https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Kasvanut etätyö tuo haasteita kyberturvallisuuteen – suuryritykset pitävät tietoturvariskejä korkeina

Suuryritykset kokevat tietoturvariskit merkittävinä ja yhä useampi yritys myös varautuu niihin, selviää OP:n vuosittaisesta suuryritystutkimuksesta. Entistä useammalle yritykselle tieto on arvokkainta omaisuutta ja sen suojaaminen ensiarvoisen tärkeää.

pexels-dan-nelson-3949100

Viime vuonna koko yhteiskunta otti koronapandemian sysäämänä digiloikan, ja monissa yrityksissä siirryttiin nopeasti etätöihin. Tilastokeskuksen Työvoimatutkimuksen mukaan säännöllisesti kotona työskennelleiden osuus jopa kaksinkertaistui viime vuonna.

Uudet työjärjestelyt heijastuivat myös suuryritysten kyberturvariskeihin. Kyberuhkia ovat muun muassa haittaohjelmat, tietomurrot ja palvelunestohyökkäykset.

OP:n suuryritystutkimuksessa jopa neljä viidestä vastaajayrityksestä arvioi kyberriskien kasvaneen vuoden 2020 aikana hajautetun työtavan vuoksi. Lisäksi 87 prosenttia vastaajayrityksistä pitää tietoturvariskejä korkeina, kun vielä vuonna 2014 osuus oli 57 prosenttia.

- Tietoturvauhat ovat näkymättömiä, mikä tekee niiden tunnistamisesta vaikeaa. Toisaalta kyberturvallisuudesta on puhuttu julkisuudessa yhä enemmän ja ihmisten tietoisuus asiasta kehittyy jatkuvasti. Etätyö on myös osaltaan tuonut haasteita kyberturvallisuuteen. Riskejä lisää esimerkiksi työskentely suojaamattomassa verkossa tai julkisissa tiloissa sekä omien laitteiden käyttäminen, kertoo Pohjola Vakuutuksen toimitusjohtaja Olli Lehtilä.

Tietoturvan ajanmukaisuuteen ja tasoon tulee kiinnittää erityistä huomiota. Kyberturvallisuuskeskus kertoi käsitelleensä viime vuonna tietoturvatapauksia enemmän kuin koskaan ennen. Varsinkin isoihin yrityksiin ja muihin organisaatioihin kohdistetut lunnasrahoja vaativat kiristyshaittaohjelmat ovat lisääntyneet viime aikoina.

Yhä useampi yritys varautunut kyberriskeihin

Suuryritystutkimuksen mukaan vastaajayritysten varautuminen on noussut korkealle tasolle: liki 93 prosenttia suuryrityksistä kertoi olevansa varautunut tietoturvaan ja kyberturvallisuuteen liittyviin riskeihin.

Kyberriskien ehkäisemisessä avainasemassa ovat päivittäinen tietoturvatoiminta ja henkilökunnan jatkuva koulutus. Kyberriskeihin sisältyy aina inhimillinen taso, ja iso osa toteutuneista tapauksista on sattunut joko ihmisten tekemisten tai tekemättä jättämisten seurauksena tai mahdollistamana. Lisäksi hyvän tietoturvakulttuurin luomiseen tarvitaan yrityksen ylimmän johdon sitoutumista ja kaikkien työntekijöiden osallistumista. 

- Kybervahingot aiheuttavat sekä taloudellisia menetyksiä että mainehaittoja. Vahinkojen ennaltaehkäisy on erityisen tärkeää, sillä pahimmillaan maineen menettäminen voi olla suurempi vahinko kuin taloudelliset menetykset, joilta voi suojautua vakuutuksella. Vasta harva yritys on kuitenkin varautunut kyberriskeihin vakuutuksella, Olli Lehtilä sanoo.

Tulokset perustuvat OP:n vuosittaiseen suuryritystutkimukseen, joka mittaa suomalaisten suuryritysten näkemyksiä liiketoiminnan ja talouden kehityksestä. Tutkimukseen vastasi 240 henkilöä yhteensä 161 suomalaisesta tai Suomessa toimivasta suuryrityksestä, ja vastaajia ovat etenkin toimitusjohtajat, talous- ja rahoitusjohtajat sekä liiketoimintajohtajat. Aineisto kerättiin syksyllä 2020, ja tutkimus kokonaisuudessaan julkaistaan tammikuussa 2021. OP Ryhmä toteuttaa Suuryritystutkimuksen kumppaninaan Aalto-yliopiston professorien perustama NIBS-ajatushautomo. Suuryritystutkimus on toteutettu jo vuodesta 2012 saakka.

Lähteet:

Kyberturvallisuuskeskuksen Tietoturvan vuosi 2020 -julkaisu

Uusimmat artikkelit

Dronet ja paikkatietoanalytiikka kertovat, milloin ja missä sähköverkon kunnossapitotoimia tulee tehdä

Evision Oy on yhteistyössä Enerva Oy:n ja Järvi-Suomen Energia Oy:n kanssa kehittänyt verkon luotettavuusperusteisuuden analytiikkamallin, joka ratkoo energiayhtiöiden kunnossapitohaasteita ja tarjoaa säästöjä. 

27.6.2024 | Alan Uutiset

Metso sai merkittävän tilauksen Intiasta – rakenteilla ensimmäinen suuren mittakaavan elektroniikkaromun kierrätyslaitos

"Tämä on meille tärkeä tilaus. Hindalco Industries on tällä hetkellä yksi Intian merkittävimmistä alumiinin ja kuparin tuottajista," Metson sulatusliiketoiminnan johtaja Jyrki Makkonen toteaa.

Työntekijä putosi murskaimen päältä huoltotehtävissä – sakkoja vastuuhenkilöille

"Putoamistyötapaturmia tapahtuu edelleen liikaa ja putoamisesta voi aiheutua erittäin vakavia vammoja tai jopa kuolema", Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen juristi Matti Suontausta muistuttaa.

Valio investoi Lapinlahden tehtaaseen yli 60 miljoonaa euroa

Investointi käsittää juustonvalmistustilojen laajennuksen ja laitteiden uusimisen. Investoinnin tarkoituksena on korvata nykyinen, teknisen käyttöikänsä päässä oleva valmistuslaitteisto.

Schneider Electric testaa Helenin sähköverkossa haitallisen SF6-kaasun korvaamista uudella teknologialla

Merkittävä osa sähköverkkoon asennetuista keskijännitekojeistoista sisältää SF6-kaasua. Schneider Electric on pyrkinyt ratkaisemaan ongelmaa RM AirSeT -kojeiston avulla.

VTT rakentaa uuden puolijohteiden pilottilinjan

Puolijohdealalla kiekkokoko on keskeisessä roolissa. Uuden yhteiskäyttöisen pilottilinjan laitteistot tulevat tukemaan sirukehitystä ja piensarjatuotantoa sekä 300 millimetrin että 200 millimetrin piikiekoille.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.