K-kauppojen aurinkovoimaloilla ennätystehot touko-kesäkuussa

K-kauppojen aurinkovoimaloiden yli 40 000 aurinkopaneelia tuottivat touko-kesäkuussa ennätykselliset yli 3 000 MWh puhdasta aurinkosähköä. Kokonaisuudessa tuotettu määrä vastaa noin 5 000 pakastealtaan vuotuista sähkönkulutusta. Parhaimmassa tapauksessa aurinkovoimalla pystytään kattamaan valtaosa kaupan päivittäisestä sähkötarpeesta. 

kkauppa

Aurinkovoima sopii erittäin hyvin kaupan alalle, sillä ruokakauppojen sähkön kulutus sekä aurinkovoimaloiden tuotto on suurinta aurinkoisina kesäpäivänä. Kylmälaitteiden vuoksi kaupan sähkönkulutus kesäisin on paljon suurempaan esimerkiksi toimistorakennukseen verrattuna. 

- Kesäaikaan aurinkovoimalamme tuotannolla pystytään kattamaan jopa 60 prosenttia kaupan päivittäisestä sähkötarpeesta. Tänä vuonna kesäkuu oli erityisen aurinkoinen ja voimalat pääsivät huipputuottoihin. Osaltaan ennätystuottoihin vaikuttavat toki vuoden aikana tehdyt panostukset voimaloihin, kertoo Jukka Anttila kauppapaikkanjohtavaja K-ryhmästä.

K-ryhmä on viime vuosina investoinut paljon aurinkovoimaan. Kauppojen yhteydessä on jo 34 aurinkovoimalaa ja rakenteilla on kaksi lisää. Voimaloiden teho on noin 12,7 MWp ja sähköntuotatokapasiteetti noin 10,8 GWh. Voimaloista saadaan täydet tehot ensimmäistä kertaa noin toukokuun puolivälissä. Lisää voimaloita on kaavailtu ja vuoden loppuun mennessä niitä on määrä olla jo 40.

- Syksyllä valmistuvat auronkovoimalat K-Citymarket Mäntsälään ja K-Citymarket Ruskoon Ouluun. Kaikissa rakennuttamissamme uusissa kaupoissa selvitetään mahdollisuutta aurinkovoimalan asentamiseen, Anttila jatkaa.

K-ryhmän toiminnan suurimmat ympäristöpäästöt syntyvät kiinteistöjen kuluttamasta lämmöstä ja sähköstä sekä logistiikan kuljetuten kautta. Keväällä päivitetyt tavoitteet päästöjen hillitsemiseksi ovat kuunnianhimoiset: yhtiö pyrkii hiilineneutraaliksi vuonna 2025 ja saamaan toimintansa päästöt nollaan vuoteen 2030 mennessä.

Keskeisin keino päämäärän tavoittamisessa on uusiutuvan energian käytön lisääminen. Kaikki keskon käyttämä sähkö K-kaupoissa ja muissa keskon kiinteistöissä Suomessa on 100 prosenttia uusiutuvaa sähköä vuoden 2017 alusta alkaen.

K-ryhmä tiedotti aiemmin keväällä kasvattavansa oman uusiutuvan sähkön määrää hankkimalla tuulivoimaa seuraavan 15 vuoden ajan Suomeen rakennettavsta uudesta tuulivoimapuistosta.

K-ryhmä on Suomen suurimpia aurinkovoiman tuottajia ja käyttäjiä 34 aurinkovoimalallaan.

Uusimmat artikkelit

24.9.2020 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n uusi prosessikemian pilotointialusta vauhdittaa bio- ja kiertotaloutta

Uusi prosessikemian pilotointialusta VTT Bioruukki -pilotointikeskuksessa on suunniteltu nopeuttamaan yritysten ja tutkimusorganisaatioiden bio- ja kiertotaloushankkeita. Pilotointialustan avajaisia vietettiin 23.9.

Puuhuoltoketjun työhyvinvoinnissa on haasteita

Luonnonvarakeskus (Luke) selvitti koko puuhuoltoketjun työhyvinvointia tähän saakka laajimman ja ketjun eri ammattiryhmät kattavan kyselyn avulla. Puuhuoltoketjussa tehdään pitkää työpäivää, mutta työolosuhteisiin ollaan tyytyväisiä. Liki puolet vastaajista arvioi työn kuitenkin henkisesti rasittavaksi.

20.9.2020 | Kumppaniartikkeli

Somotec: Lisää kulumiskestävyyttä tuotantoprosessiin

Teollisuuden kasvavat kilpailukyky- ja tehokkuusvaatimukset sekä usein raskaat käyttöolosuhteet edellyttävät laitteiden kulutuksen- ja korroosionkestävyyden jatkuvaa parantamista.

Fingrid valitsi Empowerin sähköasemien ja voimajohtojen kunnossapitopartneriksi

Päästöttömien energiaratkaisujen toteuttaja Enersense International Oyj:n omistama Empower on valittu Fingridin julkisen hankinnan kilpailutuksessa ”yhdeksi merkittäväksi kunnossapitopartneriksi". Hankinnan kohteena ovat Fingridin sähköasemien ja voimajohtojen peruskunnossapitopalvelut vuosille 2021–2023.

14.9.2020 | Alan Uutiset

Neste aloittaa yt-neuvottelut, suunnittelee lakkauttavansa Naantalin jalostamon toiminnot

Neste suunnittelee Naantalin jalostamotoimintojen lakkauttamista ja toiminnan keskittämistä terminaali- ja satamatoimintoihin sekä Porvoon jalostamon kehittämistä kohti uusiutuvien ja kierrätys- raaka-aineiden prosessointia.

OL3 EPR:n sähköntuotanto alkaa helmikuussa 2022

Teollisuuden Voima Oyj (TVO) on saanut laitostoimittaja Areva-Siemens -konsortiolta päivitetyn aikataulun OL3 EPR -laitosyksikön käyttöönotosta. Sen mukaan polttoaine ladataan reaktoriin maaliskuussa 2021, laitosyksikkö liitetään valtakunnan sähköverkkoon saman vuoden lokakuussa ja säännöllinen sähköntuotanto alkaa helmikuussa 2022.

Liikuteltavat lasertyökalut tuovat joustavuutta kentälle

Uudet laserteknologiat mahdollistavat uuden joustavuuden tehdashalleissa ja kentällä tapahtuvassa työssä. Koherentti valo kohdistaa energian pienelle alueelle, jolloin alusta tai ympäristö ei vahingoitu, mutta työ käy nopeasti, siististi ja tarkasti.