https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Luonnonmateriaaleista apua raskasmetallipitoisten vesien puhdistamiseen?

Euroopan aluekehitysrahasto osallistuu ”Metallipitoisten hulevesien ja käsiteltyjen jätevesien puhdistustehokkuuden parantaminen luonnonmateriaaleilla” -hankkeeseen, jossa selvitetään kemiallisesti käsiteltyjen biomassojen, kuten sahanpurun, ja luonnonmineraalien tehokkuutta raskasmetallien poistossa. Tarkoitus on myös arvioida, missä jätevesienkäsittelyprosessin vaiheessa metalleja on mahdollista vähentää kustannustehokkaasti.

viikinmaki

Kuva: Helsingissä sijaitseva Viikinmäen jätevedenpuhdistamo on Suomen ja Pohjoismaiden suurin puhdistamo. HSY.

Oulun yliopistosta kerrotaan, että hankkeessa selvitetään myös, miten eri pajulajien avulla voidaan vähentää pohjoisissa olosuhteissa erityisesti käsitellyn jäteveden ravinnepitoisuuksia. Samalla selvitetään eri lajien sopivuutta tähän, eli miten ne esimerkiksi selviävät pohjoisissa olosuhteissa ja mikä on niiden biomassan tuotto. Hanke alkoi viime vuoden lokakuussa ja se kestää 30.9.2018 asti. Sen toteuttavat Oulun yliopiston vesi- ja ympäristötekniikan, kemiallisen prosessitekniikan sekä ympäristö- ja kemiantekniikan tutkimusyksiköt.

Hankkeessa vedenkäsittelymateriaalien testauksia tehdään aluksi laboratorio-olosuhteissa. Myöhemmin on tarkoitus tehdä myös kenttätestejä sopivissa paikoissa, kuten hulevesiä kuljettavissa ojissa. Yhtenä hankkeen tavoitteena on löytää maakunnassa syntyville biomassoille ja luonnonvaroille uusia käyttötapoja. Pajuselvitystä varten on rakennettu koealue Kuusamon jätevedenpuhdistamon viereen.

Hulavesien metallit luonnon ja jätevesipuhdistamoiden riesana

Hulevesiin voi kulkeutua metalleja liikenteestä, rakennustyömailta sekä teollisuus- ja liikealueilta. Metallit voivat kertyä pieniin vesistöihin ja vaikuttaa haitallisesti niiden eliöihin. Hulevedet voivat päätyä myös jätevedenpuhdistamolle, jolloin ne voivat huonontaa puhdistamon lietteen laatua ja hankaloittaa lietteiden jälkikäyttöä.

Hankkeen päärahoittaja on Euroopan aluekehitysrahasto Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen kautta. Hankkeen muina rahoittajina ja yhteistyökumppaneina toimivat Outokumpu Chrome Oy , Oulun Jätehuolto Oy , Pudasjärven vesiosuuskunta , Taivalkosken vesihuolto , Oulun Vesi , Pölkky Oy , Kuusamon energia- ja vesiosuuskunta , Naturpolis Oy , Kuusamon kaupunki , Vesilaitosyhdistyksen kehittämisrahasto , Maa- ja vesitekniikan tuki ry ., Ranuan Vesihuolto Oy , Napapiirin Energia ja Vesi Oy , Vesikolmio Oy , Aquaminerals Finland Oy ja Oulun yliopisto .

Uusimmat artikkelit

22.11.2024 | Alan Uutiset

Presidentti Stubb jakoi ensimmäistä kertaa kansainvälistymispalkinnot

Yrityspalkinnot saivat Unikie, Konecranes ja ABB. Yhteisöpalkinto annettiin Forest Joensuulle.

Uusittu turbiini vie Metsä Board Kyron tehdasta lähemmäs fossiilittomuutta

Uuden turbiinin paremman hyötysuhteen ansiosta tehtaan biovoimalan tuottaman sähkön osuus tehtaan kokonaistarpeesta kasvaa 50 prosenttiin aiemman kolmasosan sijaan.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.

2.10.2024 | Tutkimus ja koulutus

SSAB:n Raahen tehtaan uusi päälaboratorio on Pohjoismaiden suurimpia

Laborotorion rakentaminen on osa yhtiön valmistautumista fossiilivapaaseen teräksentuotantoon. Vuosittain laboratoriossa analysoidaan noin 240 000 näytettä, joista tehdään noin 4,4 miljoonaa määritystä.

27.9.2024 | Kumppaniartikkeli

Innovaatiot vaativat yhteistyötä

Suomalainen osaaminen on tärkeässä roolissa globaalin pumppujätti Sulzerin toiminnassa. Sen varaan rakentuvat sekä oma että kumppanien prosessien tutkimus- ja kehitystoiminta ja tehokkuuden jatkuva parantaminen.