Kemira palkittiin kierrätettyjen sivutuotteiden hyödyntämisestä juoma- ja jäteveden käsittelytuotteiden raaka-aineena

Kemira on voittanut Euroopan kemianteollisuuden arvostetun Responsible Care® -palkinnon ympäristövastuusta. Euroopan kemianteollisuuden järjestö (Cefic) myönsi palkinnon Kemiran ferrisulfaattitehtaalle, joka sijaitsee Porissa. Siellä käytetään kierrätettyjä teollisia sivutuotteita juoma- ja jäteveden käsittelytuotteiden valmistuksessa. 

drops-of-water-water-nature-liquid-40784

Ennen vuotta 2017 Kemiran Porin tehdas hankki ferrosulfaattia pääraaka-aineekseen samalla alueella sijaitsevasta titaanidioksiditehtaasta, joka tuotti ferrisulfaattia sivutuotteena. Tammikuussa 2017 ferrosulfaatin saanti tehtaasta keskeytyi. Taatakseen raaka-aineen jatkuvan saannin Kemira tutki lähistöllä olevaa ferrisulfaatin kaatopaikkaa, jonne oli viety titaanidioksidituotannon sivuvirtojen käyttämätöntä ylijäämämateriaalia, yhtiö kertoo lehdistötiedotteessa.

Jo vuonna 2017 Kemira pystyi hyödyntämään 27 000 tonnia ferrisulfaattia ja tuotantomäärän arvioidaan kasvavan vuonna 2019 jopa 170 000 tonniin. Hyvin sujuneen testausjakson jälkeen Kemira hyödyntää nyt kaatopaikkaa, jossa on useita miljoonia tonneja ferrisulfaatin raaka-ainetta. Näin se ottaa takaisin käyttöön noin 30 vuoden aikana kertyneitä teollisia sivutuotteita, jotka samalla varmistavat raaka-aineiden riittävyyden useiksi vuosiksi eteenpäin.

- Vedenkäsittelyalalla osataan jo hyödyntää teollisuuden sivuvirtoja metallin raaka-aineena, mutta tämä hanke osoittaa, että monia mahdollisuuksia on vielä käyttämättä. Parhaat sivutuotevirrat, kuten romurauta ja käytetty peittaliuos, on jo valjastettu käyttöön, mutta monet muut arvokkaat virrat heitetään kirjaimellisesti hukkaan, kertoo yritysvastuujohtaja Rasmus Valanko.

Yhtiö lisää, että jo nyt 70–80 prosenttia kaikista raaka-aineista, joita se käyttää vedenkäsittelyn saostusainetuotteissa, on muiden teollisuusalojen kierrätettyjä sivutuotteita. Kemiran tuotteilla käsitellään vesimäärää, joka vastaa 320 miljoonan ihmisen vuosittaista vedenkulutusta.

Palkittua vastuulliuutta

Europpalainen järjestö  Cefic  jakaa joka vuosi Responsible Care-palkinnot, joilla nostetaan esille ohjelman hyviä tuloksia. Responsible Care -kilpailussa oli neljä kategoriaa. Palkinnot jaettiin tänä vuonna Ceficin Helsingissä pidettävän kokouksen yhteydessä 24.10.2019. 

European Responsible Care-palkinnon kategoriat ovat:

- Chemical Safety Award

- Environmental Responsibility Award

- Sustainable Workplace Award

- National Associations Award 

Vuoden 2019 palkitut Kemiran lisäksi olivat Neste, Solvay SA ja essenscia.

  • Environmental Responsibility -palkinnon sai Kemira ferrosulfaattijätteen tuotteistamisesta. Kemira on luonut  innovatiivisen menetelmän eristää ferrosulfaatti kaatopaikkajätteestä ja käyttää sitä vedenpuhdistuksessa.  
  • Sustainable Workplace -palkinnon sai suomalainen Neste koko yhtiön turvallisuuskulttuuria kehittävästä Way Forward to Safety-toimintatavastaan. Way Forward to Safety koostuu workshopeista, e-oppimisen ja turvallisuustietoisuuden aktiviteeteista ja turvallisuuden johtamisprosesseista.

Uusimmat artikkelit

3.6.2020 | Alan Uutiset

BASF rakentaa akkujen arvoketjua Harjavallasta Saksaan

Maailman suurimpiin kemikaaliyhtiöihin kuuluva saksalainen BASF rakentaa Suomen ja Saksan kautta EU:n komission tavoitteiden mukaista akkutuotannon kestävää kehitystä. Harjavallan ja Schwarzheiden laitokset tuottavat yhdessä akkumateriaalia 400 000 sähköauton tarpeisiin. Suomeen tulee yli sata uutta työpaikkaa.

Koronavirusta Helsingin ja Turun jätevesissä, mutta ei muissa viikkoseurantakohteissa

Helsingin ja Turun jätevesistä on löytynyt koronavirusta, selviää THL:n jätevesitutkimuksesta. Sen sijaan Tampereella, Kuopiossa ja Oulussa kerätyistä näytteistä ei ole löytynyt viitteitä viruksesta. 

29.5.2020 | Tutkimus ja koulutus

Rakentajat tehostavat kosteudenhallintaa verkkokoulutuksella

Neljätoista Suomen suurinta rakennusliikettä on yhdessä kehittänyt eKosteus-koulutuksen ja alkaa hyödyntää sitä oman henkilöstönsä koulutukseen. Tavoitteena on parantaa kosteudenhallinnan osaamista sekä torjua kosteusvaurioita. Koulutus kokoaa yhteen perustiedot, jotka rakentamisen kaikkien osapuolten tulee tuntea, jotta kuivaketju ei katkea. Asiasta raportoi Rakennusteollisuus RT ry.

29.5.2020 | Kumppaniartikkeli

Viafin Service jatkaa yrityskaupan jälkeen kasvu-uralla

Teollisuuden kunnossapitoa tarjoava Viafin Service Oyj on vuoden ajan sulatellut suurta kaasualan käyttö- ja kunnossapitopalveluihin liittyvää yrityskauppaa. Nyt Viafin GASiksi nimetyn yhtiön hankinta on saatettu onnistuneesti päätökseen ja listautunut emoyhtiö voi jatkaa matkaa kohti seuraavaa tavoitetta. Päämääränä on nousta sadan miljoonan euron liikevaihtoa pyörittäväksi teollisuuden kunnossapitoyhtiöksi vuoden 2022 aikana.

Myös maatalouskoneiden huoltokirjaukset hoituvat mobiilisti

Maatalouskoneiden huollot merkitään yleisimmin paperiseen huoltovihkoon. Työtehoseuran keväällä tekemän kyselyn mukaan vain seitsemän prosenttia vastaajista käytti sähköistä huoltokirjaa, yleisimmin Exceliä. Tutkimus osoitti, että mobiilisti käytettävälle huoltokirjalle olisi kysyntää. Nyt sellainen löytyy TTS-Koneesta ja on käytettävissä kaikille käyttöoikeuden lunastaneille.

Kestävillä teräksillä pidennetään työvälineiden käyttöikää, säästetään materiaalia

Uddeholms Ab on ruotsalainen työkaluteräsvalmistaja, joka kuuluu itävaltalaiseen voestalpine-teräskonserniin. 

20 prosenttia Kajaanin kaukolämmöstä: CSC ja Loiste Lämpö allekirjoittivat sopimuksen

Loiste Lämpö ja CSC – Tieteen tietotekniikan keskus ovat allekirjoittaneet sopimuksen LUMI-supertietokoneelle rakennettavan datakeskuksen kaukolämpöliittymän rakentamisesta ja hukkalämmön hyödyntämisestä. Sopimuksen mukaan vuoden 2021 alussa käynnistyvä datakeskus kerää talteen toimintansa sivutuotteena syntyvän lämmön, jonka Loiste Lämpö siirtää verkkoonsa lämmittämään kajaanilaisia koteja ja liiketiloja.