https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Kemiallinen kierrätys ratkaisisi muovijätteen ongelmia

Muovijätteen muuttaminen takaisin öljyksi poistaa monet muovijätteen aiheuttamista ongelmista, selviää tuoreesta tutkimuksesta. Konsulttiyhtiö Boston Consulting Groupin selvityksen mukaan pyrolyysiksi kutsuttu menetelmä on myös tulevaisuuden liiketoimintaa. Tutkimuksen mukaan pyrolyysissa olisi paljon mahdollisuuksia etenkin kemianalalle.

blur-bottle-close-up-2409022

Kuva: Catherine Sheila/Pexels

Pyrolyysi eli muovin hajottaminen lämmittämällä ratkaisisi muovijätteen aiheuttamia ongelmia ja olisi kannattavaa liiketoimintaa, selviää konsultointiyritys Boston Consulting Groupin (BCG) tutkimuksesta. Pyrolyysi on menetelmä, jossa muovijätettä hajotetaan lämmittämällä sitä hapettomissa olosuhteissa. BCG:n selvityksen mukaan erityisesti kemianalan yritysten olisi helppo alkaa käyttää pyrolyysitekniikkaa muovin kierrättämisessä.

Viimeisten 50 vuoden aikana ihmisten tuottaman muovijätteen määrä on kasvanut joidenkin arvioiden mukaan kymmenkertaiseksi. Muovin kierrätys ei kuitenkaan ole pysynyt perässä, ja suurin osa kerätystä muovista päätyykin poltettavaksi. Esimerkiksi Suomessa Teknologian tutkimuskeskus VTT:n mukaan noin puolet erilliskerätystä muovijätteestä päätyy poltettavaksi. Kemiallisella kierrätyksellä muovit voitaisiin palauttaa uudestaan öljyksi, eli polttoaineiden ja muovien raaka-aineeksi.

Ympäristön kannalta tehokkain tapa muovin aiheuttamien ongelmien vähentämiseksi on sen käytön vähentäminen tai rajoittaminen. Sen takia moni maa onkin jo rajoittanut kertakäyttöisten muovien, kuten esimerkiksi muovipussien käyttöä. Toinen tapa vähentää haittoja on muovin kierrättäminen. Osa muoveista, kuten vaikka muovipullot, soveltuvat hyvin mekaaniseen kierrätykseen, mutta toisia muovipakkauksia on vaikea kierrättää mekaanisesti. Myös muovin laatu heikkenee käyttökertojen myötä.

- Muovin korvaamiseksi kehitetään koko ajan uusia innovaatioita. Niiden laajempi yleistyminen voi kuitenkin viedä vielä vuosia, ellei vuosikymmeniä. Sillä aikaa meidän on kierrätettävä muovi mahdollisimman tehokkaasti, ja siinä pyrolyysi on niin teknologisesti kuin taloudellisestikin kannattava ratkaisu jo tänään, sanoo BCG:n Suomen toimitusjohtaja Teemu Ruska.

BCG on analysoinut maailmanlaajuisia jätemarkkinoita, keräysjärjestelmiä, kierrätysmääräyksiä ja mekaanisen kierrätyksen liiketoimintamalleja. Pyrolyysi valittiin yhtenä esimerkkinä tarkempaan tarkasteluun, jolloin käytiin läpi myös liiketoimintapäätöksiä ja yritysten taloudellisia kannustimia investoida pyrolyysilaitosten rakentamiseen. Analyysi tarkistettiin kemianteollisuuden, jätehuoltoyritysten, kiertotalousjärjestöjen ja yliopiston asiantuntijoiden toimesta.

Yrityksiltä tarvitaan panostuksia

Muovijätteen aiheuttamien ongelmien ratkaisemiseksi tarvitaan yksilöiden käyttäytymismallien muutosta, mutta myös merkittävää panostusta niin yritysmaailmalta kuin julkiselta sektoriltakin. Tänä vuonna perustettu Alliance to End Plastic Waste on yksi yritysten yhdessä aloittama toimi ongelman ratkaisemiksi. Yli 40 kemianalan, pakkausteollisuuden ja jätehuollon yritystä sekä kuluttajatuotteiden valmistajaa on sitoutunut investoimaan 1,5 miljardia dollaria muovijätehuollon infrastruktuuriin Kaakkois-Aasiassa, jossa muovijätteen aiheuttamat ongelmat ovat akuuteimpia.

- Allianssi on yksi merkki siitä, että myös yritykset ottavat ongelman vakavasti. Lopullisesti muovijätteen aiheuttama maailmanlaajuinen haaste ratkaistaan järkevän kulutuksen ja jätteenkäsittelyn yhdistelmällä sekä kehittämällä hinnaltaan kilpailukykyisiä ja ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja, Ruska sanoo.

Uusimmat artikkelit

Rail Baltica -ratatyömaalla hyödynnetään suomalaista 3D-koneohjausjärjestelmää

Täysin digitalisoidussa mallipohjaisessa rakentamisessa työtä voivat tehdä yhdessä reaaliaikaisesti infrasuunnittelija, työkoneenkuljettaja, työmaapäällikkö ja projektinjohto.

8.5.2025 | Alan Uutiset

Teknologiateollisuus: “Vapautuksen päivä” käänsi hyvin alkaneen vuoden valtavaksi epävarmuudeksi

Teknologiateollisuuden uusien tilausten arvo parani alkuvuonna vuodentakaiseen nähden ja tarjouspyyntökyselyn saldoluku nousi positiiviseksi ensimmäisen kerran yli kahteen vuoteen. Jäsenille tehty kysely kertoo kuitenkin suuresta epävarmuudesta. Donald Trumpin toimet ovat hidastaneet investointipäätöksiä. 

Suomen ja Viron välisen EstLink 2 -yhteyden korjaustyöt alkavat toukokuussa

Merenpohjaan asennetaan uutta kaapelia noin kilometrin verran. Sähkönsiirtoyhteyden odotetaan palaavan kaupalliseen käyttöön heinäkuun puolivälissä.

Kemikaalit aiheuttavat paljon vakavia työtapaturmia – laiminlyönnit voivat johtaa rikosseuraamuksiin

”Työpaikoilla käytetään paljon vaarallisia kemikaaleja huolimattomasti. Valitettavasti monet työnantajat eivät tunnista kemiallisten tekijöiden aiheuttamaa vaaraa omalla työpaikallaan”, työsuojelutarkastaja Mikko Järvenreuna toteaa.

Gasumin biokaasu pienentää Metsä Groupin valmistaman kartongin hiilijalanjälkeä

Vähäpäästöisiä kartonkeja haluavat asiakkaat ovat tyypillisesti suuria toimijoita, joilla on tiukat kestävyystavoitteet.

10.3.2025 | Kumppaniartikkeli

Sulzerin innovatiiviset ratkaisut vedenkäsittelyyn ja pumppaamiseen

Sulzer on yksi Suomen johtavista vedenkäsittelyn ja pumppausteknologian toimijoista. Yhtiön panostukset kotimaisuuteen, kestävään kehitykseen, kokonaisratkaisuihin ja asiakaspalveluun tekevät siitä luotettavan kumppanin sekä kunnallisille että teollisille toimijoille.

30.1.2025 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n uusi valmennusohjelma auttaa suomalaisyrityksiä puolustusteollisuuden markkinoille

VTT käynnistää maksuttoman valmennusohjelman kaksikäyttöteknologiasta. Puolustusmarkkinat kiinnostavat, mutta yritysten on vaikea tunnistaa osaamista. Siviiliteknologiakin voi soveltua puolustuskäyttöön.