Lidl parantaa myymälöidensä energiatehokkuutta – lisää aurinkopaneeleita ja LED-valaisimia

Lidl lisää oman aurinkosähkön tuotantoa ja vaihtaa kaikkien myymälöidensä valaisimet energiatehokkaisiin LED-valaisimiin. Kuusi uutta aurinkovoimalaa, joissa on yhteensä yli 1500 aurinkopaneelia, tuottavat yli 450 megawattituntia sähköä vuodessa. LED-valaisimet puolestaan säästävät yhdessä myymälässä huimat 45 megawattituntia sähköä vuodessa.

lidl

Halikon Lidl-myymälä Salossa, Karjasillan myymälä Oulussa, Haapaniemen myymälä Kuopiossa ja Seppälän myymälä Jyväskylässä sekä vielä rakennusvaiheessa olevat Lausteen ja Vähäheikkilän myymälät Turussa saavat omat aurinkovoimalat. Myymälöiden uudet yli 1500 aurinkopaneelia tuottavat yhteensä yli 450 megawattituntia (MWh) sähköä vuosittain. Tämä vastaa yli 20 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosittaista sähkönkulutusta.

Aurinkovoimalla voidaan kattaa yli 10 prosenttia myymälän vuosittaisesta sähkönkulutuksesta. Aurinkovoimalat ovat tehokkaimmillaan huhtikuusta elokuuhun, jolloin kuuden myymälän aurinkopaneelit tuottavat sähköä jopa 330 megawattituntia, joka on noin 25 prosenttia myymälöiden kevään ja kesän kulutuksesta.

Lidl Suomen ensimmäinen aurinkovoimala otettiin käyttöön kesällä 2016 Turun Länsikeskuksen myymälässä. Länsikeskuksen myymälän lisäksi myös Laukaan myymälässä on oma aurinkovoimala. Näiden myymälöiden aurinkovoimaloista Lidl on saanut hyviä tuloksia ja suunnitelmissa on rakentaa kymmeniä uusia voimaloita muutaman vuoden aikana.

– Esimerkiksi Turun Länsikeskuksen Lidlin aurinkopaneeleiden avulla on kahden vuoden aikana säästetty 114 000 kiloa hiilidioksidipäästöjä. Saman verran hiilidioksidia syntyy, jos autolla ajetaan noin 20 kertaa maapallon ympäri, Lidlin energiahallintapäällikkö Simo Siitonen laskee.

Lidl kertoo panostavansa aurinkovoimaan myös rakenteilla olevassa Järvenpään jakelukeskuksessa, jonka katolle tulee valtava 1600 aurinkopaneelin aurinkovoimala. Se tuottaa vuodessa noin 450 megawattituntia sähköä, joka vastaa yksinään kuuden myymälävoimalan tehoa.

Myymälöiden valaisimet vaihtoon

Kaikkiin Suomen Lidl-myymälöihin tullaan vaihtamaan joulukuun alkuun mennessä LED-valaisimet. LED-valojen avulla yhdessä myymälässä säästyy energiaa 45 MWh vuodessa. Valaisinten vaihto laskee myymälän sisävalaisuun käytettävän sähkökulutuksen puoleen.

– Valaisimet vaihdetaan syksyn aikana yli 120 myymälässä, 50 myymälässä muutos on tehty jo aiemmin. Pienilläkin muutoksilla, kuten LED-valaisimien käytöllä, on suuret vaikutukset, kun ne toteutetaan Lidlin kaikissa Suomen myymälöissä, Siitonen kertoo lehdistötiedotteessa.

Suomen Lidl-myymälöillä on energiatehokkuuden ISO 50001 -sertifikaatti. Lidl Suomi oli ensimmäinen kauppaketju Suomessa, jolle sertifikaatti myönnettiin. Sertifikaatin myötä kaikkien toimipisteiden energiankulutusta seurataan erittäin tarkasti ja poikkeamiin puututaan herkästi.

Nina Garlo-Melkas

Uusimmat artikkelit

Austalin telakka kyberiskun kohteena – U.S. Navyn data turvassa

Sotalaivoja ja matkustaja-aluksia rakentava australialainen Austalin telakka ilmoittaa joutuneensa äskettäin kiristyshaittaohjelman kohteeksi. Telakka ei maksanut kiristäjille. 

12.11.2018 | Alan Uutiset

Janakkalan vuoden yrittäjäksi on valittu teollisuuden kunnossapitoon erikoistunut Inweld Oy

Janakkalan vuoden yrittäjinä on palkittu teollisuuden kunnossapitoon erikoistuneen Inweld Oy:n yrittäjät Timo ja Janne Kurkela. Hämeen Yrittäjät ja paikallisyhdistys Janakkalan Yrittäjät luovuttivat palkinnon Janakkalan yrittäjäjuhlassa viime perjantaina, kerrotaan Yrittäjät.fi -verkkosivustolla.

SSAB ja Kemppi kehittävät yhdessä hitsausprosessia nopeuttavan digitaalisen ratkaisun

SSAB ja hitsausalan digitalisoinnin edelläkävijä, Kemppi, ovat onnistuneet yhdistämään SSAB SmartSteel- ja Kemppi WeldEye-pilvipalvelut toisiinsa perusainetietojen käsittelyn tehostamiseksi hitsaustuotannossa. Onnistuneen pilottikokeen tulokset ovat nyt kumpaakin digitaalista palvelua käyttävien yritysten saatavilla.

7.11.2018 | Tutkimus ja koulutus

Turbiinitekniikka -kirja voimalaitoksen käyttö- ja kunnossapitohenkilöstölle sekä energia-alan opiskelijoille

Turbiinitekniikka -kirja on tarkoitettu käsikirjaksi voimalaitoksen käyttö- ja kunnossapitohenkilöstölle. Kirjan tavoitteena on antaa lukijoille perustiedot turbiinilaitoksesta ja perusta oman turbiinilaitoksen ymmärtämiseen ja käyttö- ja kunnossapitotoiminnan kehittämiseen.

Painelaitteiden korjaus- ja muutostöitä koskeva ohje uudistettu

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on julkaissut uudistetun version painelaitteiden korjaus- ja muutostöitä koskevasta ohjeesta. Ohjeessa kerrotaan, millaisia vaatimuksia painelaitesäädökset asettavat painelaitteiden käytönaikaisille korjaus- ja muutostöille.

Kemijoki Oy jatkaa sopimusta Lieksan seudun vesivoimalaitosten käytöstä ja kunnossapidosta Maintpartnerin kanssa

Kemijoki Oy jatkaa Lieksanjoessa sijaitsevien Lieksankosken ja Pankakosken vesivoimalaitostensa paikalliskäyttöä ja kunnossapitoa koskevaa sopimusta Maintpartnerin kanssa. Maintpartner on vastannut laitosten käytöstä ja kunnossapidosta vuodesta 2008.