Lidl parantaa myymälöidensä energiatehokkuutta – lisää aurinkopaneeleita ja LED-valaisimia

Lidl lisää oman aurinkosähkön tuotantoa ja vaihtaa kaikkien myymälöidensä valaisimet energiatehokkaisiin LED-valaisimiin. Kuusi uutta aurinkovoimalaa, joissa on yhteensä yli 1500 aurinkopaneelia, tuottavat yli 450 megawattituntia sähköä vuodessa. LED-valaisimet puolestaan säästävät yhdessä myymälässä huimat 45 megawattituntia sähköä vuodessa.

lidl

Halikon Lidl-myymälä Salossa, Karjasillan myymälä Oulussa, Haapaniemen myymälä Kuopiossa ja Seppälän myymälä Jyväskylässä sekä vielä rakennusvaiheessa olevat Lausteen ja Vähäheikkilän myymälät Turussa saavat omat aurinkovoimalat. Myymälöiden uudet yli 1500 aurinkopaneelia tuottavat yhteensä yli 450 megawattituntia (MWh) sähköä vuosittain. Tämä vastaa yli 20 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosittaista sähkönkulutusta.

Aurinkovoimalla voidaan kattaa yli 10 prosenttia myymälän vuosittaisesta sähkönkulutuksesta. Aurinkovoimalat ovat tehokkaimmillaan huhtikuusta elokuuhun, jolloin kuuden myymälän aurinkopaneelit tuottavat sähköä jopa 330 megawattituntia, joka on noin 25 prosenttia myymälöiden kevään ja kesän kulutuksesta.

Lidl Suomen ensimmäinen aurinkovoimala otettiin käyttöön kesällä 2016 Turun Länsikeskuksen myymälässä. Länsikeskuksen myymälän lisäksi myös Laukaan myymälässä on oma aurinkovoimala. Näiden myymälöiden aurinkovoimaloista Lidl on saanut hyviä tuloksia ja suunnitelmissa on rakentaa kymmeniä uusia voimaloita muutaman vuoden aikana.

– Esimerkiksi Turun Länsikeskuksen Lidlin aurinkopaneeleiden avulla on kahden vuoden aikana säästetty 114 000 kiloa hiilidioksidipäästöjä. Saman verran hiilidioksidia syntyy, jos autolla ajetaan noin 20 kertaa maapallon ympäri, Lidlin energiahallintapäällikkö Simo Siitonen laskee.

Lidl kertoo panostavansa aurinkovoimaan myös rakenteilla olevassa Järvenpään jakelukeskuksessa, jonka katolle tulee valtava 1600 aurinkopaneelin aurinkovoimala. Se tuottaa vuodessa noin 450 megawattituntia sähköä, joka vastaa yksinään kuuden myymälävoimalan tehoa.

Myymälöiden valaisimet vaihtoon

Kaikkiin Suomen Lidl-myymälöihin tullaan vaihtamaan joulukuun alkuun mennessä LED-valaisimet. LED-valojen avulla yhdessä myymälässä säästyy energiaa 45 MWh vuodessa. Valaisinten vaihto laskee myymälän sisävalaisuun käytettävän sähkökulutuksen puoleen.

– Valaisimet vaihdetaan syksyn aikana yli 120 myymälässä, 50 myymälässä muutos on tehty jo aiemmin. Pienilläkin muutoksilla, kuten LED-valaisimien käytöllä, on suuret vaikutukset, kun ne toteutetaan Lidlin kaikissa Suomen myymälöissä, Siitonen kertoo lehdistötiedotteessa.

Suomen Lidl-myymälöillä on energiatehokkuuden ISO 50001 -sertifikaatti. Lidl Suomi oli ensimmäinen kauppaketju Suomessa, jolle sertifikaatti myönnettiin. Sertifikaatin myötä kaikkien toimipisteiden energiankulutusta seurataan erittäin tarkasti ja poikkeamiin puututaan herkästi.

Nina Garlo-Melkas

Uusimmat artikkelit

Metsä Tissuen Mäntän tehdas siirtyy LNG:n käyttöön pehmopaperituotannossa

LNG-yhtiö Skangas Oy ja Metsä Tissue Oyj ovat solmineet sopimuksen nesteytetyn maakaasun (LNG) toimittamisesta Mäntän pehmopaperitehtaalle tuotannon prosesseihin. Mäntän tehdas käyttää jatkossa nesteytettyä maakaasua paperin kuivausprosessissa korvaamaan nestekaasun käytön. Polttoaineen vaihtaminen nestekaasusta LNG:lle parantaa kilpailukykyä ja vähentää yhtiön hiilidioksidipäästöjä.

Älytela vähentää seisokkeja

Paperikoneiden seisokit tuovat kustannuksia, kun tehdas tai tuotantolaitos pysähtyy. Turhia seisokkeja voidaan kuitenkin myös välttää. Uusin kotimainen innovaatio, etäluettava ja älykäs levitystela, tuo merkittäviä säästöjä. Se mahdollistaa täysin ennakoivan huollon, mittaamalla ja hallitsemalla esimerkiksi kosteutta sekä seuraamalla lämpötilaa ja rasvan laatua ja kuntoa.

24.9.2018 | Alan Uutiset

Metso ja Rotator edustajasopimukseen murskaus- ja seulontalaitosten myynnistä Suomessa

Metso avaa uuden myyntikanavan pienten Lokotrack- murskaus- ja seulontalaitosten myynnille Suomessa. Tehdyn edustajasopimuksen mukaan Rotator Oy myy ja huoltaa jatkossa Metson oman myyntiyhtiön rinnalla pienimpiä, erityisesti urakointikäyttöön suunniteltuja tela-alustaisia murskaus- ja seulontalaitoksia.

19.9.2018 | Tutkimus ja koulutus

Tulevaisuudessa kauppa ennustaa kuluttajan ostokäyttäytymisen paremmin kuin kuluttaja itse

Pohjoismainen vähittäiskauppa elää yhtä historiansa haasteellisinta aikaa. Tämä tulee esiin EY:n pohjoismaisen vähittäiskaupan tulevaisuutta arvioivan  Future of Nordic Retail  -raporttisarjan uusimmassa versiossa. Raportti perustuu kaupan asiantuntijoiden haastatteluihin sekä työpajoihin, ja siinä korostuu erityisesti pohjoismaisten kauppiaiden lisääntynyt paine seurata Yhdysvalloissa ja Kiinassa tapahtuvaa kehitystä.

Tuulienenergian etähavainnoinnille on tarvetta

Vaisalan, maailman johtava ympäristön ja teollisuuden mittaratkaisuja tarjoava yritys avaa uuden toimintakeskuksen Birminghamiin Englantiin tarjotaakseen Triton-tuuliluotainta käyttäville asiakkailleen kattavampia tukipalveluja.

Kemijoki Oy jatkaa sopimusta Lieksan seudun vesivoimalaitosten käytöstä ja kunnossapidosta Maintpartnerin kanssa

Kemijoki Oy jatkaa Lieksanjoessa sijaitsevien Lieksankosken ja Pankakosken vesivoimalaitostensa paikalliskäyttöä ja kunnossapitoa koskevaa sopimusta Maintpartnerin kanssa. Maintpartner on vastannut laitosten käytöstä ja kunnossapidosta vuodesta 2008.