https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Lämpöpumppulaitos muuttaa tekstiilikuidun valmistuksen CO2-päästöjä vähentäväksi

SPINNOVA-tekstiilikuidun hiilijalanjälki on jo lähtökohtaisesti 72 prosenttia matalampi kuin perinteisellä puuvillalla. AmbiHeat-lämpöpumppulaitoksen ja energiaekosysteemin avulla jokaisen tekstiilikuitukilon tuottaminen lopulta vähentää ilmastonmuutosta aiheuttavia CO2-päästöjä.

spinnova

Tekstiilikuitu, jonka valmistaminen vähentää CO2-päästöjä enemmän kuin sen tuottaminen aiheuttaa.

Tekstiilikuitu, jonka valmistaminen vähentää CO2-päästöjä enemmän kuin sen tuottaminen aiheuttaa. Tämän ilmiön kohdalla on jo pakko pysähtyä, sillä olemme nyt sellaisen äärellä, josta aiemmin on haaveiltu ehkä tieteisfilmeissä.

Jyväskylässä loppuvuodesta avattavan Woodspin Oy:n tehtaan ja energiayhtiö Alvan energiaekosysteemissä se on kuitenkin täyttä totta. Mahdottomasta on tehnyt mahdollista Calefan kehittämä innovatiivinen lämpöpumppulaitos.

Calefa toimittaa 5 MW AmbiHeat-lämpöpumppulaitoksen energiayhtiö Alvalle. Laitos tuottaa prosessilämpöä, prosessijäähdytyksen ja tehdastilojen lämmityksen SPINNOVA-tekstiilikuitua valmistavalle tehtaalle.

Päästöttömyyttä ja energian kierrätystä

Tekstiilien valmistustapaa globaalisti mullistava puuperäinen tekstiilikuitu on kehitetty korvaamaan tekstiiliteollisuudessa perinteisesti käytettyjä tekstiilikuituja. SPINNOVA-kuidun hiilijalanjälki on 1,28 kg CO2e tuotettua kuitukiloa kohden, joka on 72 prosenttia matalampi kuin perinteisellä puuvillakuidulla (4,6 kg CO2e/kg kuitua).

Ympäristöystävällisen tehtaan ainoa sivutuote on hiilineutraali ylijäämälämpö, joka hyödynnetään jalostettuna Alvan kaukolämpöverkossa. AmbiHeat-lämpöpumppulaitoksessa tuotettu lämpöenergia korvaa Jyväskylässä polttamalla tuotettua kaukolämpöä.

Kun perinteinen puuvillan käyttö korvataan uudella SPINNOVA-kuidulla, yksi kuitukilo auttaa vähentämään CO2-päästöjä 6,5 kg. Tätä positiivista ilmastovaikutusta kutsutaan myös hiiilikädenjäljeksi.

Energiaekosysteemi tehostaa energiatehokkuutta

Ilmastonmuutoksen torjumisen on perinteisesti ajateltu vaativan tuotannon vähentämistä, mutta Jyväskylään avattavan tehtaan kohdalla ympäristövaikutus on oikeastaan päinvastainen.

Mitä enemmän tehtaassa tekstiilikuitua tuotetaan, sitä enemmän vähennetään ympäristön CO2-päästöjä, kun ylijäämäenergiaa voidaan käyttää kaukolämpöverkossa. Järjestelmän innovointi on tapahtunut Calefan, Spinnovan ja Alvan yhteistyönä.

- Ilman lämpöpumppulaitosta tehdasta ei ole mahdollista toteuttaa näin energiatehokkaasti. Lämpöpumppulaitos huomioi varsinkin teollisuuden prosessilämmön vaatimukset, kuten korkean lämpötilan ja käytön muutosnopeudet. Vaikuttavien referenssien ja maineen perusteella Calefan valinta toimittajaksi oli luonteva, kertoo Spinnovan vanhempi kehitysinsinööri Arttu Peltonen.

Tehdas käyttää energialähteinään tuulivoimaa ja omassa prosessissaan syntyvää lämpöä. 

Vastaus energiatuotannon tarpeisiin

Voitaisiinko yhteisöjen tarvitsemaa kaukolämpöä tuottaa tällä mallilla laajemminkin, Calefan Antti Porkka?

- Kyllä. Suomessa hyödynnettävissä oleva hukkalämpöpotentiaali on 20 terawattituntia, joka on energiamäärältään lähes 70 prosenttia koko kaukolämmön tuotannosta. 

Euroopassa teollisuuden energiankäytöstä 10 prosenttia kuluu kuivaukseen. Kehittyneellä lämpöpumpputeknologialla kuivaus on toteutettavissa vain kolmanneksen energiankulutuksella perinteiseen verrattuna. Pienhiukkaspäästöt poistuvat kokonaan ja hiilidioksidipäästöt sähköntuotannon tavasta riippuen jopa nollaantuvat.

- Spinnovan tehtaassa tulee olemaan maailman tehokkain kuivausprosessi. Tätä ratkaisua monistamalla ja skaalaamalla voidaan saavuttaa todella mittavia, globaaleja päästövähenemiä kuivauksessa ja muissakin prosesseissa.

Calefa toimittaa AmbiHeat-lämpöpumppulaitoksen Alvalle kokonaistoimituksena. Kokonaisvastuulla on suuri merkitys, sillä varmistetaan takuuasioita ja lämpöpumppulaitoksen toimivuus koko sen elinkaaren ajan.

- Teemme Alvalla jatkuvasti työtä kestävien energiaratkaisujen eteen ja haluamme auttaa asiakkaitamme saavuttamaan omat ympäristötavoitteensa. Alvan oma tavoite on olla hiilineutraali vuonna 2030. Tämä lämpöpumppulaitos on kokoluokaltaan ja merkittävyydeltään ensimmäinen laatuaan ja siten meille merkittävä askel kohti hiilineutraalia ja polttamatonta tulevaisuutta, sanoo Alvan lämpöliiketoiminnasta vastaava johtaja Pasi Jalonen.

Lämpöpumpputeknologia moninkertaistaa hyödyn

Lämpöpumpputeknologialla tuotettu lämpö on hyötysuhteeltaan ylivoimainen verrattuna mihin tahansa muuhun lämmöntuotantotapaan.

Siinä missä 1 MWh energiaa polttamalla saadaan tuotettua 0,8 - 0,9 MWh lämpöenergiaa, tai vastaavasti sähkökattilalla 0,95 MWh, lämpöpumpuilla lämpöenergiaa syntyy hyödynnettävästä lähteestä riippuen tavallisesti 3 - 4 MWh.

Hukkalämpöä kierrättämällä ja jalostamalla energiantuotannon hyötysuhde saadaan siis jopa nelinkertaiseksi.

Energiatehokkuus on vastaus energiantuotannon haasteisiin, lisäksi kun lämpöpumpuilla energia tuotetaan kokonaan ilman CO2- tai pienhiukkaspäästöjä.

Suomessa suunnitellut ja valmistetut AmbiHeat-lämpöpumppulaitokset pystyvät hyödyntämään energialähteinä teollisuuden hukkalämpöjen lisäksi ulkoilmaa, vesistöjen lämpöä, maalämpöä sekä auringon energiaa.

Tehdasvalmisteisia modulaarisia laitoksia on kahdeksaa eri vakiokokoa. Päästöttömyytensä vuoksi laitokset voidaan sijoittaa jopa keskelle asutusta. AmbiHeat-laitoksia on käytössä teollisuudessa ja energiantuotannossa.

Uusimmat artikkelit

16.1.2025 | Alan Uutiset

Sähkön vuosi 2024: päästöt vähenivät 25 prosenttia

Ydinvoima on edelleen suurin sähkön tuotantomuoto, tuuli on noussut toiseksi suurimmaksi. Sähkön päästöt ovat nyt vain kymmenes vuoden 2010 päästöistä.

Iijoen Haapakosken vesivoimalaitoksen turbiinin peruskunnostus valmistui

Tammikuun alussa tehtyjen onnistuneiden koekäyttöjen jälkeen voimalaitoksen molempien turbiinien koko kapasiteetti on taas käytössä.

30.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Ammoniakki -tutkimusprojekti sai miljoonarahoituksen

Ammoniakki kytkeytyy erittäin vahvasti vetytalouden edistämiseen. Sen käyttöön liittyy kuitenkin monia kysymyksiä, joita selvitetään yliopistojen ja teollisuuden yhteisessä tutkimushankkeessa.

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.