Kuluttajat luulevat tietävänsä kemikaaleista enemmän kuin tietävät

35 prosenttia suomalaisista ei tiedä, että elektroniikka sisältää kemikaaleja eikä 45 prosenttia tiedä, että ekologiset pesuaineet sisältävät kemikaaleja. Tästä huolimatta lähes kaksi kolmesta suomalaisesta arvioi omat tietonsa kemikaaliturvallisuudesta melko hyviksi.

pexels-photo-356040

 

Kemikaalit tuovat monille kuluttajille mieleen lähinnä meikit ja muun kosmetiikan. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin Taloustutkimuksella teettämässä kyselytutkimuksessa 93 prosenttia vastaajista tiesikin meikkien sekä shampoiden ja saippuoiden sisältävän kemikaaleja. Muiden tuotteiden osalta luvut olivat pienempiä: vaatteiden uskoo sisältävän kemikaaleja 80 prosenttia, kodintekstiilien 75 prosenttia ja huonekalujen 71 prosenttia vastaajista.

Kyselytutkimus tehtiin puhelinhaastatteluina joulukuussa 2018 ja siihen vastasi 1001 15–79-vuotiasta suomalaista, joista 64 prosenttia piti tietojaan kemikaaliturvallisuudesta melko tai erittäin hyvinä. Suurin osa vastaajista osaa hakea tietoa kemikaaleista oikein, lukemalla sitä niiden etiketeistä.

– Etiketti ja käyttöohje antavat faktatietoa tuotteesta. Kun kemikaaleja ja tuotteita käyttää harkiten ja käyttöohjeiden mukaisesti, voi välttää monet vaarat, esimerkiksi ihon syöpymisen, silmien vaurioitumisen tai hengityselinten ärsytyksen, sanoo Tukesin kemikaaliyksikön johtaja Tiina Putkonen.

Luulot pois kemikaaleista -kampanja tuo faktoja arkielämään

Tukes on avannut Luulot pois kemikaaleista -kampanjan antamaan kuluttajille faktatietoa kemikaaliturvallisuudesta ja arkielämän tarinoita ja esimerkkejä kemikaaleihin liittyvistä asioista. Peruslähtökohtana on, että kemikaaleja on kaikkialla.

– Luonnonkemikaalit ovat kemikaaleja siinä missä synteettiset kemikaalitkin, kertoo Putkonen. Kampanjan avaustilaisuudessa kommenttipuheenvuoron pitänyt tietokirjailija, kemiantekniikan diplomi-insinööri Anja Nystén sanoo viittaavansa kemikaaleihin yleensä vain sanalla ”aine”, sillä synteettinen aine voi jopa olla vain puhtaampi versio luonnossa esiintyvästä.

Tukesin kampanja näkyy sen omalla luulotpoiskemikaaleista.fi-sivustolla ja Tukesin sosiaalisen median kanavissa aihetunnisteella #luulotpoiskemikaaleista.

– Kampanjan aikana kerromme käytännönläheisiä vinkkejä, tavallisten ihmisten tarinoita ja käymme läpi kemikaaleihin liittyviä luuloja, kertoo Tukesin viestintäjohtaja Mirva Kipinoinen.

Teemu Palkki

Uusimmat artikkelit

17.5.2019 | Tutkimus ja koulutus

Raportti: Yhteistyö korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten kanssa vahvistaa pk-yritysten kasvua

Pk-yrityksistä 17 prosenttia tekee yhteistyötä korkeakoulujen tai tutkimuslaitosten kanssa. Yhteistyötä ammattikorkeakoulujen kanssa harjoittaa 12 prosenttia, yliopistojen 7 prosenttia ja tutkimuslaitosten 4 prosenttia yrityksistä. Yliopistojen ja eritoten tutkimuslaitosten osalta yhteistyötä voidaan pitää matalana.

17.5.2019 | Alan Uutiset

Gasum ostaa Mäkikylän biokaasulaitoksen Kouvola Vesi Oy:lta

Gasumin ja Kouvolan Veden välisen sopimuksen mukaisesti Mäkikylän biokaasulaitos ja sen liiketoiminta sopimuksineen siirtyvät Gasumille 17.6 2019. Laitos koostuu Mäkikylän jätevedenpuhdistamon yhteydessä sijaitsevasta biokaasulaitosrakennuksesta prosessilaitteineen.

Ennakkoarvio: Työpaikkatapaturmien määrä nousi vuonna 2018

Tapaturmavakuutuskeskuksen ennakkoarvion mukaan vakuutuslaitokset korvasivat vuonna 2018 yhteensä noin 127 000 palkansaajille sattunutta työtapaturmaa. Kuolemaan johtaneita työpaikkatapaturmia sattui 16 työntekijälle vuonna 2018. Korvatuista tapaturmista oli työpaikkatapaturmia noin 104 000 ja asunnon ja työn välisellä matkalla sattuneita työmatkatapaturmia noin 23 000.

Koneellisessa hakkuussa tuottavuusharppaus

Koneellisen hakkuun tuottavuus on kohentunut 1990-luvun alkuun verrattuna huomattavasti. Harvennushakkuilla tuottavuus on kasvanut päätehakkuita enemmän.

Digitalisaatiolla säästöjä asumiskuluihin

Energianhallinnan ja automaation asiantuntija Schneider Electric järjesti eilen Helsingin messukeskuksessa jokavuotisen Innovation Summit -tapahtumansa. Viesti oli selvä: tekoäly ja IoT-tekniikka ovat nyt tulossa teollisuuden lisäksi vauhdilla myös kiinteistöihin säästöjä tuomaan

Dronesta apua metsäsuunnitteluun

Metsä Group kuvasi viime kesänä dronella noin 3 500 hehtaaria metsää Etelä- ja Länsi-Suomessa ja teki niiden pohjalta metsäsuunnitelmia metsänomistajille. Saatujen kokemusten perusteella menetelmää on kehitetty ja nyt drone-metsäsuunnitelmia myydään vaihtoehtona perinteiselle maastossa tehdylle metsäsuunnitelmalle.

23.4.2019 | Kumppaniartikkeli

Kolme pointtia kunnossapidon kehittämisestä

Olemme saaneet olla mukana useiden eri organisaatioiden kanssa kehittämässä kunnossapitotoimintaa ja panneet merkille joitakin tärkeitä asioita, jotka ovat edesauttaneet näissä hankkeissa onnistumista. Kerromme tässä kolme asiaa, jotka kannattaa huomioida kunnossapitotoiminnan kehittämiseen tähtäävissä hankkeissa.