https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

LSJH aloittaa poistotekstiilinkeräyksen Uudessakaupungissa

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) on aloittanut 5.1.2022 poistotekstiilien keräyksen asukkailta Uudenkaupungin kierrätyskeskuksessa. Keräykseen tuodusta tekstiilistä jalostetaan kierrätyskuitua LSJH:n poistotekstiilin käsittelylinjastolla Paimiossa. Kuidusta voidaan tehdä esimerkiksi lankaa uusien vaatteiden valmistamiseen.

iStock-1159240013

Uudestakaupungista tuli vuoden 2022 alusta LSJH:n osakaskunta, ja LSJH vastaa kaupungin puolesta jätehuollon kokonaisuuden suunnittelusta ja organisoinnista.

Uusikaupunkilaiset voivat viedä käyttökelvottomat vaatteensa ja kodintekstiilinsä Uudenkaupungin kierrätyskeskuksesta löytyvään Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) poistotekstiilin KAMU-keräysastiaan. 

 – Farkkuhupulla vuorattu poistotekstiilin KAMU-keräysastia löytyy kierrätyskeskuksen sisältä ja siihen voi tuoda maksutta poistotekstiiliä kierrätyskeskuksen aukioloaikoina, LSJH:n keräys- ja logistiikkasuunnittelija Oskari Pokela kertoo.

Poistotekstiiliä ovat käyttökelvottomat vaatteet ja kodintekstiilit, joita ei voi enää kuntonsa vuoksi lahjoittaa hyväntekeväisyyteen taikka antaa tai myydä eteenpäin. 

– Poistotekstiiliä on esimerkiksi t-paita, jossa oleva tahra ei lähde pois pesussa, rikki revennyt lakana tai loppuun kulunut pyyhe. Keräykseen tuodun tekstiilin pitää olla puhdasta eli pestyä ja kuivaa. Likaisia tai homeisia tekstiilejä ei voi tuoda keräykseen, vaan ne pitää lajitella polttokelpoiseen jätteeseen (sekajäte), Pokela opastaa.

Toimialueella jo 30 poistotekstiilin keräyspaikkaa

Tekstiili on helposti pilaantuva jätejae, joten sen pakkaamisessa täytyy olla erityisen huolellinen. Keräykseen tuotava tekstiilijäte on pakattava muovipussiin, joka pitää sulkea tiiviisti.

– Jos tekstiilit olisivat keräysastiassa irrallaan ja sinne tuodaan hiemankin märkiä tai homeisia tekstiilejä, koko keräyserä pilaantuu, eikä sitä voida enää kierrättää, Pokela tietää.

LSJH kerää poistotekstiiliä kaikkiaan jo 30 keräyspisteessä 18 omistajakuntansa alueella. Tekstiilijätettä voi viedä maksutta LSJH:n lajitteluasemille, yhteistyökumppaneiden keräyspisteille, kiertäviin keräyksiin Siiraan ja Pop up -lajitteluasemalle sekä kaupan- ja muotialan liikkeissä, kuten kirpputoreilla sijaitseviin poistotekstiilin KAMU-keräysastioihin.

– Keräyspaikat ja lajitteluohje löytyvät LSJH:n nettisivuilta. Lähimmän keräyspaikan voi etsiä helposti myös kierrätys.info-nettisivulta. Sivustolta voi erikseen hakea keräyspisteen käyttökelvottomalle poistotekstiilille ja vielä hyväkuntoiselle tekstiilille, Pokela vinkkaa.

Poistotekstiilistä raaka-ainetta uusiin tuotteisiin

LSJH:n ammattilajittelijat lajittelevat asukkaiden keräykseen tuoman poistotekstiilin materiaalinsa puolesta hyödynnettäväksi eri kanaviin. Mekaaniseen kierrätykseen sopivasta tekstiilistä jalostetaan kierrätyskuitua LSJH:n pilottilinjastolla Paimion poistotekstiilin kiertotalouslaitoksessa.

Kotitalouksien poistotekstiilistä tehtyä kierrätysraaka-ainetta voidaan käyttää monenlaisissa tuotteissa. Kierrätyskuidusta voidaan valmistaa esimerkiksi lankaa, erilaisia kuitukangasmateriaaleja, eristeitä, akustiikkalevyjä ja suodatinkankaita sekä komposiitteja. Kuidulle haetaan jatkuvasti uusia käyttökohteita.

Paimiossa voidaan vuosittain käsitellä 5 000 tonnia asukkailta kerättyä poistotekstiiliä ja sinne tuodaan tekstiiliä jo 10 jätelaitoksen alueelta Suomesta. LSJH suunnittelee Turun Topinpuistoon täyden mittakaavan poistotekstiilin jalostuslaitosta, joka mahdollistaa kotitalouksien tekstiilien kierrätyksen Suomessa. 

Uusimmat artikkelit

15.4.2024 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n miljoonainvestointi plasma-FIB-pyyhkäisyelektronimikroskooppiin – Huippuluokan materiaalikehitystä teollisuuden tarpeisiin

Suomen ensimmäinen plasma-FIB-tekniikkaan perustuva pyyhkäisyelektronimikroskooppi on otettu käyttöön VTT:n tiloissa Espoossa. Investointi edistää merkittävästi suomalaista materiaalien tutkimusta esimerkiksi vetytalouden, laivateollisuuden ja akkuteollisuuden tarpeisiin sekä palvelee materiaalivaurioiden selvitystä.

12.4.2024 | Alan Uutiset

Volvo Cars käyttää biokaasua ensimmäisessä ilmastoneutraalissa tehtaassaan Kiinassa

Volvon tehdas Taizhoussa on siirtynyt käyttämään biokaasua. Taizhou on toinen Volvon ilmastoneutraali autotehdas Göteborgissa sijaitsevan Torslandan-tuotantolaitoksen jälkeen.

SSAB:n vihreä energian jätti-investointi meni Ruotsiin, Raahen terästehtaan vuoro myöhemmin

Uusi huippumoderni fossiilivapaan teräksen minimill-tuotantolaitos rakennetaan Ruotsiin. Tehtaan uudistus vähentää Ruotsin hiilidioksidipäästöjä seitsemän prosenttia. SSAB kertoo liiketoiminnallisten syiden puoltaneen hankkeen etenemistä seuraavaksi Luulajan tehtaassa.

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Espoosta ensimmäinen kaupunki, jonka sähköverkosta tulee pullonkaula puhtaalle siirtymälle?

“Espoossa sähköverkon kapasiteetti tulee vastaan ensimmäisenä ja datan perusteella muutos tapahtuu nyt nopeammin kuin kukaan olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut”, Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.