https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Kemiallinen kierrätys ratkaisisi muovijätteen ongelmia

Muovijätteen muuttaminen takaisin öljyksi poistaa monet muovijätteen aiheuttamista ongelmista, selviää tuoreesta tutkimuksesta. Konsulttiyhtiö Boston Consulting Groupin selvityksen mukaan pyrolyysiksi kutsuttu menetelmä on myös tulevaisuuden liiketoimintaa. Tutkimuksen mukaan pyrolyysissa olisi paljon mahdollisuuksia etenkin kemianalalle.

blur-bottle-close-up-2409022

Kuva: Catherine Sheila/Pexels

Pyrolyysi eli muovin hajottaminen lämmittämällä ratkaisisi muovijätteen aiheuttamia ongelmia ja olisi kannattavaa liiketoimintaa, selviää konsultointiyritys Boston Consulting Groupin (BCG) tutkimuksesta. Pyrolyysi on menetelmä, jossa muovijätettä hajotetaan lämmittämällä sitä hapettomissa olosuhteissa. BCG:n selvityksen mukaan erityisesti kemianalan yritysten olisi helppo alkaa käyttää pyrolyysitekniikkaa muovin kierrättämisessä.

Viimeisten 50 vuoden aikana ihmisten tuottaman muovijätteen määrä on kasvanut joidenkin arvioiden mukaan kymmenkertaiseksi. Muovin kierrätys ei kuitenkaan ole pysynyt perässä, ja suurin osa kerätystä muovista päätyykin poltettavaksi. Esimerkiksi Suomessa Teknologian tutkimuskeskus VTT:n mukaan noin puolet erilliskerätystä muovijätteestä päätyy poltettavaksi. Kemiallisella kierrätyksellä muovit voitaisiin palauttaa uudestaan öljyksi, eli polttoaineiden ja muovien raaka-aineeksi.

Ympäristön kannalta tehokkain tapa muovin aiheuttamien ongelmien vähentämiseksi on sen käytön vähentäminen tai rajoittaminen. Sen takia moni maa onkin jo rajoittanut kertakäyttöisten muovien, kuten esimerkiksi muovipussien käyttöä. Toinen tapa vähentää haittoja on muovin kierrättäminen. Osa muoveista, kuten vaikka muovipullot, soveltuvat hyvin mekaaniseen kierrätykseen, mutta toisia muovipakkauksia on vaikea kierrättää mekaanisesti. Myös muovin laatu heikkenee käyttökertojen myötä.

- Muovin korvaamiseksi kehitetään koko ajan uusia innovaatioita. Niiden laajempi yleistyminen voi kuitenkin viedä vielä vuosia, ellei vuosikymmeniä. Sillä aikaa meidän on kierrätettävä muovi mahdollisimman tehokkaasti, ja siinä pyrolyysi on niin teknologisesti kuin taloudellisestikin kannattava ratkaisu jo tänään, sanoo BCG:n Suomen toimitusjohtaja Teemu Ruska.

BCG on analysoinut maailmanlaajuisia jätemarkkinoita, keräysjärjestelmiä, kierrätysmääräyksiä ja mekaanisen kierrätyksen liiketoimintamalleja. Pyrolyysi valittiin yhtenä esimerkkinä tarkempaan tarkasteluun, jolloin käytiin läpi myös liiketoimintapäätöksiä ja yritysten taloudellisia kannustimia investoida pyrolyysilaitosten rakentamiseen. Analyysi tarkistettiin kemianteollisuuden, jätehuoltoyritysten, kiertotalousjärjestöjen ja yliopiston asiantuntijoiden toimesta.

Yrityksiltä tarvitaan panostuksia

Muovijätteen aiheuttamien ongelmien ratkaisemiseksi tarvitaan yksilöiden käyttäytymismallien muutosta, mutta myös merkittävää panostusta niin yritysmaailmalta kuin julkiselta sektoriltakin. Tänä vuonna perustettu Alliance to End Plastic Waste on yksi yritysten yhdessä aloittama toimi ongelman ratkaisemiksi. Yli 40 kemianalan, pakkausteollisuuden ja jätehuollon yritystä sekä kuluttajatuotteiden valmistajaa on sitoutunut investoimaan 1,5 miljardia dollaria muovijätehuollon infrastruktuuriin Kaakkois-Aasiassa, jossa muovijätteen aiheuttamat ongelmat ovat akuuteimpia.

- Allianssi on yksi merkki siitä, että myös yritykset ottavat ongelman vakavasti. Lopullisesti muovijätteen aiheuttama maailmanlaajuinen haaste ratkaistaan järkevän kulutuksen ja jätteenkäsittelyn yhdistelmällä sekä kehittämällä hinnaltaan kilpailukykyisiä ja ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja, Ruska sanoo.

Uusimmat artikkelit

19.12.2024 | Alan Uutiset

VR FleetCare sai ison tilauksen raskaskuljetusvaunuista Norjan ja Ruotsin Puolustusvoimille

Arktinen osaaminen on sarjavalmistukseen soveltuvien vaunujen suunnittelun lähtökohtana. Pohjoismaisen huoltovarmuuden kannalta hanke on merkittävä; se mahdollistaa raskaiden puolustusmateriaalien kuljetukset rautateitse.

18.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Oppisopimuksella ammattiin - Ovako Imatran ensimmäinen oppisopimusryhmä valmistui

Oppisopimuskoulutuksessa opiskelijat ovat työsuhteessa ja saavat palkkaa oppiessaan uutta. Vasta valmistuneiden, metallien jalostuksen ammattilaisten Henri Luostarisen ja Marjo Saarelaisen mielestään teollisuusala ja oppisopimusmuotoinen opiskelu sopii erityisesti heille, jotka ovat kiinnostuneita tekniikasta ja käsillä tekemisestä. 

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.