Kohti hiilidioksidivapaata terästeollisuutta – SSAB, LKAB ja Vattenfall
SSAB, LKAB ja Vattenfall ovat ilmoittaneet käynnistävänsä projektin, jonka puitteessa yritykset alkavat yhdessä kehittämään teräksen tuotantoprosessia, jonka päästönä syntyy vettä hiilidioksidin sijaan.
SSAB:n nykyinen tuotantojärjestelmä on jo nyt yksi maailman tehokkaimmista hiilidioksidipäästöjen osalta. Kuitenkin nykyinen koksaamoihin ja masuuneihin perustuva teräksentuotannon teknologia tarkoittaa sitä, että yritys on Ruotsin suurin yksittäinen hiilidioksidipäästöjen lähde.
Projektin osallistuvien yritysten mukaan Ruotsi on sopiva kohde tällaiselle hankkeelle, sillä maassa on korkeatasoista, erikoistunutta terästeollisuutta, fossiilisesta hiilestä vapaata sähköä sekä Euroopan laadukkainta rautamalmia. Projektin läpivieminen tulee edellyttämään kansallisia panostuksia valtiovallalta, tutkimuslaitoksilta ja korkeakouluilta seuraavien 20 - 25 vuoden aikana.
– Ympäristö ja vastuullisuus ovat olleet osa SSAB:n pitkän tähtäimen strategiaa jo vuosia. Mutta haluamme tehdä vielä enemmän. Tällä hankkeella haluamme ottaa vastuuta ratkaistaksemme pitkällä tähtäimellä hiilidioksidikysymyksen terästeollisuudessa, sanoo SSAB:n toimitusjohtaja Martin Lindqvist.
– LKAB tuottaa rautamalmia käyttäen prosesseja, jotka vaativat vähemmän energiaa ja aiheuttavat vähemmän päästöjä kuin valtaosa kilpailijoistamme. Keskitymme myös asiakkaidemme prosessien optimointiin. Tämä panostus hiilidioksidivapaaseen terästuotantoon on merkittävä panostus kestävään kehitykseen, sanoo LKAB:n toimitusjohtaja Jan Moström.
– On erittäin kiinnostavaa ottaa osaa tähän hankkeeseen, jolla pyritään turvaamaan yhden Ruotsin keskeisen teollisuudenalan tulevaisuus käyttämällä hiilidioksidivapaata sähköä korvaamaan fossiilisia polttoaineita teräksen tuotannossa. Tämä on alku erittäin mielenkiintoiselle, ympäristöystävälliselle kehityshankkeelle, joka hyödyttää kumppaneitamme ja Vattenfallia sekä tietysti ilmastoa, sanoo puolestaan Vattenfallin toimitusjohtaja Magnus Hall.
SSAB:n Lindqvistin mukaan projektin onnistumisen edellytyksenä on vahva poliittinen tuki.
– Meillä kolmen yrityksen sisällä on selkeä tulevaisuuden visio; yhdessä voimme luoda kestävämmän tulevaisuuden, jossa yhtenä tavoitteena on teräs ilman hiiltä, toteaa Lindqvist päättää.