https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Kalvomuovien kierrätys etenee rakennusalalla

Tähän mennessä jo 17 organisaatiota on liittynyt mukaan vapaaehtoiseen Rakentamisen muovit green deal -sopimukseen, jonka ympäristöministeriö ja rakentamisen arvoketjussa toimivat yhdistykset allekirjoittivat joulukuussa 2020, kertoo valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva.

motiva

Rakentamisen muovit green deal -sopimuksen tavoitteena on lisätä kierrätetyn kalvomuovin käyttöä kalvomuovien tuotannossa niin, että vuoden 2027 loppuun mennessä tuotannossa käytetyistä raaka-aineista 40 prosenttia on kierrätettyä materiaalia.

– Sopimukseen liittyneet Muoviteollisuuden yritykset aikovat saavuttaa tämän 40 prosentin osuuden, ja osassa tuoteryhmiä jopa 50 prosentin osuuden vuoteen 2027 mennessä. Nämä ovat merkittäviä muutoksia kohti muovien kiertotaloutta, sanoo projektipäällikkö Päivi Piispa ympäristöministeriöstä.

Kesko luopuu sinisen kalvomuovin käytöstä

Mikä tahansa yritys, kunta tai muu organisaatio voi liittyä sopimukseen, kunhan sen sitoumus täyttää kaikki sopimukselle asetetut vaatimukset.  Kesko on yksi monista sitoumuksen tehneistä yrityksistä. Painopisteenä Keskon rakentamisen ja talotekniikan toimialalla on erityisesti muovien lajittelu ja kierrätys. Kesko pyrkii myös vähentämään muovia sisältäviä rakennusosia ja -materiaaleja.

– Luovumme kokonaan sinisen kalvomuovin käytöstä ja siirrymme helpommin kierrätettävään kirkkaaseen. Sopimukseen sitoutumisen paras anti on sen tuoma selkeä tavoitteellisuus kalvomuovien erilliskeräykseen ja kierrätykseen, toteaa Keskon rakentamisen ja taloteknisen kaupan vastuullisuuspäällikkö Leena Takaveräjä.

Senaatti-kiinteistöt uusii ohjeistuksiaan urakoissa

Sitoumuksen tehneiden vastuullisten yritysten joukkoon kuuluu myös valtion rakennuskiinteistöjä hallinnoiva Senaatti-kiinteistöt. Sen lisäksi, että konsernin työmailla erilliskerätään kalvomuovia, tavoitteena on lisätä urakoitsijoiden tietämystä muovien kierrätyksestä.

– Olemme jo päivittäneet urakoiden hankinta-asiakirjoja ja ohjeistuksia hiilineutraalisuus- ja kiertotaloustavoitteiden näkökulmasta. Seuraavaksi alamme selvittää tarkemmin edellytykset muovin kierrätykselle hankinnoissa. Voimme esimerkiksi vaatia urakoitsijoilta pakkausmuovin erilliskeräystä. Parannamme lisäksi omaa osaamistamme suorittamalla Motivan verkkokoulutuksen, kertoo kiertotalouden asiantuntija Mirkka Rekola Senaatti-kiinteistöistä.

Puheista tekoihin

ABB Asennustuotteiden Porvoon tehtaalla on tehty sitoumuksen mukaisesti jo monta kestävän käytännön toimenpidettä. Sitoumuksen tavoitteet halutaan siirtää puheista tekoihin. Kalvomuovien erilliskeräystä ja kierrätystä tehtaalla on tehostettu. Esimerkiksi kojerasioiden kansien raaka-aineena käytetään jo kierrätysmuovista valmistettua granulaattia.

– Olemme ABB:n Porvoon tehtaalla sitoutuneita edistämään YK:n kestävän kehityksen tavoitteita. Rakentamisen muovit green deal -sitoumus mahdollistaa keskeisten sidosryhmien osallistumisen kiertotalouden parantamiseen konkreettisella, läpinäkyvällä ja ennen kaikkea vaikuttavalla tavalla, toteaa tehtaanjohtaja Marko Utriainen.

Muita sitoumuksen tehneitä organisaatioita ovat Lassila & Tikanoja Oyj, Teräsrakenneyhdistys, Ecoup Oyj, Lujatalo Oy, Rani Plast Oy, Saint-Gobain Finland Oy, Amerplast Oy, Jackon Finland Oy, Renta Oy, Veikko Lehti Oy, Kivi Ry ja Kuljetusrinki Oy.

Verkkokoulutus rakentamisen toimialalle

Motiva on tuottanut ympäristöministeriön rahoittamana Rakentamisen muovit -verkkokoulutuksen, joka on suunnattu rakennusalalle koko toimitusketjun käyttöön. Kurssi on maksuton, itseopiskeltava ja kaikille avoin, ja se sopii rakennushankkeiden ja urakoiden tilaajille ja toteuttajille, tuoteteollisuudelle, kaupan alalle sekä rakennuskonevuokraamoille. Koulutus antaa esihenkilöille ja työnjohdolle lisätietoa ja valmiuksia opastusta varten.

– Lyhytkestoiseen moduulipohjaiseen verkkokoulutukseen kannattaa tutustua. Jo nyt 160 tietoa kaipaavaa on kirjautunut verkkokoulutukseen, mutta asia konkretisoituu toden teolla toimialalla vasta kun tietoisuus kalvomuovien erilliskeräyksen ja kierrätyksen merkityksestä on levinnyt vielä laajemmin, toteaa asiantuntija Nina Teirasvuo Motivasta.

Tämän vuoden aikana koulutuskokonaisuus täydentyy vielä yhdellä moduulilla, joka keskittyy muovien kierrättämiseen infrarakentamisessa.

Uusimmat artikkelit

13.6.2024 | Alan Uutiset

Vanhoista renkaista uusia autonosia – Nesteen, Borealiksen ja Covestron yhteishanke

Käytetyt auton renkaat nesteytetään kemiallisen kierrätyksen avulla ja jalostetaan peruskemikaaleiksi sekä edelleen erittäin puhtaiksi polykarbonaateiksi. Polykarbonaatteja voidaan käyttää erilaisissa autoteollisuuden käyttökohteissa ajovalojen osista jäähdyttimien säleikköihin.

Outokumpu laajentaa robotiikan käyttöä turvallisuustyössä

Ensimmäinen ANYmal-robotti "Jokkeri" aloitti työnsä Torniossa. Yhtiö arvioi, että tarkastustehtävien siirtäminen robotille voi auttaa vähentämään työntekijöiden altistumisaikaa vaarallisille aineille yli 80 prosenttia ja vaarallisia huoltokorjauksia 20 prosenttia.

Nesteen Porvoon jalostamon suurseisokki saatiin onnistuneesti päätökseen

Suurseisokin ajan Porvoon jalostamo oli yksi Suomen suurimmista. Vuoden 2024 suurseisokin kokonaisinvestointi oli noin 390 miljoonaa euroa.

Valio investoi Lapinlahden tehtaaseen yli 60 miljoonaa euroa

Investointi käsittää juustonvalmistustilojen laajennuksen ja laitteiden uusimisen. Investoinnin tarkoituksena on korvata nykyinen, teknisen käyttöikänsä päässä oleva valmistuslaitteisto.

Schneider Electric testaa Helenin sähköverkossa haitallisen SF6-kaasun korvaamista uudella teknologialla

Merkittävä osa sähköverkkoon asennetuista keskijännitekojeistoista sisältää SF6-kaasua. Schneider Electric on pyrkinyt ratkaisemaan ongelmaa RM AirSeT -kojeiston avulla.

VTT rakentaa uuden puolijohteiden pilottilinjan

Puolijohdealalla kiekkokoko on keskeisessä roolissa. Uuden yhteiskäyttöisen pilottilinjan laitteistot tulevat tukemaan sirukehitystä ja piensarjatuotantoa sekä 300 millimetrin että 200 millimetrin piikiekoille.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.