https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

K-ryhmä saavutti vuoden 2025 energiatehokkuustavoitteensa – taustalla uudet innovaatiot

K-ryhmä sitoutui vuonna 2017 pienentämään energiankulutustaan 7,5 prosenttia vuoteen 2025 mennessä. Tuoreet luvut paljastavat, että tavoite on täyttynyt neljä vuotta etuajassa.

kcm

- Tavoitteen saavutus ennakoitua nopeammin johtuu uusista teknologisista innovaatioista ja niiden ripeästä käyttöönotosta. Keskeisiä keinoja energiatehokkuuden parantamisessa ovat olleet kylmälaitteiden ja valaistuksen uudistaminen, uusi ja palkittu energianerokas lämmönkierrätysjärjestelmä sekä uudet innovaatiot, kuten tekoälyn hyödyntäminen kaupan energiankulutuksen analysoinnissa, kertoo Keskon vastuullisuusjohtaja Matti Kalervo.

Vuonna 2017 asetettu tavoite perustui kaupan alan yhteiseen energiatehokkuussopimukseen, jonka mukaan vuoteen 2025 mennessä K-ryhmässä päästäisiin vähintään 79 GWh:n suuruisiin energiasäästöihin, mikä vastaa 7,5 prosenttia vuoden 2015 energiankulutuksesta. Tavoite oli kunnianhimoinen, sillä K-ryhmässä työtä energiatehokkuuden eteen on tehty järjestelmällisesti jo vuosikymmeniä: ensimmäinen K-ryhmän energiaopas on julkaistu jo vuonna 1982.

- Yksi merkittävimmistä askeleista on ollut kumppanin kanssa kehitetty uusi kaupan hukkaenergiaa kierrättävä lämmönkierrätysjärjestelmä, jonka ansiosta kauppojen kaukolämmön kulutusta on saatu pienennettyä jopa 95 prosenttia. Olemme saaneet hyviä tuloksia aikaan myös hyödyntämällä tekoälyä kaupan energiankulutuksen analysoinnissa, kertoo Kalervo.

Tällä hetkellä K-ryhmässä säästetään vuodessa yli 80 GWh energiaa vuoden 2015 tasoon verrattuna. Määrä vastaa noin 100 K-Supermarketin vuosikulutusta. Energiatehokkuutta parannetaan K-ryhmässä edelleen jatkuvasti. Etenemistä vauhdittaa erityisesti Hiilineutraali K 2025 -tavoite.

Tammistossa käytössä kaikki energiansäästötoimet

Hiljattain uudistettu K-Citymarket Tammisto Vantaalla on esimerkki kaupasta, jossa on käytössä K-ryhmän koko energiapaletti. Aurinkovoimalan, nykyaikaisten kylmälaitteiden ja lämmönkierrätysjärjestelmän lisäksi kaupassa kokeillaan uutta valaistusratkaisua ja automaatiojärjestelmän analytiikkapalvelua.

- K-Citymarket Tammiston kylmäjärjestelmän uudistaminen luonnollista hiilidioksidikylmäainetta käyttäväksi energiatehokkaaksi järjestelmäksi on ympäristötekona merkittävä. Toinen vaikuttava säästö tulee energianerokkaasta lämmönkierrätysjärjestelmästä: arvioimme, että kaukolämmön kulutus alenee ensi talvena noin 70 prosenttia aiempaan verrattuna, kertoo Keskon päivittäistavarakaupan talotekniikkapäällikkö Antti Kokkonen.

K-Citymarket Tammiston katolla oleva, vuonna 2016 käyttöön otettu aurinkovoimala on tuottanut tähän mennessä noin 2 000 MWh sähköä eli keskimäärin noin 400 MWh vuosittain. Kaikki muukin kaupassa käytetty sähkö on ollut uusiutuvaa jo vuodesta 2017 alkaen – jatkossa yhä suuremmassa määrin kotimaista tuulivoimaa.

K-Citymarket Tammistossa kokeillaan myös edistyksellistä automaatiojärjestelmän analytiikkapalvelua ja uutta valaisinratkaisua, joita voidaan kokemusten karttuessa levittää muihinkin K-ryhmän kauppoihin.

- Kaupan valaistusta ohjataan Tammiston kokeilussa siten, että hyödynnämme ihmissilmän kykyä sopeutua valaistustason vaihteluun. Öiseen aikaan, kun silmä on luonnostaan tottunut hämärämpään valaistustasoon ulkona, myös kaupan sisävalaistustasoa alennetaan, Kokkonen kertoo.

Uusimmat artikkelit

Valmetilta teollisen internetin ratkaisu mittaustiedon keräämiseen kaasukuljetuskonteista

Valmet on kehittänyt teollisen internetin ratkaisun, joka kerää kriittistä mittaustietoa kaasukuljetuskonteista. Tarkka tiedonkeruu ilman perinteisiä fyysisiä mittauksia parantaa räjähdysherkkien, esimerkiksi metaania tai vetyä sisältävien konttien turvallisuutta, tuo säästöjä ja antaa tietoja konttien sisällöstä logistiikkaa varten.

19.10.2021 | Tutkimus ja koulutus

Neste avaa tutkimuskeskuksen Singaporeen

Neste vauhdittaa kasvustrategiansa toteutusta perustamalla tutkimuskeskuksen Singaporeen. Investoinnin myötä Neste kasvattaa maailmanlaajuista tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaansa ja edistää kumppaniyhteistyötä Aasian ja Tyynenmeren alueella ja erityisesti Singaporessa.

18.10.2021 | Alan Uutiset

Metsäteollisuus elpyy – teollisuuspuun hakkuut kasvavat

Koronapandemian vähittäinen väistyminen ja talouden elvytystoimien jatkuminen heijastuvat maailmantalouteen ja kasvattavat metsäteollisuustuotteiden tuotanto- ja vientimääriä vuonna 2021. Suomessa teollisuuden kasvava puuntarve lisää hakkuumääriä ja nostaa kantohintoja.

Metsä Tissuen Mäntän tehdas on luopunut turpeen käytöstä energiatuotannossaan

Metsä Groupiin kuuluva Metsä Tissue toteuttaa kestävän kehityksen tavoitteidensa mukaista siirtymää kohti fossiilivapaita tehtaita ja on luopunut turpeen käytöstä energiantuotannossaan Mäntän tehtaalla. Turve on korvattu uusiutuvilla puupolttoaineilla kuten puunkuorella ja muilla puutuotannon sivutuotteilla.

Terrafamen akkukemikaalitehtaan tuotannon ylösajo on käynnistynyt

Terrafamen uuden akkukemikaalitehtaan tuotannon ylösajo on käynnistynyt. Terrafame teki päätöksen akkukemikaalitehtaan 240 miljoonan euron investoinnista vuonna 2018. Akkukemikaalitehdas on valmistuessaan kapasiteetiltaan yksi maailman suurimmista akkukemikaalien tuotantolinjoista.

VR ottaa käyttöön koneälyisen apukuskin

VR on ottanut kevään aikana sekä matkustaja- että tavaraliikenteen junissa käyttöön veturinkuljettajaa avustavan, koneälyä hyödyntävän DAS-järjestelmän. DAS auttaa optimoimaan junan ajoa niin, että energiatehokkuus lisääntyy, täsmällisyys paranee ja samalla matkustusmukavuus kasvaa.

1.6.2021 | Kumppaniartikkeli

S/Y Christopher -jahdin peräsimien tiivisteiden vaihto – kuinka jahti päätyi Suomeen?

Viisi vuotta sitten S/Y Christopher -jahti oli Mallorcalla kunnostuksessa ja Baltic Yachts auttoi heitä siellä monissa kunnostukseen liittyvissä asioissa. Samalla Baltic Yachts loi hyvät suhteet kapteeni Mark O’Reillyyn.