Kuluttajat luulevat tietävänsä kemikaaleista enemmän kuin tietävät

35 prosenttia suomalaisista ei tiedä, että elektroniikka sisältää kemikaaleja eikä 45 prosenttia tiedä, että ekologiset pesuaineet sisältävät kemikaaleja. Tästä huolimatta lähes kaksi kolmesta suomalaisesta arvioi omat tietonsa kemikaaliturvallisuudesta melko hyviksi.

pexels-photo-356040

 

Kemikaalit tuovat monille kuluttajille mieleen lähinnä meikit ja muun kosmetiikan. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin Taloustutkimuksella teettämässä kyselytutkimuksessa 93 prosenttia vastaajista tiesikin meikkien sekä shampoiden ja saippuoiden sisältävän kemikaaleja. Muiden tuotteiden osalta luvut olivat pienempiä: vaatteiden uskoo sisältävän kemikaaleja 80 prosenttia, kodintekstiilien 75 prosenttia ja huonekalujen 71 prosenttia vastaajista.

Kyselytutkimus tehtiin puhelinhaastatteluina joulukuussa 2018 ja siihen vastasi 1001 15–79-vuotiasta suomalaista, joista 64 prosenttia piti tietojaan kemikaaliturvallisuudesta melko tai erittäin hyvinä. Suurin osa vastaajista osaa hakea tietoa kemikaaleista oikein, lukemalla sitä niiden etiketeistä.

– Etiketti ja käyttöohje antavat faktatietoa tuotteesta. Kun kemikaaleja ja tuotteita käyttää harkiten ja käyttöohjeiden mukaisesti, voi välttää monet vaarat, esimerkiksi ihon syöpymisen, silmien vaurioitumisen tai hengityselinten ärsytyksen, sanoo Tukesin kemikaaliyksikön johtaja Tiina Putkonen.

Luulot pois kemikaaleista -kampanja tuo faktoja arkielämään

Tukes on avannut Luulot pois kemikaaleista -kampanjan antamaan kuluttajille faktatietoa kemikaaliturvallisuudesta ja arkielämän tarinoita ja esimerkkejä kemikaaleihin liittyvistä asioista. Peruslähtökohtana on, että kemikaaleja on kaikkialla.

– Luonnonkemikaalit ovat kemikaaleja siinä missä synteettiset kemikaalitkin, kertoo Putkonen. Kampanjan avaustilaisuudessa kommenttipuheenvuoron pitänyt tietokirjailija, kemiantekniikan diplomi-insinööri Anja Nystén sanoo viittaavansa kemikaaleihin yleensä vain sanalla ”aine”, sillä synteettinen aine voi jopa olla vain puhtaampi versio luonnossa esiintyvästä.

Tukesin kampanja näkyy sen omalla luulotpoiskemikaaleista.fi-sivustolla ja Tukesin sosiaalisen median kanavissa aihetunnisteella #luulotpoiskemikaaleista.

– Kampanjan aikana kerromme käytännönläheisiä vinkkejä, tavallisten ihmisten tarinoita ja käymme läpi kemikaaleihin liittyviä luuloja, kertoo Tukesin viestintäjohtaja Mirva Kipinoinen.

Teemu Palkki

Uusimmat artikkelit

20.3.2019 | Alan Uutiset

Tekoäly uudistaa teollisuuden palveluita, kunnossapitoa ja työturvallisuutta

Uusi Teollisuus ja Advanced Engineering -tapahtumat alkavat tänään Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa ja ovat avoinna kävijöille keskiviikosta torstaihin 20.−21.3.2019.

Mittava hyökkäys norjalaiseen alumiiniyhtiöön, siirtyy manuaalisiin operaatioihin

Yksi maailman suurimmista alumiinin valmistajista, norjalaisyhtiö Norsk Hydro ASA on tällä hetkellä pahoissa vaikeuksissa maanantaina alkaneiden kyberhyökkäysten vuoksi.

15.3.2019 | Kumppaniartikkeli

Konecranesin asiakasportaali on kunnossapitopalvelun tiedonlähde

Konecranes tuo teollisen internetin edut asiakkaiden ulottuville yourKONECRANES-asiakasportaalin kautta. Asiakasportaali yhdistää laitteiden reaaliaikaisen käyttö- ja kuntotiedon järjestelmällisen kunnossapidon tuottamaan tietoon. Portaalin uusimpana ominaisuutena on online-raportointinäkymä, jonka kautta asiakkaat saavat reaaliajassa tiedot valmistuneesta huollosta digitaalisessa muodossa.

Tamspark tuo esiin additiivisen valmistuksen hybridiratkaisuja Tampereen Advanced Engineering -messuilla

Automaatiosta ja additiivisen valmistuksen hybridiratkaisuista tulee tärkeitä kilpailukeinoja yrityksille, jotka haluavat nostaa tuotantonsa seuraavalle tasolle. Suomalainen 3D-tulostuskoneiden maahantuoja ja toimittaja Tamspark esittelee näitä mahdollisuuksia Tampereella 20.–21.3.2019 järjestettävillä Advanced Engineering -messuilla.

LST Etävalvonta auttaa vähentämään tuotannon hallitsemattomia käyttökatkoja

LST Teollisuuspalvelu esittelee Uusi Teollisuus -messuilla langattoman kunnonvalvontapalvelun LST Etävalvonta -palvelun, joka on tärkeä osa teollisuuden riskienhallintaa.

Finavia kasvattaa aurinkovoiman tuotantoa tuntuvasti

Helsinki-Vantaan terminaalin katolle asennetaan parhaillaan uusia aurinkopaneeleja. Ne kuuluvat Finavian aurinkovoimalaan, jonka ensimmäinen osa otettiin käyttöön vajaat kaksi vuotta sitten. Paneeleja tulee lisää myös ensi vuonna avattavan parkkitalon julkisivuun.

12.3.2019 | Tutkimus ja koulutus

Konecranes perustaa datalaboratorion Ranskaan

Konecranes ilmoitti perustavansa datalaboratorion Ranskaan Lyonin kaupunkiin. Taustalla on pyrkimys lisätä tuotteiden, palveluiden ja toimintojen digitaalisuutta teollisen internetin hyötyjen valjastamiseksi. Konecranesilla on etävalvonnassa 20 000 laitetta maailmanlaajuisesti ja digitaaliset elinkaarenaikaiset tiedot yli 600 0000 laitteesta. Yhtiöllä onkin vahva usko siihen, että datan hyödyntämiseen perustuva arvonluonti tulee mullistamaan materiaalinkäsittelyteollisuuden.