Lidl parantaa myymälöidensä energiatehokkuutta – lisää aurinkopaneeleita ja LED-valaisimia

Lidl lisää oman aurinkosähkön tuotantoa ja vaihtaa kaikkien myymälöidensä valaisimet energiatehokkaisiin LED-valaisimiin. Kuusi uutta aurinkovoimalaa, joissa on yhteensä yli 1500 aurinkopaneelia, tuottavat yli 450 megawattituntia sähköä vuodessa. LED-valaisimet puolestaan säästävät yhdessä myymälässä huimat 45 megawattituntia sähköä vuodessa.

lidl

Halikon Lidl-myymälä Salossa, Karjasillan myymälä Oulussa, Haapaniemen myymälä Kuopiossa ja Seppälän myymälä Jyväskylässä sekä vielä rakennusvaiheessa olevat Lausteen ja Vähäheikkilän myymälät Turussa saavat omat aurinkovoimalat. Myymälöiden uudet yli 1500 aurinkopaneelia tuottavat yhteensä yli 450 megawattituntia (MWh) sähköä vuosittain. Tämä vastaa yli 20 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosittaista sähkönkulutusta.

Aurinkovoimalla voidaan kattaa yli 10 prosenttia myymälän vuosittaisesta sähkönkulutuksesta. Aurinkovoimalat ovat tehokkaimmillaan huhtikuusta elokuuhun, jolloin kuuden myymälän aurinkopaneelit tuottavat sähköä jopa 330 megawattituntia, joka on noin 25 prosenttia myymälöiden kevään ja kesän kulutuksesta.

Lidl Suomen ensimmäinen aurinkovoimala otettiin käyttöön kesällä 2016 Turun Länsikeskuksen myymälässä. Länsikeskuksen myymälän lisäksi myös Laukaan myymälässä on oma aurinkovoimala. Näiden myymälöiden aurinkovoimaloista Lidl on saanut hyviä tuloksia ja suunnitelmissa on rakentaa kymmeniä uusia voimaloita muutaman vuoden aikana.

– Esimerkiksi Turun Länsikeskuksen Lidlin aurinkopaneeleiden avulla on kahden vuoden aikana säästetty 114 000 kiloa hiilidioksidipäästöjä. Saman verran hiilidioksidia syntyy, jos autolla ajetaan noin 20 kertaa maapallon ympäri, Lidlin energiahallintapäällikkö Simo Siitonen laskee.

Lidl kertoo panostavansa aurinkovoimaan myös rakenteilla olevassa Järvenpään jakelukeskuksessa, jonka katolle tulee valtava 1600 aurinkopaneelin aurinkovoimala. Se tuottaa vuodessa noin 450 megawattituntia sähköä, joka vastaa yksinään kuuden myymälävoimalan tehoa.

Myymälöiden valaisimet vaihtoon

Kaikkiin Suomen Lidl-myymälöihin tullaan vaihtamaan joulukuun alkuun mennessä LED-valaisimet. LED-valojen avulla yhdessä myymälässä säästyy energiaa 45 MWh vuodessa. Valaisinten vaihto laskee myymälän sisävalaisuun käytettävän sähkökulutuksen puoleen.

– Valaisimet vaihdetaan syksyn aikana yli 120 myymälässä, 50 myymälässä muutos on tehty jo aiemmin. Pienilläkin muutoksilla, kuten LED-valaisimien käytöllä, on suuret vaikutukset, kun ne toteutetaan Lidlin kaikissa Suomen myymälöissä, Siitonen kertoo lehdistötiedotteessa.

Suomen Lidl-myymälöillä on energiatehokkuuden ISO 50001 -sertifikaatti. Lidl Suomi oli ensimmäinen kauppaketju Suomessa, jolle sertifikaatti myönnettiin. Sertifikaatin myötä kaikkien toimipisteiden energiankulutusta seurataan erittäin tarkasti ja poikkeamiin puututaan herkästi.

Nina Garlo-Melkas

Uusimmat artikkelit

SKAL vaatii miljardin euron lisärahoitusta tiestölle; avaa keskustelun tavaraliikenteen päästövähennyksen keinoista

Kaasu on vaihtoehto kevyimmissä yhdistelmissä ja sähkö taajamien jakeluliikenteessä. Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry:n laskelmien mukaan vielä vuonna 2045 yli 80 prosenttia maanteiden tavaraliikenteen energiankulutuksesta on kuitenkin nestemäistä dieseliä. Panostus uusiutuvista raaka-aineista valmistettuun dieseliin ja biokaasuun olisikin Suomen tavaraliikenteelle paras ympäristövalinta. 

16.1.2019 | Alan Uutiset

Teollisuuden investointien odotetaan kasvavan maltillisesti

EK:n investointitiedustelun mukaan teollisuuden Suomeen tekemät kiinteät investoinnit laskivat viime vuonna selvästi, kun isoja investointihankkeita valmistui. Tänä vuonna investointien odotetaan kasvavan jonkin verran, mutta niiden taso jäänee korkeintaan kohtalaiseksi.

11.1.2019 | Tutkimus ja koulutus

Digitaalisen palvelutuotannon DI-ohjelma

Hae Lappeenrannan teknillisen yliopiston (LUT) DI-ohjelmaan 23.1.2019 mennessä! Digitaalinen palvelutuotanto -ohjelmassa opit, miten digitalisaatiota voidaan järkevästi ja tehokkaasti hyödyntää uusien palveluiden kehttämisessä teollisuuden ja sote-alan toimintaympäristöissä.

Akkusähkökuorma-autoista ei ole ratkaisuksi Suomen kuljetuksissa – avuksi pääteiden sähköistäminen?

Akkuteknologian kehittyessä myös sähkökuorma-autoja on tulossa kaupallisesti tarjolle. Ne kuitenkin sopivat Suomen oloihin huonommin kuin Keski-Eurooppaan, koska täällä kuljetuksissa käytetään raskaita täysperäkuorma-autoja. Lisäksi suurten akkujen tarvitsemien latausasemien rakentaminen vaatisi muutoksia paikallisiin sähköverkkoihin. Ratkaisu kuljetusten sähköistämiseen voikin Suomessa löytyä pääteiden sähköistämisestä, ehdottaa tuore tutkimus.

Tekoäly tunnistaa Kehä 1:n ruuhkaputken tukoksia

Liikennevirasto ja Tieto ovat jo keväästä lähtien kokeilleet tekoälyn ja nousevan uuden LiDAR -mittausteknologian käyttöä liikennevirtojen analysoinnissa. Tulosten perusteella tekoäly kohentaa liikenneturvaa ilman merkittäviä lisäkustannuksia.

Painelaitteiden korjaus- ja muutostöitä koskeva ohje uudistettu

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on julkaissut uudistetun version painelaitteiden korjaus- ja muutostöitä koskevasta ohjeesta. Ohjeessa kerrotaan, millaisia vaatimuksia painelaitesäädökset asettavat painelaitteiden käytönaikaisille korjaus- ja muutostöille.