Kuluttajat luulevat tietävänsä kemikaaleista enemmän kuin tietävät

35 prosenttia suomalaisista ei tiedä, että elektroniikka sisältää kemikaaleja eikä 45 prosenttia tiedä, että ekologiset pesuaineet sisältävät kemikaaleja. Tästä huolimatta lähes kaksi kolmesta suomalaisesta arvioi omat tietonsa kemikaaliturvallisuudesta melko hyviksi.

pexels-photo-356040

 

Kemikaalit tuovat monille kuluttajille mieleen lähinnä meikit ja muun kosmetiikan. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin Taloustutkimuksella teettämässä kyselytutkimuksessa 93 prosenttia vastaajista tiesikin meikkien sekä shampoiden ja saippuoiden sisältävän kemikaaleja. Muiden tuotteiden osalta luvut olivat pienempiä: vaatteiden uskoo sisältävän kemikaaleja 80 prosenttia, kodintekstiilien 75 prosenttia ja huonekalujen 71 prosenttia vastaajista.

Kyselytutkimus tehtiin puhelinhaastatteluina joulukuussa 2018 ja siihen vastasi 1001 15–79-vuotiasta suomalaista, joista 64 prosenttia piti tietojaan kemikaaliturvallisuudesta melko tai erittäin hyvinä. Suurin osa vastaajista osaa hakea tietoa kemikaaleista oikein, lukemalla sitä niiden etiketeistä.

– Etiketti ja käyttöohje antavat faktatietoa tuotteesta. Kun kemikaaleja ja tuotteita käyttää harkiten ja käyttöohjeiden mukaisesti, voi välttää monet vaarat, esimerkiksi ihon syöpymisen, silmien vaurioitumisen tai hengityselinten ärsytyksen, sanoo Tukesin kemikaaliyksikön johtaja Tiina Putkonen.

Luulot pois kemikaaleista -kampanja tuo faktoja arkielämään

Tukes on avannut Luulot pois kemikaaleista -kampanjan antamaan kuluttajille faktatietoa kemikaaliturvallisuudesta ja arkielämän tarinoita ja esimerkkejä kemikaaleihin liittyvistä asioista. Peruslähtökohtana on, että kemikaaleja on kaikkialla.

– Luonnonkemikaalit ovat kemikaaleja siinä missä synteettiset kemikaalitkin, kertoo Putkonen. Kampanjan avaustilaisuudessa kommenttipuheenvuoron pitänyt tietokirjailija, kemiantekniikan diplomi-insinööri Anja Nystén sanoo viittaavansa kemikaaleihin yleensä vain sanalla ”aine”, sillä synteettinen aine voi jopa olla vain puhtaampi versio luonnossa esiintyvästä.

Tukesin kampanja näkyy sen omalla luulotpoiskemikaaleista.fi-sivustolla ja Tukesin sosiaalisen median kanavissa aihetunnisteella #luulotpoiskemikaaleista.

– Kampanjan aikana kerromme käytännönläheisiä vinkkejä, tavallisten ihmisten tarinoita ja käymme läpi kemikaaleihin liittyviä luuloja, kertoo Tukesin viestintäjohtaja Mirva Kipinoinen.

Teemu Palkki

Uusimmat artikkelit

Fortumin Loviisan voimalaitoksen vuosihuolto 2019 alkaa, vuorossa polttoaineenvaihtoseisokki

Fortumin Loviisan ydinvoimalaitoksen vuosihuolto alkaa sunnuntaina 18. elokuuta laitoksen kakkosyksiköstä, minkä jälkeen huolletaan ykkösyksikkö. Tänä vuonna molemmilla laitos yksiköillä on vuorossa polttoaineenvaihtoseisokki. Vuosihuoltojen arvioidaan kestävän yhteensä noin 35 vuorokautta.

14.8.2019 | Alan Uutiset

Vinkkejä lastuamisnesteiden käsittelyn tehostamiseen ja muita tärppejä Kunnossapidon osto-oppaasta

Tehostamalla lastuamisnesteiden käsittelyä voidaan saavuttaa runsaasti hyötyjä. Näin voidaan esimerkiksi vähentää suunnittelemattomia käyttökatkoja ja pidentää työkalujen ja koneiden käyttöikää. Noudattamalla Fuchs Oil Finland Oy:n vinkkejä voit pitää tuotannon tehokkaana ja tasaisena. Lue aiheesta lisää tästä

SSAB:n Raahen tehtaalla testattiin onnistuneesti fossiilisen hiilen korvaamista biohiilellä

SSAB:n Raahen terästehtaalla on testattu viimeksi kuluneen vuoden aikana kahteen otteeseen biohiilen käyttöä masuunin raaka-aineena. Testeissä fossiilisesta injektiohiilestä eli PCI-hiilestä korvattiin ensin 4 prosenttia ja sitten 10 prosenttia biohiilellä. Testien perusteella biohiilen 10 prosentin osuus on mahdollinen, mikä vähentäisi fossiilisesta hiilestä aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä 100 000 tonnia vuodessa. 

Tuore selvitys sen vahvisti: hyvä johtaminen lisää kannattavuutta

Hyvä johtaminen ja esimiestyö lisäävät selkeästi yritysten kannattavuutta. Teknologiateollisuuden työhyvinvointihankkeessa tehty selvitys osoitti, että kannattavuudessa voi olla jopa useiden prosenttiyksiköiden eroja johtamisesta riippuvista syistä. Hyvällä johtamisella on myönteinen vaikutus myös työmotivaatioon ja työhön sitoutumiseen.

26.7.2019 | Tutkimus ja koulutus

Konesali törrötti keskellä rakennustyömaata, 5000 opiskelijan LAMK nousi ympärille

Lahden ammattikorkeakoulu LAMK:in neljä erillistä kampusta yhdistyivät saman katon alle syksyllä 2018. Uusi kampus saneerattiin vanhan huonekalutehtaan tiloihin ja se palvelee viittätuhatta tekniikan, designin, liiketalouden, matkailun ja sote-alan opiskelijaa 24 tuntia vuorokaudessa.

Langh Tech toimitti skrubberit Chiosin uuteen tankkeriin

Suomalainen Langh Tech on toimittanut rikkipesurit kreikkalaisen Chios Navigationin uuteen 50 000 dwt:n tuotetankkeriin, joka luovutettiin äskettäin korealaiselta Hyundai Mipon telakalta.

23.4.2019 | Kumppaniartikkeli

Kolme pointtia kunnossapidon kehittämisestä

Olemme saaneet olla mukana useiden eri organisaatioiden kanssa kehittämässä kunnossapitotoimintaa ja panneet merkille joitakin tärkeitä asioita, jotka ovat edesauttaneet näissä hankkeissa onnistumista. Kerromme tässä kolme asiaa, jotka kannattaa huomioida kunnossapitotoiminnan kehittämiseen tähtäävissä hankkeissa.