Kemira palkittiin kierrätettyjen sivutuotteiden hyödyntämisestä juoma- ja jäteveden käsittelytuotteiden raaka-aineena

Kemira on voittanut Euroopan kemianteollisuuden arvostetun Responsible Care® -palkinnon ympäristövastuusta. Euroopan kemianteollisuuden järjestö (Cefic) myönsi palkinnon Kemiran ferrisulfaattitehtaalle, joka sijaitsee Porissa. Siellä käytetään kierrätettyjä teollisia sivutuotteita juoma- ja jäteveden käsittelytuotteiden valmistuksessa. 

drops-of-water-water-nature-liquid-40784

Ennen vuotta 2017 Kemiran Porin tehdas hankki ferrosulfaattia pääraaka-aineekseen samalla alueella sijaitsevasta titaanidioksiditehtaasta, joka tuotti ferrisulfaattia sivutuotteena. Tammikuussa 2017 ferrosulfaatin saanti tehtaasta keskeytyi. Taatakseen raaka-aineen jatkuvan saannin Kemira tutki lähistöllä olevaa ferrisulfaatin kaatopaikkaa, jonne oli viety titaanidioksidituotannon sivuvirtojen käyttämätöntä ylijäämämateriaalia, yhtiö kertoo lehdistötiedotteessa.

Jo vuonna 2017 Kemira pystyi hyödyntämään 27 000 tonnia ferrisulfaattia ja tuotantomäärän arvioidaan kasvavan vuonna 2019 jopa 170 000 tonniin. Hyvin sujuneen testausjakson jälkeen Kemira hyödyntää nyt kaatopaikkaa, jossa on useita miljoonia tonneja ferrisulfaatin raaka-ainetta. Näin se ottaa takaisin käyttöön noin 30 vuoden aikana kertyneitä teollisia sivutuotteita, jotka samalla varmistavat raaka-aineiden riittävyyden useiksi vuosiksi eteenpäin.

- Vedenkäsittelyalalla osataan jo hyödyntää teollisuuden sivuvirtoja metallin raaka-aineena, mutta tämä hanke osoittaa, että monia mahdollisuuksia on vielä käyttämättä. Parhaat sivutuotevirrat, kuten romurauta ja käytetty peittaliuos, on jo valjastettu käyttöön, mutta monet muut arvokkaat virrat heitetään kirjaimellisesti hukkaan, kertoo yritysvastuujohtaja Rasmus Valanko.

Yhtiö lisää, että jo nyt 70–80 prosenttia kaikista raaka-aineista, joita se käyttää vedenkäsittelyn saostusainetuotteissa, on muiden teollisuusalojen kierrätettyjä sivutuotteita. Kemiran tuotteilla käsitellään vesimäärää, joka vastaa 320 miljoonan ihmisen vuosittaista vedenkulutusta.

Palkittua vastuulliuutta

Europpalainen järjestö  Cefic  jakaa joka vuosi Responsible Care-palkinnot, joilla nostetaan esille ohjelman hyviä tuloksia. Responsible Care -kilpailussa oli neljä kategoriaa. Palkinnot jaettiin tänä vuonna Ceficin Helsingissä pidettävän kokouksen yhteydessä 24.10.2019. 

European Responsible Care-palkinnon kategoriat ovat:

- Chemical Safety Award

- Environmental Responsibility Award

- Sustainable Workplace Award

- National Associations Award 

Vuoden 2019 palkitut Kemiran lisäksi olivat Neste, Solvay SA ja essenscia.

  • Environmental Responsibility -palkinnon sai Kemira ferrosulfaattijätteen tuotteistamisesta. Kemira on luonut  innovatiivisen menetelmän eristää ferrosulfaatti kaatopaikkajätteestä ja käyttää sitä vedenpuhdistuksessa.  
  • Sustainable Workplace -palkinnon sai suomalainen Neste koko yhtiön turvallisuuskulttuuria kehittävästä Way Forward to Safety-toimintatavastaan. Way Forward to Safety koostuu workshopeista, e-oppimisen ja turvallisuustietoisuuden aktiviteeteista ja turvallisuuden johtamisprosesseista.

Uusimmat artikkelit

22.11.2019 | Alan Uutiset

Caverion on saanut Kilpailu- ja kuluttajavirastolta hyväksynnän Maintpartnerin Suomen toimintojen ostolle

Caverion on saanut Kilpailu- ja kuluttajavirastolta hyväksynnän Maintpartnerin Suomen toimintojen ostolle. Kilpailu- ja kuluttajaviraston päätös sisältää tiettyjä ehtoja, joiden mukaan Caverion sitoutuu divestoimaan noin 6,5 prosenttia Teollisuuden ratkaisut -divisioonan kaupan jälkeisestä Suomen liikevaihdosta (noin 300 miljoonaa euroa vuonna 2018).

22.11.2019 | Tutkimus ja koulutus

BMW keskittää akkujen kehityksen ja testauksen uuteen keskukseen Saksan Müncheniin

Autojätti BMW Group kertoo keskittävänsä akkujensa kehityksen ja testauksen Saksan Müncheniin avattuun akkukennojen kehityskeskukseen. Keskuksen tavoitteena on kaksinkertaistaa akkujen energiatiheys ja parantaa akkujen käytettävyyttä.

Energia-alan päästövähennykset eivät riipu hiilinieluista, omat teot avainasemassa

Energiatuotannon tie puhtaaseen energiajärjestelmään ei ole riippuvainen metsien hiilinieluista, vaan alan omista päästövähennyksistä, toteaa  Energiateollisuus ry lehdistötiedotteessa.

EOS esittelee uusia ratkaisuja metallien 3D-tulostukseen

EOS esittelee formnext 2019 -messuilla tuotantovalmiin EOS Shared Modules -ratkaisun. Useista laitteisto- ja ohjelmistomoduuleista koostuva ratkaisu helpottaa ja suoraviivaistaa työnkulkua ennen varsinaista valmistusprosessia, prosessin aikana ja sen jälkeen. EOS Shared Modules mahdollistaa korkealaatuisten metalliosien valmistuksen tehokkaasti, skaalautuvasti ja kannattavasti etenkin käytettäessä rinnakkain useita 3D-tulostusjärjestelmiä. Järjestelmän odotetaan tulevan myyntiin viimeistään vuoden 2020 jälkipuoliskolla.

Teollisuuden tarkastukset kustannustehokkaasti ja turvallisesti

Viasor Oy palkittiin Teknologia 19-tapahtuman yhteydessä Kunnossapitoyhdistys Promaint ry:n ja Suomen Messusäätiön vuoden 2019 yritysinnovaatiopalkinnolla. Lokakuussa 2018 perustettu yhtiö on kehittänyt droneja hyödyntävän ratkaisun vaikeasti lähestyttävien kohteiden, kuten säiliöiden, kunnon tarkastukseen. Droneilla tehtävät seinämän paksuusmittaukset mahdollistavat käsin suoritettuja mittauksia laajemman otannan kustannustehokkaalla ja turvallisella tavalla.

8.11.2019 | Kumppaniartikkeli

KL-Lämmön osaaminen tulppaa teollisten laitteiden rahareiät

Teollisuuden järjestelmissä kiertää nesteiden lisäksi yllättävän paljon rahaa. Ainakin kun ajatellaan Motivan takavuosina vetämää energiatehokkuuden tutkimusta, jonka mukaan tehoton lämmönsiirto aiheuttaa suomalaisille teollisuusyrityksille 500 miljoonan euron vuosittaiset kustannukset. Tässä on suurten kiinteistöjen omistajille taas yksi hyvä syy pitää järjestelmät kunnossa.

Honeywell Analytics tuottaa tehokkaammin joustavien mobiilirobottien avulla

Kolme tanskalaisen Mobile Industrial Robotsin (MiR) robottia siirtävät automaattisesti materiaaleja ja tuotteita koko matkan tuotannossa Honeywell Analyticsilla Englannissa. Robotit auttavat siinä, että yritys voi työskennellähelposti ja ketterästi tuotantoprosesseissaan.