Lidl parantaa myymälöidensä energiatehokkuutta – lisää aurinkopaneeleita ja LED-valaisimia

Lidl lisää oman aurinkosähkön tuotantoa ja vaihtaa kaikkien myymälöidensä valaisimet energiatehokkaisiin LED-valaisimiin. Kuusi uutta aurinkovoimalaa, joissa on yhteensä yli 1500 aurinkopaneelia, tuottavat yli 450 megawattituntia sähköä vuodessa. LED-valaisimet puolestaan säästävät yhdessä myymälässä huimat 45 megawattituntia sähköä vuodessa.

lidl

Halikon Lidl-myymälä Salossa, Karjasillan myymälä Oulussa, Haapaniemen myymälä Kuopiossa ja Seppälän myymälä Jyväskylässä sekä vielä rakennusvaiheessa olevat Lausteen ja Vähäheikkilän myymälät Turussa saavat omat aurinkovoimalat. Myymälöiden uudet yli 1500 aurinkopaneelia tuottavat yhteensä yli 450 megawattituntia (MWh) sähköä vuosittain. Tämä vastaa yli 20 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosittaista sähkönkulutusta.

Aurinkovoimalla voidaan kattaa yli 10 prosenttia myymälän vuosittaisesta sähkönkulutuksesta. Aurinkovoimalat ovat tehokkaimmillaan huhtikuusta elokuuhun, jolloin kuuden myymälän aurinkopaneelit tuottavat sähköä jopa 330 megawattituntia, joka on noin 25 prosenttia myymälöiden kevään ja kesän kulutuksesta.

Lidl Suomen ensimmäinen aurinkovoimala otettiin käyttöön kesällä 2016 Turun Länsikeskuksen myymälässä. Länsikeskuksen myymälän lisäksi myös Laukaan myymälässä on oma aurinkovoimala. Näiden myymälöiden aurinkovoimaloista Lidl on saanut hyviä tuloksia ja suunnitelmissa on rakentaa kymmeniä uusia voimaloita muutaman vuoden aikana.

– Esimerkiksi Turun Länsikeskuksen Lidlin aurinkopaneeleiden avulla on kahden vuoden aikana säästetty 114 000 kiloa hiilidioksidipäästöjä. Saman verran hiilidioksidia syntyy, jos autolla ajetaan noin 20 kertaa maapallon ympäri, Lidlin energiahallintapäällikkö Simo Siitonen laskee.

Lidl kertoo panostavansa aurinkovoimaan myös rakenteilla olevassa Järvenpään jakelukeskuksessa, jonka katolle tulee valtava 1600 aurinkopaneelin aurinkovoimala. Se tuottaa vuodessa noin 450 megawattituntia sähköä, joka vastaa yksinään kuuden myymälävoimalan tehoa.

Myymälöiden valaisimet vaihtoon

Kaikkiin Suomen Lidl-myymälöihin tullaan vaihtamaan joulukuun alkuun mennessä LED-valaisimet. LED-valojen avulla yhdessä myymälässä säästyy energiaa 45 MWh vuodessa. Valaisinten vaihto laskee myymälän sisävalaisuun käytettävän sähkökulutuksen puoleen.

– Valaisimet vaihdetaan syksyn aikana yli 120 myymälässä, 50 myymälässä muutos on tehty jo aiemmin. Pienilläkin muutoksilla, kuten LED-valaisimien käytöllä, on suuret vaikutukset, kun ne toteutetaan Lidlin kaikissa Suomen myymälöissä, Siitonen kertoo lehdistötiedotteessa.

Suomen Lidl-myymälöillä on energiatehokkuuden ISO 50001 -sertifikaatti. Lidl Suomi oli ensimmäinen kauppaketju Suomessa, jolle sertifikaatti myönnettiin. Sertifikaatin myötä kaikkien toimipisteiden energiankulutusta seurataan erittäin tarkasti ja poikkeamiin puututaan herkästi.

Nina Garlo-Melkas

Uusimmat artikkelit

19.4.2019 | Alan Uutiset

Fortum sai ympäristöluvan Porin tuhkajalostamolle

Etelä-Suomen aluehallintovirasto myönsi Fortumin Porin tuhkajalostamolle ympäristöluvan 18.4.2019. Porin tuhkajalostamossa käsitellään jätteenpolttolaitoksissa syntyvät tuhkat lain vaatimalla tavalla.

VR Kunnossapito selätti kilpailijat HKL:n metrojunien urakassa

VR-Yhtymä Oy on tehnyt merkittävän aluevaltauksen voittamalla Helsingin kaupungin liikennelaitoksen kilpailutuksen metrojunien peruskorjauksesta. Hankkeen kokonaisarvo VR:lle on noin 30 miljoonaa euroa ja sen toteuttaa VR Kunnossapito Oy.

Maailman ensimmäinen markkinapaikka hiilidioksidin poistolle

Puro on maailman ensimmäinen markkinapaikka, joka käy kauppaa hiilidioksidin poistolla ilmakehästä. Puro on 23 yrityksen pilottihanke, jonka tavoitteena on tehdä hiilidioksidin poistosta verifioitavaa, vertailukelpoista ja kaupallista toimintaa.

Lahti Precision tuo markkinoille mobiilipohjaisen punnituspalvelun

Lahti Precision on tuonut markkinoille maailman ensimmäinen järjestelmistä riippumattoman mobiilipohjaisen punnituspalvelun mScalesin.

PostNord ja GKN Powder Metallurgy vauhdittavat 3D-tulostuksen toimitusketjun kehitystä

Globalisaatio ja digitalisaatio vaikuttavat merkittävällä tavalla nykypäivän tuotantoteollisuuteen. Toimitusajoista on tullut keskeinen kilpailutekijä laadukkaan ja tehokkaan tuotannon rinnalle, mikä nostaa automaation merkityksen uudelle tasolle. PostNord ja GKN Powder Metallurgyn ovat ryhtyneet yhteistyöhön tavoitteenaan lisätä 3D-tulostusmarkkinoiden avoimuutta ja saatavuutta.

Ilmastonmuutos kuriin aurinkopolttoaineiden tuotannolla

Uudessa keinotekoisen fotosynteesin tutkimushankkeessa imitoidaan luonnon fotosynteesiprosessia ja kehitetään teknologia, joka tuottaa auringonvalosta, ilmakehän hiilidioksidista ja vedestä uusiutuvaa hiilineutraalia energiaa yhteiskunnan tarpeisiin.

3.4.2019 | Kumppaniartikkeli

GlobalReader vie tuotantolaitokset lähemmäs Industry 4.0 maailmaa

Ammattitaitoisen ja motivoituneen työvoiman löytäminen on tänä päivänä monelle valmistavan teollisuuden yritykselle haastavaa. Vaikka tehdastyön luonne on lisääntyneen automaation ansiosta muuttunut vuosien varrella täysin, työn arjen todellisuus ei useinkaan vastaa millenniaalisukupolven edustajien odotuksia. Pelkkä rahallinen korvaus työstä ei useinkaan heille riitä, vaan työn tekemisen on oltava myös mielekästä ja motivoivaa.