https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Kaukolämmön hiilidioksidipäästöt historiallisen alhaalla

Kaukolämmön hiilidioksidipäästöt jäivät viime vuonna pienemmiksi kuin koskaan mittaushistoriassa.

energiavuosi-2017-shk-11-638

Energia-alaa edustava Energiateollisuus (ET) on tilastoinut päästöjä yli 40 vuotta lähtien vuodesta 1975. Kuluvalla vuosikymmenellä kaukolämmön hiilidioksidipäästöt ovat laskeneet peräti 26 prosenttia.

ET:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä painottaa, että energiayhtiöt ovat investoineet ja investoivat jatkossa kivihiilen käytön vähentämiseksi. 

- Jo 90 prosenttia kaukolämpökunnista tuottaa lämpönsä pääosin kotimaisilla energianlähteillä ja 70 prosenttia uusiutuvilla polttoaineilla tai hukkalämmöillä.

- Kaikilla hiiltä pääpolttoaineena käyttävillä paikkakunnilla on käynnissä konkreettisia toimia käytön leikkaamiseksi. 2020-luvulla käyttö vähenee marginaaliin, mutta senkin jälkeen hiili säilynee merkittävänä huoltovarmuuspolttoaineena.

Biomassa on korvannut yhä enemmän turvetta. Kaukolämmön tuotantoon turvetta käytetään yli 30 prosenttia vähemmän kuin kymmenkunta vuotta sitten. Turpeen polton vähentyminen on osaltaan pienentänyt kaukolämmön hiilidioksidipäästöjä.

Tuorein tilasto osoittaa, että vuonna 2017 kaukolämmön hiilidioksidipäästöt vähenivät edellisvuodesta 3,6 prosenttia. Päästöt olivat 149 grammaa kilowattituntia kohden, kun vuotta aiemmin vastaava luku oli 154 grammaa.

Uusiutuvaan energiaan rinnastuva ylijäämälämpö nousussa

Ennätyksiä rikottiin vuosi sitten myös ylijäämälämmön talteenotossa. Jo lähes 10 prosenttia koko Suomen kaukolämmöstä katettiin muun muassa jätevesien ja savukaasujen talteenotolla. 

- Hukkalämmön hyödyntäminen on kasvussa ja siitä on tullut merkittävä kaukolämmön energialähde. Yhtiöt etsivät nyt erilaisia hukkalämpöjä yhdistettäviksi kaukolämpöjärjestelmään, kertoo ET:n Jukka Leskelä.

Uusiutuvien polttoaineiden osuus kaukolämmössä puolestaan nousi 36 prosenttiin. Eniten kaukolämmön tuotanto käytti uusiutuvista metsäpolttoaineita ja teollisuuden puutähteitä, joiden osuus oli 30 prosenttia.

- Uusiutuvaan energiaan voi rinnastaa myös hukkalämmön, kun ylijäämälämpöä hyödyntämällä vältetään polttoaineiden käyttöä, Leskelä huomauttaa.

Uudisrakentaja suosii edelleen kaukolämpöä

Kaukolämpö on edelleen suosituin lämmitystapa kaikessa uudisrakentamisessa. Kaukolämmön osuus uudisrakennusten lämmitysmarkkinoilla kipusi viime vuonna 66 prosenttiin. Selvästi jäljessä tulevat sähkö ja lämpöpumput.

- Markkinaosuus osoittaa, että rakentajien ja asiakkaiden mielestä kaukolämpö on toimivin lämmitysmuoto taajamissa, joihin rakentaminen juuri nyt keskittyy, arvioi Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä.

Kaukolämpö menestyy myös jo valmiiden kiinteistöjen energialähteenä: siihen vaihtaa enemmän asiakkaita kuin kaukolämmöstä muihin lämmitysmuotoihin. Liittyneiden määrä kasvoi edellisvuodesta 1,5 prosenttia, kun uusia kaukolämpöliittyjiä oli vuonna 2017 yli 2 300. Irtautuneita oli noin 160, mikä vastaa 0,1 prosenttia kaukolämmön asiakaskunnasta.

Energiavuosi 2017 / Kaukolämpö: https://energia.fi/ajankohtaista_ja_materiaalipankki/materiaalipankki?type%5B0%5D=6#search-view

Uusimmat artikkelit

22.4.2024 | Alan Uutiset

Nesteen ensimmäinen koeajo käytetyistä renkaista valmistetulla pyrolyysiöljyllä onnistui

Koeajossa Neste tuotti korkealaatuista raaka-ainetta uusien muovien ja kemikaalien valmistukseen.

Euroopan suurin ja modernein taivekartonkikone vihittiin käyttöön Husumissa Ruotsissa

Metsä Boardin Husumin taivekartonkikone on 600 000 tonnin vuosikapasiteetilla Euroopan suurin ja modernein, ja sen tuotannossa käytetty energia on 98-prosenttisesti fossiilitonta

15.4.2024 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n miljoonainvestointi plasma-FIB-pyyhkäisyelektronimikroskooppiin – Huippuluokan materiaalikehitystä teollisuuden tarpeisiin

Suomen ensimmäinen plasma-FIB-tekniikkaan perustuva pyyhkäisyelektronimikroskooppi on otettu käyttöön VTT:n tiloissa Espoossa. Investointi edistää merkittävästi suomalaista materiaalien tutkimusta esimerkiksi vetytalouden, laivateollisuuden ja akkuteollisuuden tarpeisiin sekä palvelee materiaalivaurioiden selvitystä.

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Espoosta ensimmäinen kaupunki, jonka sähköverkosta tulee pullonkaula puhtaalle siirtymälle?

“Espoossa sähköverkon kapasiteetti tulee vastaan ensimmäisenä ja datan perusteella muutos tapahtuu nyt nopeammin kuin kukaan olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut”, Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.