https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Kemiallinen kierrätys ratkaisisi muovijätteen ongelmia

Muovijätteen muuttaminen takaisin öljyksi poistaa monet muovijätteen aiheuttamista ongelmista, selviää tuoreesta tutkimuksesta. Konsulttiyhtiö Boston Consulting Groupin selvityksen mukaan pyrolyysiksi kutsuttu menetelmä on myös tulevaisuuden liiketoimintaa. Tutkimuksen mukaan pyrolyysissa olisi paljon mahdollisuuksia etenkin kemianalalle.

blur-bottle-close-up-2409022

Kuva: Catherine Sheila/Pexels

Pyrolyysi eli muovin hajottaminen lämmittämällä ratkaisisi muovijätteen aiheuttamia ongelmia ja olisi kannattavaa liiketoimintaa, selviää konsultointiyritys Boston Consulting Groupin (BCG) tutkimuksesta. Pyrolyysi on menetelmä, jossa muovijätettä hajotetaan lämmittämällä sitä hapettomissa olosuhteissa. BCG:n selvityksen mukaan erityisesti kemianalan yritysten olisi helppo alkaa käyttää pyrolyysitekniikkaa muovin kierrättämisessä.

Viimeisten 50 vuoden aikana ihmisten tuottaman muovijätteen määrä on kasvanut joidenkin arvioiden mukaan kymmenkertaiseksi. Muovin kierrätys ei kuitenkaan ole pysynyt perässä, ja suurin osa kerätystä muovista päätyykin poltettavaksi. Esimerkiksi Suomessa Teknologian tutkimuskeskus VTT:n mukaan noin puolet erilliskerätystä muovijätteestä päätyy poltettavaksi. Kemiallisella kierrätyksellä muovit voitaisiin palauttaa uudestaan öljyksi, eli polttoaineiden ja muovien raaka-aineeksi.

Ympäristön kannalta tehokkain tapa muovin aiheuttamien ongelmien vähentämiseksi on sen käytön vähentäminen tai rajoittaminen. Sen takia moni maa onkin jo rajoittanut kertakäyttöisten muovien, kuten esimerkiksi muovipussien käyttöä. Toinen tapa vähentää haittoja on muovin kierrättäminen. Osa muoveista, kuten vaikka muovipullot, soveltuvat hyvin mekaaniseen kierrätykseen, mutta toisia muovipakkauksia on vaikea kierrättää mekaanisesti. Myös muovin laatu heikkenee käyttökertojen myötä.

- Muovin korvaamiseksi kehitetään koko ajan uusia innovaatioita. Niiden laajempi yleistyminen voi kuitenkin viedä vielä vuosia, ellei vuosikymmeniä. Sillä aikaa meidän on kierrätettävä muovi mahdollisimman tehokkaasti, ja siinä pyrolyysi on niin teknologisesti kuin taloudellisestikin kannattava ratkaisu jo tänään, sanoo BCG:n Suomen toimitusjohtaja Teemu Ruska.

BCG on analysoinut maailmanlaajuisia jätemarkkinoita, keräysjärjestelmiä, kierrätysmääräyksiä ja mekaanisen kierrätyksen liiketoimintamalleja. Pyrolyysi valittiin yhtenä esimerkkinä tarkempaan tarkasteluun, jolloin käytiin läpi myös liiketoimintapäätöksiä ja yritysten taloudellisia kannustimia investoida pyrolyysilaitosten rakentamiseen. Analyysi tarkistettiin kemianteollisuuden, jätehuoltoyritysten, kiertotalousjärjestöjen ja yliopiston asiantuntijoiden toimesta.

Yrityksiltä tarvitaan panostuksia

Muovijätteen aiheuttamien ongelmien ratkaisemiseksi tarvitaan yksilöiden käyttäytymismallien muutosta, mutta myös merkittävää panostusta niin yritysmaailmalta kuin julkiselta sektoriltakin. Tänä vuonna perustettu Alliance to End Plastic Waste on yksi yritysten yhdessä aloittama toimi ongelman ratkaisemiksi. Yli 40 kemianalan, pakkausteollisuuden ja jätehuollon yritystä sekä kuluttajatuotteiden valmistajaa on sitoutunut investoimaan 1,5 miljardia dollaria muovijätehuollon infrastruktuuriin Kaakkois-Aasiassa, jossa muovijätteen aiheuttamat ongelmat ovat akuuteimpia.

- Allianssi on yksi merkki siitä, että myös yritykset ottavat ongelman vakavasti. Lopullisesti muovijätteen aiheuttama maailmanlaajuinen haaste ratkaistaan järkevän kulutuksen ja jätteenkäsittelyn yhdistelmällä sekä kehittämällä hinnaltaan kilpailukykyisiä ja ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja, Ruska sanoo.

Uusimmat artikkelit

22.4.2024 | Alan Uutiset

Nesteen ensimmäinen koeajo käytetyistä renkaista valmistetulla pyrolyysiöljyllä onnistui

Koeajossa Neste tuotti korkealaatuista raaka-ainetta uusien muovien ja kemikaalien valmistukseen.

Euroopan suurin ja modernein taivekartonkikone vihittiin käyttöön Husumissa Ruotsissa

Metsä Boardin Husumin taivekartonkikone on 600 000 tonnin vuosikapasiteetilla Euroopan suurin ja modernein, ja sen tuotannossa käytetty energia on 98-prosenttisesti fossiilitonta

15.4.2024 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n miljoonainvestointi plasma-FIB-pyyhkäisyelektronimikroskooppiin – Huippuluokan materiaalikehitystä teollisuuden tarpeisiin

Suomen ensimmäinen plasma-FIB-tekniikkaan perustuva pyyhkäisyelektronimikroskooppi on otettu käyttöön VTT:n tiloissa Espoossa. Investointi edistää merkittävästi suomalaista materiaalien tutkimusta esimerkiksi vetytalouden, laivateollisuuden ja akkuteollisuuden tarpeisiin sekä palvelee materiaalivaurioiden selvitystä.

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Espoosta ensimmäinen kaupunki, jonka sähköverkosta tulee pullonkaula puhtaalle siirtymälle?

“Espoossa sähköverkon kapasiteetti tulee vastaan ensimmäisenä ja datan perusteella muutos tapahtuu nyt nopeammin kuin kukaan olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut”, Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.