https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

K-ryhmä saavutti vuoden 2025 energiatehokkuustavoitteensa – taustalla uudet innovaatiot

K-ryhmä sitoutui vuonna 2017 pienentämään energiankulutustaan 7,5 prosenttia vuoteen 2025 mennessä. Tuoreet luvut paljastavat, että tavoite on täyttynyt neljä vuotta etuajassa.

kcm

- Tavoitteen saavutus ennakoitua nopeammin johtuu uusista teknologisista innovaatioista ja niiden ripeästä käyttöönotosta. Keskeisiä keinoja energiatehokkuuden parantamisessa ovat olleet kylmälaitteiden ja valaistuksen uudistaminen, uusi ja palkittu energianerokas lämmönkierrätysjärjestelmä sekä uudet innovaatiot, kuten tekoälyn hyödyntäminen kaupan energiankulutuksen analysoinnissa, kertoo Keskon vastuullisuusjohtaja Matti Kalervo.

Vuonna 2017 asetettu tavoite perustui kaupan alan yhteiseen energiatehokkuussopimukseen, jonka mukaan vuoteen 2025 mennessä K-ryhmässä päästäisiin vähintään 79 GWh:n suuruisiin energiasäästöihin, mikä vastaa 7,5 prosenttia vuoden 2015 energiankulutuksesta. Tavoite oli kunnianhimoinen, sillä K-ryhmässä työtä energiatehokkuuden eteen on tehty järjestelmällisesti jo vuosikymmeniä: ensimmäinen K-ryhmän energiaopas on julkaistu jo vuonna 1982.

- Yksi merkittävimmistä askeleista on ollut kumppanin kanssa kehitetty uusi kaupan hukkaenergiaa kierrättävä lämmönkierrätysjärjestelmä, jonka ansiosta kauppojen kaukolämmön kulutusta on saatu pienennettyä jopa 95 prosenttia. Olemme saaneet hyviä tuloksia aikaan myös hyödyntämällä tekoälyä kaupan energiankulutuksen analysoinnissa, kertoo Kalervo.

Tällä hetkellä K-ryhmässä säästetään vuodessa yli 80 GWh energiaa vuoden 2015 tasoon verrattuna. Määrä vastaa noin 100 K-Supermarketin vuosikulutusta. Energiatehokkuutta parannetaan K-ryhmässä edelleen jatkuvasti. Etenemistä vauhdittaa erityisesti Hiilineutraali K 2025 -tavoite.

Tammistossa käytössä kaikki energiansäästötoimet

Hiljattain uudistettu K-Citymarket Tammisto Vantaalla on esimerkki kaupasta, jossa on käytössä K-ryhmän koko energiapaletti. Aurinkovoimalan, nykyaikaisten kylmälaitteiden ja lämmönkierrätysjärjestelmän lisäksi kaupassa kokeillaan uutta valaistusratkaisua ja automaatiojärjestelmän analytiikkapalvelua.

- K-Citymarket Tammiston kylmäjärjestelmän uudistaminen luonnollista hiilidioksidikylmäainetta käyttäväksi energiatehokkaaksi järjestelmäksi on ympäristötekona merkittävä. Toinen vaikuttava säästö tulee energianerokkaasta lämmönkierrätysjärjestelmästä: arvioimme, että kaukolämmön kulutus alenee ensi talvena noin 70 prosenttia aiempaan verrattuna, kertoo Keskon päivittäistavarakaupan talotekniikkapäällikkö Antti Kokkonen.

K-Citymarket Tammiston katolla oleva, vuonna 2016 käyttöön otettu aurinkovoimala on tuottanut tähän mennessä noin 2 000 MWh sähköä eli keskimäärin noin 400 MWh vuosittain. Kaikki muukin kaupassa käytetty sähkö on ollut uusiutuvaa jo vuodesta 2017 alkaen – jatkossa yhä suuremmassa määrin kotimaista tuulivoimaa.

K-Citymarket Tammistossa kokeillaan myös edistyksellistä automaatiojärjestelmän analytiikkapalvelua ja uutta valaisinratkaisua, joita voidaan kokemusten karttuessa levittää muihinkin K-ryhmän kauppoihin.

- Kaupan valaistusta ohjataan Tammiston kokeilussa siten, että hyödynnämme ihmissilmän kykyä sopeutua valaistustason vaihteluun. Öiseen aikaan, kun silmä on luonnostaan tottunut hämärämpään valaistustasoon ulkona, myös kaupan sisävalaistustasoa alennetaan, Kokkonen kertoo.

Uusimmat artikkelit

Valmet toimittaa automaation Baltian ensimmäiseen kotitalouksien ja kauppojen biojätteitä käsittelevään biokaasulaitokseen

Valmet toimittaa automaation Baltian ensimmäiseen kotitalouksien ja kauppojen biojätteitä käsittelevään biokaasulaitokseen Tallinnaan. BioWOIMA Finland Oy:n rakentama laitos tuottaa biojätteistä biometaania Viron maakaasuverkkoon ja autojen polttoaineeksi korvaamaan fossiilisia polttoaineita. Sivutuotteina syntyy myös maanparannukseen soveltuvaa biolannoitetta.

21.1.2022 | Alan Uutiset

VTT:n Antti Vasara listaa teknologia-aloja, joilta nousee Suomen seuraavia startup-menestyjiä

VTT:n toimitusjohtaja Antti Vasara listaa uudessa julkaisussaan uudet materiaalit, nanoelektroniikan ja terveysteknologian niin sanotuiksi syväteknologian alueiksi, joilla suomalaisosaaminen voi mullistaa globaalia taloutta ja luoda uutta, kestävää teollisuutta Suomeen.

Laser puolitti rekka-auton peruuttamiseen käytettävän ajan

Kuljetus- ja varastointipalveluja tarjoava yritys Ajomestarit Oy on ottanut Essityn pehmopaperivaraston lastauslaiturilla käyttöön laserit, jotka helpottavat yhdistelmäajoneuvokuljettajien työtä. Laser piirtää maahan vihreän viivan, jota kuljettaja seuraa peruuttaessaan pari-kolmekymmentä metristä autoa lastauslaituriin. 

17.1.2022 | Tutkimus ja koulutus

Vaasan yliopiston maisterit ja diplomi-insinöörit työllistyvät hyvin

Valtakunnallisen uraseurannan tulokset osoittavat, että Vaasan yliopistosta valmistuneet maisterit ja diplomi-insinöörit työllistyvät hyvin. Vastanneista 97,5 prosenttia oli työllistyneenä vastaushetkellä.

Kajave varautuu lauhtuvan sään ja puuskaisen tuulen aiheuttamiin sähkökatkoksiin

Sähköverkkoyhtiö Kajave varautuu lauhtuvan sään ja puuskaisen tuulen aiheuttamiin sähkökatkoksiin Kainuussa. Säätilan muutos on aiheuttanut vikoja sähköverkkoon jo nyt. Vikojen korjaus on käynnissä.

Fazer suunnittelee investointia uuteen makeistehtaaseen Suomessa

Fazer kertoo suunnittelevansa investointia uuteen makeistehtaaseen Suomessa. Toteutuessaan uusi tehdas korvaisi nykyiset makeistehtaat Vantaalla ja Lappeenrannassa. Päätös tehtaan mahdollisesta rakentamisesta ja sen sijainnista tehdään tulevan kevään aikana.

17.11.2021 | Kumppaniartikkeli

Fescon tarjoaa ympäristöystävällistä kuonaa hiekkapuhalluksen korvaajaksi

Patentoitu kvartsivapaa masuunikuona eli Granuli otettiin käyttöön korvaavana tuotteena perinteiselle luonnohiekalle. Hyödyt ovat merkittävät ympäristölle ja ihmisten terveydelle.