https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Kasvipohjainen pakkaus on ympäristölle oiva valinta

Valio otti ensimmäisenä maailmassa käyttöön kokonaan kasvipohjaisesta, uusiutuvasta materiaalista valmistetut maitotölkit Valio Luomu -maidoissa vuonna 2015. Vuoden 2018 loppuun mennessä kaikki yhtiön harjakattoiset maito-, piimä-, kerma- ja jogurttipakkaukset valmistetaan täysin kasvipohjaisista materiaaleista. Myös pakkauksissa olevat korkit ovat kasvipohjaisia. Täysin kasvipohjainen pakkaus on ympäristön kannalta hyvä asia. 

valio

Siirtyminen kokonaan kasvipohjaisiin harjakattoisiin pakkauksiin on merkittävä ympäristöteko. Se vähentää riippuvuutta fossiilisista raaka-aineista, siis öljystä, ja säästää luonnonvaroja. Kasvipohjaisen pakkauksen, jossa on myös kasvipohjainen korkki, hiilijalanjälki on alle puolet tavallisesta korkillisesta pakkauksesta.

Valio valmistaa vuosittain noin 250 miljoonaa harjakattoista maito-, piimä-, kerma- ja jogurttipakkausta. Kun tavallinen pakkaus vaihtuu kasvipohjaiseen, voidaan pakkauksista aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä vähentää 3 140 tonnia. Sillä määrällä voisi ajaa yli 8 500 kertaa Helsingistä Kittilään ja takaisin tai lämmittää noin 500 öljylämmitteistä omakotitaloa, jos ne käyttävät 2 400 litraa öljyä vuodessa.

Kasvipohjaista muovia sokeriruo’osta

Täysin kasvipohjaisessa tölkissä kaikki pakkauksen kartonki- ja muoviosat on valmistettu kasvipohjaisesta materiaalista. Tölkin aihio valmistetaan kartongista, joka syntyy puukuidusta. Kartonkiaihiossa on myös ohuita muovikerroksia, jotka tekevät pakkauksesta nestetiiviin. Muovikerrokset valmistetaan uusiutuvasta, kasvipohjaisesta muovista. 

Lähes kaikissa Valion harjakattoisissa kartonkitölkeissä on nykyään korkki, joka helpottaa pakkauksen käyttöä ja säilytystä. Myös korkit ja niiden kaulaosat on valmistettu uusiutuvasta, kasvipohjaisesta materiaalista.

Valion harjakattoisissa pakkauksissa käytettävä uusiutuva muovi valmistetaan sokeriruokoteollisuuden sivuvirtauksesta eli kasvietanolista. Perinteinen muovi valmistetaan öljystä, joka ei ole uusiutuvaa.
Tekniikka, jolla kasvietanolista valmistetaan uusiutuvaa muovia, on brasilialaisen yrityksen kehittämä ja patentoima. Sokeriruoko Valion käyttämään kasvipohjaiseen muoviin tulee tällä hetkellä Brasiliasta pääosin São Paulon osavaltiosta, joka sijaitsee yli 2 000 kilometrin päässä Amazonin sademetsistä. 

Amazonin alueella ei saa kasvattaa sokeriruokoa, eikä alue edes sovi sokeriruo’on tuotantoon. Brasiliassa on riittävästi maata sekä elintarviketuotantoon että teolliseen käyttöön, ja sokeriruo’on tuotanto on lisääntynyt Brasiliassa aiheuttamatta elintarviketuotannon laskua.

Monet eurooppalaiset yritykset pyrkivät kehittämään brasilialaista vastaavaa tekniikkaa mutta eivät ole siinä vielä onnistuneet teollisessa mittakaavassa. Valion toiveena on, että uusiutuvan muovimateriaalin toimitusketjua voitaisiin tulevaisuudessa lyhentää ja kasvipohjainen raaka-aine saataisiin lähempää Pohjoismaista.

Kuluttajat tykkäävät ekologisuudesta

Siirtyminen kokonaan kasvipohjaisiin pakkauksiin on osa Valion vastuullisuusohjelmaa, jossa on asetettu tavoitteeksi tarjota kuluttajille meijerialan vastuullisimmat pakkausratkaisut maailmassa. 

Ennen päätöstä siirtyä kasvipohjaisiin pakkauksiin Valio Luomu -maidoissa ja vuoden 2018 aikana myös laajamittaisemmin muissa tuotteissa Valio testasi kokonaan uusiutuvista materiaaleista valmistettua maitotölkkiä ja keräsi siitä palautetta kuluttajilta. Yli 1 500 kuluttajaa kertoi mielipiteensä vastaamalla verkkokyselyyn.

Kuluttajat suhtautuivat positiivisesti entistä ekologisempaan maitotölkkiin. Yli 80 prosenttia kuluttajakyselyyn vastanneista piti kokonaan uusiutuvia pakkauksia edistyksellisinä, koska ne säästävät luontoa ja luonnonvaroja. Yli 90 prosenttia kannatti sitä, että kartonkitölkit olisivat jatkossa täysin kasvipohjaisista raaka-aineista valmistettuja. Valtaosa vastaajista sanoi, että kiinnostus Valion tuotteita kohtaan kasvaisi kokonaan kasvipohjaisten pakkausten myötä.

Käyttö ja kierrätys entiseen tapaan

Kokonaan kasvipohjaisten pakkausten käyttöominaisuudet säilyvät ennallaan. Pakkaukset kierrätetään samalla tavalla kuin nestekartonkipakkaukset yleensäkin. Pakkaus tulee siis huuhdella, kuivata, litistää ja pakata ja viedä sen jälkeen kartonkikeräysastiaan.

Jos tölkissä on korkki, sen voi jättää paikoilleen tai halutessaan irrottaa ja kierrättää erikseen muovina. Uusiutuva pakkaus ei ole biohajoava.

Markku Pervilä

Lisätietoja:

*Comparative Life Cycle Assessment of Tetra Pak® carton packages and alternative packaging systems for liquid food on the Nordic market, Institut für Energie und Umweltforschung Heidelberg, huhtikuu 2017:  https://www.ifeu.de/oekobilanzen/pdf/LCA_Nordic_final_report_incl_Critical_Review.pdf

Tutkimuksen yhteenveto:
https://www.ifeu.de/oekobilanzen/pdf/LCA_Nordic_Breakfast_Seminar_Stockholm_April2017_clean.pdf

Uusimmat artikkelit

22.11.2024 | Alan Uutiset

Presidentti Stubb jakoi ensimmäistä kertaa kansainvälistymispalkinnot

Yrityspalkinnot saivat Unikie, Konecranes ja ABB. Yhteisöpalkinto annettiin Forest Joensuulle.

Uusittu turbiini vie Metsä Board Kyron tehdasta lähemmäs fossiilittomuutta

Uuden turbiinin paremman hyötysuhteen ansiosta tehtaan biovoimalan tuottaman sähkön osuus tehtaan kokonaistarpeesta kasvaa 50 prosenttiin aiemman kolmasosan sijaan.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.

2.10.2024 | Tutkimus ja koulutus

SSAB:n Raahen tehtaan uusi päälaboratorio on Pohjoismaiden suurimpia

Laborotorion rakentaminen on osa yhtiön valmistautumista fossiilivapaaseen teräksentuotantoon. Vuosittain laboratoriossa analysoidaan noin 240 000 näytettä, joista tehdään noin 4,4 miljoonaa määritystä.

27.9.2024 | Kumppaniartikkeli

Innovaatiot vaativat yhteistyötä

Suomalainen osaaminen on tärkeässä roolissa globaalin pumppujätti Sulzerin toiminnassa. Sen varaan rakentuvat sekä oma että kumppanien prosessien tutkimus- ja kehitystoiminta ja tehokkuuden jatkuva parantaminen.