https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

K-ryhmä saavutti vuoden 2025 energiatehokkuustavoitteensa – taustalla uudet innovaatiot

K-ryhmä sitoutui vuonna 2017 pienentämään energiankulutustaan 7,5 prosenttia vuoteen 2025 mennessä. Tuoreet luvut paljastavat, että tavoite on täyttynyt neljä vuotta etuajassa.

kcm

- Tavoitteen saavutus ennakoitua nopeammin johtuu uusista teknologisista innovaatioista ja niiden ripeästä käyttöönotosta. Keskeisiä keinoja energiatehokkuuden parantamisessa ovat olleet kylmälaitteiden ja valaistuksen uudistaminen, uusi ja palkittu energianerokas lämmönkierrätysjärjestelmä sekä uudet innovaatiot, kuten tekoälyn hyödyntäminen kaupan energiankulutuksen analysoinnissa, kertoo Keskon vastuullisuusjohtaja Matti Kalervo.

Vuonna 2017 asetettu tavoite perustui kaupan alan yhteiseen energiatehokkuussopimukseen, jonka mukaan vuoteen 2025 mennessä K-ryhmässä päästäisiin vähintään 79 GWh:n suuruisiin energiasäästöihin, mikä vastaa 7,5 prosenttia vuoden 2015 energiankulutuksesta. Tavoite oli kunnianhimoinen, sillä K-ryhmässä työtä energiatehokkuuden eteen on tehty järjestelmällisesti jo vuosikymmeniä: ensimmäinen K-ryhmän energiaopas on julkaistu jo vuonna 1982.

- Yksi merkittävimmistä askeleista on ollut kumppanin kanssa kehitetty uusi kaupan hukkaenergiaa kierrättävä lämmönkierrätysjärjestelmä, jonka ansiosta kauppojen kaukolämmön kulutusta on saatu pienennettyä jopa 95 prosenttia. Olemme saaneet hyviä tuloksia aikaan myös hyödyntämällä tekoälyä kaupan energiankulutuksen analysoinnissa, kertoo Kalervo.

Tällä hetkellä K-ryhmässä säästetään vuodessa yli 80 GWh energiaa vuoden 2015 tasoon verrattuna. Määrä vastaa noin 100 K-Supermarketin vuosikulutusta. Energiatehokkuutta parannetaan K-ryhmässä edelleen jatkuvasti. Etenemistä vauhdittaa erityisesti Hiilineutraali K 2025 -tavoite.

Tammistossa käytössä kaikki energiansäästötoimet

Hiljattain uudistettu K-Citymarket Tammisto Vantaalla on esimerkki kaupasta, jossa on käytössä K-ryhmän koko energiapaletti. Aurinkovoimalan, nykyaikaisten kylmälaitteiden ja lämmönkierrätysjärjestelmän lisäksi kaupassa kokeillaan uutta valaistusratkaisua ja automaatiojärjestelmän analytiikkapalvelua.

- K-Citymarket Tammiston kylmäjärjestelmän uudistaminen luonnollista hiilidioksidikylmäainetta käyttäväksi energiatehokkaaksi järjestelmäksi on ympäristötekona merkittävä. Toinen vaikuttava säästö tulee energianerokkaasta lämmönkierrätysjärjestelmästä: arvioimme, että kaukolämmön kulutus alenee ensi talvena noin 70 prosenttia aiempaan verrattuna, kertoo Keskon päivittäistavarakaupan talotekniikkapäällikkö Antti Kokkonen.

K-Citymarket Tammiston katolla oleva, vuonna 2016 käyttöön otettu aurinkovoimala on tuottanut tähän mennessä noin 2 000 MWh sähköä eli keskimäärin noin 400 MWh vuosittain. Kaikki muukin kaupassa käytetty sähkö on ollut uusiutuvaa jo vuodesta 2017 alkaen – jatkossa yhä suuremmassa määrin kotimaista tuulivoimaa.

K-Citymarket Tammistossa kokeillaan myös edistyksellistä automaatiojärjestelmän analytiikkapalvelua ja uutta valaisinratkaisua, joita voidaan kokemusten karttuessa levittää muihinkin K-ryhmän kauppoihin.

- Kaupan valaistusta ohjataan Tammiston kokeilussa siten, että hyödynnämme ihmissilmän kykyä sopeutua valaistustason vaihteluun. Öiseen aikaan, kun silmä on luonnostaan tottunut hämärämpään valaistustasoon ulkona, myös kaupan sisävalaistustasoa alennetaan, Kokkonen kertoo.

Uusimmat artikkelit

Konepajateollisuuden tehokkuuden edistäjä

Metallintyöstössä käytettävät lastuamisnesteet vaikuttavat suoraan konepajateollisuuden tuotannon tehokkuuteen, laatuun, ekologisuuteen sekä koneistajan työskentelyolosuhteisiin. Parhaimmillaan oikealla lastuamisnesteen valinnalla saadaan säästettyä aikaa, rahaa, koneita, ihmisiä ja luontoa.

11.8.2022 | Alan Uutiset

Kaivosteollisuusala koolle 25.−27.10.2022 FinnMateria-ammattimessuille

FinnMateria, Pohjoismaiden johtavat kaivosteollisuuden, metallinjalostuksen, kiviainesteollisuuden, kiertotalouden ja maarakentamisen erikoismessut, järjestetään 25.−27.10.2022 Paviljongissa. ”Ammattimessuja odotetaan innolla, ja FinnMateria on lähes loppuunmyyty”, sanoo FinnMateria-messumyynnistä vastaava myyntipäällikkö Hannu Mennala Jyväskylän Messuilta.

Digita ja Kymen Vesi ovat solmineet yhteistyön vesihuollon digitalisoinnista

Digita ja Kymen Vesi ovat solmineet yhteistyön vesihuollon digitalisoinnista. Yhteistyö on alkanut vuonna 2018 pilotoinnin merkeissä. Mittarikannan vaihto etäluentaan aloitettiin tämän vuoden alussa. Tähän mennessä etäluettavia mittareita on asennettu jo yli 2000 kappaletta.

15.6.2022 | Tutkimus ja koulutus

Uusilla ruoantuotantoteknologioilla vauhtia Suomen ilmastotavoitteisiin

Suomi pyrkii hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä. Ruoantuotantojärjestelmän uudistaminen, erityisesti uusien tuotantomenetelmien käyttöönotto edistäisi tavoitteen saavuttamista. Samalla Suomen proteiiniomavaraisuus paranisi, mikä on entistä tärkeämpää nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa, ilmenee VTT:n ja Luken selvityksestä.

Metron turvallisuutta parannetaan – jopa 40 vuotta vanhoja järjestelmiä uudistetaan

Metro on liikennöinyt pääkaupunkiseudulla pian 40 vuoden ajan. Osa metrossa käytetyistä järjestelmistä on alkuperäisiä, ja ne alkavat tulla elinkaarensa päähän. Vanhojen järjestelmien uusimiseksi laadittu hankesuunnitelma oli 14.6. käsittelyssä HKL:n johtokunnassa. Hankkeen käsittely jatkuu syksyllä Helsingin ja Espoon kaupunginvaltuustoissa.

Tulevaisuuden digiratkaisut vauhdittavat ruokaketjun vastuullisuutta ja läpinäkyvyyttä

Uuden HKScanin johtaman kumppanuusverkoston tavoitteena on tuoda ruokaketjun vastuullisuusdata kaikkien ulottuville. Mukana verkostossa ovat HKScanin lisäksi huippuosaajat Biolanilta, Ilmatieteen laitokselta, Luonnonvarakeskuksesta ja Mtech Digital Solutionsilta.

10.5.2022 | Kumppaniartikkeli

Loppuu se kuluminen – kestävillä ratkaisuilla huolettomuutta teollisuuden kunnossapitoon

Panssariteräksestä valmistetut siirtoruuvit, sykloonit, puhaltimet, putkistot ja monet muut teollisuuslaitteet altistuvat jatkuvasti kulumiselle. Halpa tuotanto ja vääränlaiset sovellukset ovat kuluttaneet laitteiden lisäksi panssariteräksen mainetta. Kestävä ratkaisu on kuitenkin olemassa. Ajatus laadusta, ennakoivasta kunnossapidosta ja elinkaariajattelusta jalkautuu teollisuuteen hitaasti mutta varmasti, luottaa Somotec Oy:n toimitusjohtaja Olli Riihiluoma.