Kuinka desinfioida elintarviketeollisuuden kohteet viruksen varalta
Yleisesti alkoholi-, peretikkahappo- ja hypokloriittipohjaiset tuotteet ovat tehokkaimpia erilaisten virusten, kuten myös koronaviruksen COVID-19, tuhoamiseen.
Tilassa, jossa on oleskellut joko tartunnan saanut henkilö tai epäilty tartunnan saanut henkilö, tulee suorittaa huolellinen siivous heikosti emäksisellä yleispuhdistusaineella, jonka jälkeen erityisesti kosketuspinnat on desinfioitava. Välineinä tulee käyttää kertakäyttöisiä / lyhytkäyttöisiä mikrokuitupyyhkeitä ja moppeja. Siivouksessa syntyneet jätteet ja kontaminoituneet välineet tulee pakata välittömästi erilliseen jätesäkkiin, joka suljetaan ja toimitetaan jäteastiaan.
Elintarviketeollisuuden tiloissa tulisi suorittaa lisäksi puhdistus desinfioivalla aineella. Pinnoille ja laitteille soveltuvat alkoholipohjaisista tuotteista ETA 700 sekä IPA 300 ja peretikkahappoisista desinfiointiaineista F 263 Airol Foam sekä F 268 Airol S. Lisäksi hypokloriittipohjaiset F 261 Kloriitti-Forte, F 10 Hype, F 15 Hite sekä F 18 Trio ovat tehokkaita koronaviruksen tuhoamiseen. Kloorituotteiden annostus tulee olla 1000 ppm ja peretikkahappotuotteiden 500 ppm. Kiillon tuotekehityspäällikkö Kimmo Nurmi ohjeistaa huuhtelemaan tuotteet pois riippuen käyttötavasta ja -kohteesta sekä kiinnittämään huomiota oikeaan annosteluun, lisätietoja näistä tuotteiden omilla sivuilla.
Siivouksen aikana tulee kiinnittää huomiota omaan suojautumiseen. Suojaimia riisuttaessa tärkeää on, ettei kosketa käytettyjen suojaimien ulkopintoja. Riisumisen jälkeen kädet pitää pestä huolellisesti lämpimällä vedellä sekä saippualla, esimerkiksi Erisan Soap. Maailman terveysjärjestö (WHO) ohjeistaa lisäksi käyttämään etanolipohjaista käsihuuhdetta. Vaipallisia viruksia, kuten koronavirusta vastaan tehokkaita desinfektioaineita käsille ovat esimerkiksi Erisan Käsihuuhde, Käsidesi ja Erisan Etasept.
Lue lisää Työterveyslaitoksen ohjeistuksesta COVID-19 -tartuntojen ehkäisyyn sekä THL:n sivuilta ajankohtaista tietoa COVID-19 -viruksen tilanteesta.
KORONAVIRUKSEN DESINFIOINTI ELINTARVIKETEOLLISUUDEN KOHTEISSA TTL:N OHJEISTUS COVID-19 THL:N AJANKOHTAISTA COVID-19