen ja puhtaaseen veteen sen hävittämisen sijaan. Toimintamalli ei sisällä biologista käsittelyä, joten se voidaan toteuttaa joustavasti eri suuruusluokissa paikallisesti ja sesonkiratkaisuna.

- Testaamme konseptia Paraisten kaupungin jätevedenpuhdistamolla tänä vuonna. Tavoitteena on myös selvittää sen toimivuutta saaristo-olosuhteissa, joissa haasteena on taata muutamien kymmenien talouksien toimiva jäteveden puhdistus ja puhdistetun veden mahdollinen hyötykäyttö esimerkiksi kasteluvetenä, kertoo liiketoiminnan kehityspäällikkö Mona Arnold VTT:ltä.

Jatkoprojektissa VTT varmistaa osaprosessien toimivuuden ja tekee parhaasta kokonaisratkaisusta alustavat investointi- ja käyttökustannuslaskelmat. Parhaat teknologiat yhdistetään liikuteltavaan jätevesipuhdistuskonttiin, jota voidaan käyttää pienen mittakaavan jätevesikohteissa. Kontin avulla kotimaiset yritykset voivat osoittaa tuotteidensa teknologiset vahvuudet ja näin parantaa liiketoimintamahdollisuuksiaan kansainvälisillä markkinoilla.

Projektin tuloksista hyötyvät erityisesti kunnalliset jätevesilaitokset, teknologian toimittajat ja kemianteollisuus sekä kierrätysravinteiden ja maanparannusaineiden valmistajat, joiden käyttöön projektissa tuotetaan tietoa innovatiivisista käsittelyratkaisuista ja talteen otetuista ravinteista, hiilestä ja muista tuotteista.

Ympäristöministeriön Raki2-ohjelmaan kuuluva Resurssikontti-projekti alkoi 1.12.2016 ja päättyy 31.12.2017. Rahoittajina hankkeen ensi vaiheessa ovat ympäristöministeriö ja VTT. Ohjausryhmässä toimivat edellä mainittujen lisäksi Sofi Filtration, Aquaminerals, Owatec Group, Kemira, Dewaco, Econet Group, BSAG, Paraisten kaupunki ja Pöyry. VTT:n osuus projektissa on jätevedenkäsittelykonseptien suunnittelu, määrittely ja testaus sekä niiden teknis-taloudellinen evaluointi.

Jäteveden arvoaineet: hiili, fosfori, typpi, vesi ja metallit

-       Hiilen talteenotto mahdollistaisi energiatuotteiden, maanparannusaineiden ja öljyä korvaavien tuotteiden valmistuksen.

-       Fosforin kierrätys on elintärkeää ruuantuotannossa. Louhittava mineraalifosfori luokitellaan kriittisiin raaka-aineisiin.

-       Typpi on suuri ympäristöuhka vesistöille ja ilmalle ja sen kierrätys säästää energiaa.

-       Veden puhdistus jätevedestä on huomattavasti halvempaa kuin merivedestä.

-       Metallien, kuten kaliumin ja magnesiumin, talteenotto ja kierrätys ovat tulevaisuudessa entistä tärkeämpää.

www.vtt.fi

Uusimmat artikkelit

22.11.2024 | Alan Uutiset

Presidentti Stubb jakoi ensimmäistä kertaa kansainvälistymispalkinnot

Yrityspalkinnot saivat Unikie, Konecranes ja ABB. Yhteisöpalkinto annettiin Forest Joensuulle.

Uusittu turbiini vie Metsä Board Kyron tehdasta lähemmäs fossiilittomuutta

Uuden turbiinin paremman hyötysuhteen ansiosta tehtaan biovoimalan tuottaman sähkön osuus tehtaan kokonaistarpeesta kasvaa 50 prosenttiin aiemman kolmasosan sijaan.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.

2.10.2024 | Tutkimus ja koulutus

SSAB:n Raahen tehtaan uusi päälaboratorio on Pohjoismaiden suurimpia

Laborotorion rakentaminen on osa yhtiön valmistautumista fossiilivapaaseen teräksentuotantoon. Vuosittain laboratoriossa analysoidaan noin 240 000 näytettä, joista tehdään noin 4,4 miljoonaa määritystä.

27.9.2024 | Kumppaniartikkeli

Innovaatiot vaativat yhteistyötä

Suomalainen osaaminen on tärkeässä roolissa globaalin pumppujätti Sulzerin toiminnassa. Sen varaan rakentuvat sekä oma että kumppanien prosessien tutkimus- ja kehitystoiminta ja tehokkuuden jatkuva parantaminen.