https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Kyberturvallisuuteen liittyvät huolet koskettavat myös teollisuutta

Psykoterapiakeskus Vastaamo kertoi keskiviikkona 21.10.2020 joutuneensa tietomurron ja kiristyksen uhriksi. Tieto kiristyksestä tuli Vastaamolle syyskuun lopussa, kun kiristäjä lähestyi kiristysviestillä kolmea Vastaamon työntekijää. Asiasta ilmoitettiin välittömästi Keskusrikospoliisille, joka aloitti asiasta rikostutkinnan. 

pexels-dan-nelson-3949100

Kuvaaja Dan Nelson palvelusta Pexels

Tapahtumasta tehtiin välittömästi ilmoitukset myös Suomen kyberturvallisuuskeskukselle, Valviralle sekä tietosuojavaltuutetulle. Lisäksi tapauksen selvittämiseksi ryhdyttiin tekemään yhteistyötä kyberturvayhtiö Nixun kanssa, jonka asiantuntijat alkoivat selvittämään tietomurron teknistä toteutustapaa.

Kyberturvayhtiö Nixun asiantuntijoiden tekemä selvitystyö on yhtiön mukaan edennyt. Nixu on jakanut ajantasaista tietoa tutkinnasta Keskusrikospoliisille sekä Liikenne- ja viestintävirasto Traficomille. Selvitysten perusteella vaikuttaa todennäköiseltä, että asiakastietokannan varastamiseen johtanut tietomurto on tapahtunut marraskuussa 2018.

Yhtiö myöntää, että sen asiakastietojärjestelmän suojauksessa on ollut puute, jota hyödyntämällä rikolliset ovat päässeet käsiksi silloiseen asiakastietokantaan.

- Nykytiedon mukaan järjestelmään on voitu tunkeutua myös maaliskuun 2019 puoliväliin asti. Tiedossamme ei ole, että tietokanta olisi varastettu marraskuun 2018 jälkeen, mutta on mahdollista, että yksittäisiä tietoja on tarkasteltu tai kopioitu, Vastaamo kertoo lehdistötiedotteessa.

Ei ensimmäistä kertaa

Yhtiön sisäisessä selvityksessä on myös ilmennyt, että maaliskuun puolivälissä 2019 yhtiöön kohdistui toinen tietomurto.

- Vaikuttaa ilmeiseltä, että tässä kohtaa yhtiön toimitusjohtaja on ollut tietoinen tietomurrosta ja saanut tietoonsa Vastaamon tietoturvapuutteet. Maaliskuussa 2019 toteutettu hyökkäys sai Vastaamon korjaamaan asiakastietojärjestelmän suojauksessa olleen puutteen ja tekemään muita tietojärjestelmiä suojaavia toimenpiteitä.

Kyberturvallisuutta myös teollisuudelle

Kun automaatio tehtailla ja tuotantolaitoksilla lisääntyy, kyberturvallisuuteen pitää kiinnittää erityistä ja jatkuvaa huomiota myös teollisuudessa. Näin on toimittava esimerkiksi silloin, kun etäkäyttöön siirretty lämpölaitos on yhteydessä käyttökeskukseen tietoliikenneyhteyden välityksellä.

– Perusperiaatteemme on suojata tietopääoma sekä sisäisiltä että ulkoisilta uhilta. Päämääränä on varmistaa liiketoiminnan jatkuvuus niin tietotekniikan kuin datan osalta kaikissa tilanteissa, Nevelin Jouko Latvakangas sanoo.

Latvakangas kertoo, että Nevel on muun muassa nimittänyt vastuuhenkilön, jonka tehtävänä on jatkuvasti seurata tietoturvan tilannetta ja edelleen kehittää järjestelmien varmuutta.

– Olemme auditoineet säännöllisesti muun muassa meidän etävalvontajärjestelmämme ulkopuolisen ”hakkerin” toimesta. Oleellisena osana tietoturvan varmistamiseen kuuluu myös joka kuukausi tehtävä tietoturvaraportti, josta selviää mahdolliset tietomurtoyritykset ja muut ICT:n epäjatkuvuuskohdat.

Jos kaikki yhteydet pettävät esimerkiksi jonkin laajemman alueellisen häiriön vuoksi, lämpölaitos ei suinkaan hiljene. Latvakankaan mukaan Nevelin etäkäyttöön otettuja laitoksia on mahdollista käyttää myös paikan päällä. Tällöin huoltotöitä suorittava ja varalla oleva henkilökunta toimii viimeisenä varmistuksena siinä epätodennäköisessä tilanteessa, ettei laitokseen saada verkon välityksellä yhteyttä.

Lue Nevel Oy:n tuotantojohtajana toimivan Jouko Latvakankaan haastattelu kokonaisuudessaan 12.11. ilmestyvästä Promaint 4 -lehdestä

Nina Garlo-Melkas

Uusimmat artikkelit

15.1.2021 | Alan Uutiset

Ympäristöministeriöltä tukea tuulivoimarakentamiseen

Ympäristöministeriö kertoo myöntäneensä yhteensä 840 000 euroa kahdeksan kunnan ja yhdeksän maakunnan liiton alueen tuulivoimarakentamisen selvityksiin ja suunnitteluun. 

15.1.2021 | Tutkimus ja koulutus

Kaupunkien ilmansaasteiden hallintaa parannetaan EU-rahoituksen tuella

Apulaisprofessori (tenure track) Matti Rissanen Tampereen yliopistosta on saanut Euroopan tutkimusneuvoston myöntämän Consolidator Grant -apurahan. Rahoitus myönnettiin antropogeenisten eli ihmisen toiminnan aikaansaamien hiilivetyjen autokatalyyttisen hapettumisen tutkimiseen.

Muovijäte ylös joesta ja kiertoon – Tutkimuskohteena Indonesian Jakarta

Vesistöissä kelluva muovijäte voidaan saada kannattavasti talteen ja hyötykäyttöön, jos työ aloitetaan ennen kuin jäte kulkeutuu meriin asti. VTT:n johtamassa tutkimusprojektissa selvitetään, miten jokiin päätynyttä muovijätettä kannattaisi nostaa ylös ja kierrättää. Koealueena toimii Indonesian Jakarta.

Enersense on allekirjoittanut jatkosopimuksen koskien Elektrilevin sähköverkkojen huoltoa Virossa

Päästöttömien energiaratkaisujen toteuttaja Enersense International Oyj:n International operations -liiketoimintaan kuuluva virolainen tytäryhtiö Empower AS on allekirjoittanut Viron suurimman verkko-operaattorin, Elektrilevin, kanssa jatkosopimuksen koskien sähköverkkojen huoltoa. 

Lämmityskattiloiden ohjaaminen siirtyi mobiiliin

Biolämmityskattiloita Karstulassa suunnitteleva ja valmistava Boweco on tuonut Suomen markkinoille lämmityskattiloiden ohjausratkaisun, jonka käyttö onnistuu mobiililaitteella.

Stora Enso investoi 80 miljoonaa euroa Imatran tehtaiden puunkäsittelyyn

Metsäjätti Stora Enso kertoo investoivansa Imatran tehtaiden puunkäsittelyn keskittämiseen ja nykyaikaistamiseen. 80 miljoonan euron investoinnilla parannetaan Stora Enson korkealuokkaisen pakkauskartongin tuotantokykyä. 

16.11.2020 | Kumppaniartikkeli

FINN-Tarkastus Oy laajensi nostolaitteiden tarkastuksiin

Tämän vuoden elokuussa sähkölaitteistojen tarkastuksista tunnettu FINN-Tarkastus Oy aloitti uuden vaiheen panostamalla vahvasti koneturvallisuus- ja koulutuspalveluihin. Nyt yritys on ottanut seuraavan askeleen aloittamalla nostureiden, henkilönostimien ja muiden nostolaitteiden lakisääteiset käyttöönotto- ja määräaikaistarkastukset FINAS-akkreditointipalvelun myönnettyä 5.11.2020 pätevyysalueeseen nostolaitteiden tarkastuksia koskevan laajennuksen.