Kemikaaliturvallisuus tehovalvontaan teollisuuden työpaikoilla
Työsuojeluviranomainen tekee kemikaaliturvallisuuden tehovalvontaa teollisuuden työpaikoilla sekä auto- ja moottoripyöräkorjaamoissa ensi syksynä. Tehovalvontaviikko toteutetaan lokakuussa 2018 viikolla 41 eri puolilla Suomea. Tehovalvonnan tavoitteena on varmistaa, että työpaikat laittavat kuntoon kemikaaliturvallisuuden perusasiat: kemikaaliluettelot, käyttöturvallisuustiedotteet ja kemiallisten tekijöiden riskin arvioinnin.
- Työntekijöiden tulee tietää, mitä kemikaalia he käyttävät, miten kemikaalia käytetään turvallisesti ja mitä tulee tehdä, jos altistuu kemikaalille. Työnantajan vastuulla on varmistaa, että työntekijällä on tarvittavat tiedot ja osaaminen, kertoo ylitarkastaja Satu Auno Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.
Kemikaaliturvallisuuden perusasioissa on edelleen paljon puutteita, vaikka asiaa on valvottu pitkään. Esimerkiksi kemikaalien käyttöturvallisuustiedotteet puuttuvat tai eivät ole työntekijöiden saatavilla, tai ne ovat vain englanniksi.
- Suomen- ja ruotsinkielisen käyttöturvallisuustiedotteen kuuluu tulla kemikaalin mukana, joten muistakaa vaatia sitä kemikaalin toimittajalta, Auno muistuttaa.
Kemikaalit voivat aiheuttaa työtapaturmia kuten silmävammoja ja ammattitauteja kuten iho-oireita, syöpää ja lisääntymisterveyden ongelmia.
Auto- ja moottoripyöräkorjaamoissa terveydelle haitallisia kemikaaleja voivat olla esimerkiksi akkuhapot, jarrunesteet, öljyt ja polttoaineet sekä erilaiset liuottimet.
Teollisuuden työpaikoissa käytetään hyvin monenlaisia kemikaaleja. Vaarallisimpia kemikaaleja ovat syöpää aiheuttavat, perimää vaurioittavat ja lisääntymiselle vaaralliset aineet. Ne kuitenkin tunnistetaan työpaikoilla melko hyvin ja niiden turvalliseen käyttöön panostetaan. Sen sijaan esimerkiksi huollossa ja kunnossapidossa käytettävät kemikaalit jäävät monesti vähemmälle huomiolle, jolloin työntekijöillä ei ole samalla tapaa tietoa niiden turvallisesta käytöstä ja riskeistä.
Syksyllä toteutuva kemikaaliturvallisuuden tehovalvonta on osa EU:n laajuista kampanjaa "Terveellinen työ – Tunnista ja hallitse kemialliset tekijät", jonka järjestää Euroopan työterveys- ja työturvallisuusvirasto EU-OSHA vuosina 2018–2019.