https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

K-ryhmä saavutti vuoden 2025 energiatehokkuustavoitteensa – taustalla uudet innovaatiot

K-ryhmä sitoutui vuonna 2017 pienentämään energiankulutustaan 7,5 prosenttia vuoteen 2025 mennessä. Tuoreet luvut paljastavat, että tavoite on täyttynyt neljä vuotta etuajassa.

kcm

- Tavoitteen saavutus ennakoitua nopeammin johtuu uusista teknologisista innovaatioista ja niiden ripeästä käyttöönotosta. Keskeisiä keinoja energiatehokkuuden parantamisessa ovat olleet kylmälaitteiden ja valaistuksen uudistaminen, uusi ja palkittu energianerokas lämmönkierrätysjärjestelmä sekä uudet innovaatiot, kuten tekoälyn hyödyntäminen kaupan energiankulutuksen analysoinnissa, kertoo Keskon vastuullisuusjohtaja Matti Kalervo.

Vuonna 2017 asetettu tavoite perustui kaupan alan yhteiseen energiatehokkuussopimukseen, jonka mukaan vuoteen 2025 mennessä K-ryhmässä päästäisiin vähintään 79 GWh:n suuruisiin energiasäästöihin, mikä vastaa 7,5 prosenttia vuoden 2015 energiankulutuksesta. Tavoite oli kunnianhimoinen, sillä K-ryhmässä työtä energiatehokkuuden eteen on tehty järjestelmällisesti jo vuosikymmeniä: ensimmäinen K-ryhmän energiaopas on julkaistu jo vuonna 1982.

- Yksi merkittävimmistä askeleista on ollut kumppanin kanssa kehitetty uusi kaupan hukkaenergiaa kierrättävä lämmönkierrätysjärjestelmä, jonka ansiosta kauppojen kaukolämmön kulutusta on saatu pienennettyä jopa 95 prosenttia. Olemme saaneet hyviä tuloksia aikaan myös hyödyntämällä tekoälyä kaupan energiankulutuksen analysoinnissa, kertoo Kalervo.

Tällä hetkellä K-ryhmässä säästetään vuodessa yli 80 GWh energiaa vuoden 2015 tasoon verrattuna. Määrä vastaa noin 100 K-Supermarketin vuosikulutusta. Energiatehokkuutta parannetaan K-ryhmässä edelleen jatkuvasti. Etenemistä vauhdittaa erityisesti Hiilineutraali K 2025 -tavoite.

Tammistossa käytössä kaikki energiansäästötoimet

Hiljattain uudistettu K-Citymarket Tammisto Vantaalla on esimerkki kaupasta, jossa on käytössä K-ryhmän koko energiapaletti. Aurinkovoimalan, nykyaikaisten kylmälaitteiden ja lämmönkierrätysjärjestelmän lisäksi kaupassa kokeillaan uutta valaistusratkaisua ja automaatiojärjestelmän analytiikkapalvelua.

- K-Citymarket Tammiston kylmäjärjestelmän uudistaminen luonnollista hiilidioksidikylmäainetta käyttäväksi energiatehokkaaksi järjestelmäksi on ympäristötekona merkittävä. Toinen vaikuttava säästö tulee energianerokkaasta lämmönkierrätysjärjestelmästä: arvioimme, että kaukolämmön kulutus alenee ensi talvena noin 70 prosenttia aiempaan verrattuna, kertoo Keskon päivittäistavarakaupan talotekniikkapäällikkö Antti Kokkonen.

K-Citymarket Tammiston katolla oleva, vuonna 2016 käyttöön otettu aurinkovoimala on tuottanut tähän mennessä noin 2 000 MWh sähköä eli keskimäärin noin 400 MWh vuosittain. Kaikki muukin kaupassa käytetty sähkö on ollut uusiutuvaa jo vuodesta 2017 alkaen – jatkossa yhä suuremmassa määrin kotimaista tuulivoimaa.

K-Citymarket Tammistossa kokeillaan myös edistyksellistä automaatiojärjestelmän analytiikkapalvelua ja uutta valaisinratkaisua, joita voidaan kokemusten karttuessa levittää muihinkin K-ryhmän kauppoihin.

- Kaupan valaistusta ohjataan Tammiston kokeilussa siten, että hyödynnämme ihmissilmän kykyä sopeutua valaistustason vaihteluun. Öiseen aikaan, kun silmä on luonnostaan tottunut hämärämpään valaistustasoon ulkona, myös kaupan sisävalaistustasoa alennetaan, Kokkonen kertoo.

Uusimmat artikkelit

Euroopan suurin ja modernein taivekartonkikone vihittiin käyttöön Husumissa Ruotsissa

Metsä Boardin Husumin taivekartonkikone on 600 000 tonnin vuosikapasiteetilla Euroopan suurin ja modernein, ja sen tuotannossa käytetty energia on 98-prosenttisesti fossiilitonta

18.4.2024 | Alan Uutiset

Finavia liittyi Suomen vetyklusteriin – valmistautuu vedyn käyttöön ja siihen tarvittavaan infrastruktuuriin lentoasemalla

Finavia osallistuu lisäksi EU-hankkeeseen, jossa yhtiö pilotoi Helsinki-Vantaalla vedyn käyttöä kunnossapidon kalustossa ensimmäisenä Euroopassa.

15.4.2024 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n miljoonainvestointi plasma-FIB-pyyhkäisyelektronimikroskooppiin – Huippuluokan materiaalikehitystä teollisuuden tarpeisiin

Suomen ensimmäinen plasma-FIB-tekniikkaan perustuva pyyhkäisyelektronimikroskooppi on otettu käyttöön VTT:n tiloissa Espoossa. Investointi edistää merkittävästi suomalaista materiaalien tutkimusta esimerkiksi vetytalouden, laivateollisuuden ja akkuteollisuuden tarpeisiin sekä palvelee materiaalivaurioiden selvitystä.

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Espoosta ensimmäinen kaupunki, jonka sähköverkosta tulee pullonkaula puhtaalle siirtymälle?

“Espoossa sähköverkon kapasiteetti tulee vastaan ensimmäisenä ja datan perusteella muutos tapahtuu nyt nopeammin kuin kukaan olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut”, Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.