https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Maailman muovijäteongelmaa taklaava Sulapac voitti Teknologiapalkinnon

Muovin korviketta kehittävän Sulapac-yrityksen perustajat Suvi Haimi ja Laura Kyllönen ovat saaneet Tekniikan edistämissäätiön 50 000 euron Teknologiapalkinnon. Tänä vuonna tuotanto laajenee kosmetiikkapakkauksista pilleihin ja muihin kuluttajatuotteisiin.

suvi-haimi-laura-kyllönen

Kuvassa Suvi Haimi ja Laura Kyllönen Sulapac-yrityksestä.

Muovia tuotetaan maailmanlaajuisesti lähes 300 miljoonaa tonnia vuodessa, josta suuri osa päätyy virheellisen kierrätyksen myötä luontoon. Ennusteiden mukaan maailman valtamerissä on vuoteen 2050 mennessä enemmän muoviroskaa kuin kaloja.

Suvi Haimin ja Laura Kyllösen Sulapac-yritys valmistaa kokonaan biohajoavaa ja kierrätettävää materiaalia muovin korvikkeeksi. 

- Haluamme jättää tuleville sukupolville puhtaan ja kestävän kehityksen mukaisen maailman.  Kestävien valintojen tekeminen pitää tehdä brändeille ja kuluttajille mahdollisimman helpoksi. Ihmisiä pitää opettaa valitsemaan ja kierrättämään materiaalit oikein, Suvi Haimi sanoo.

Haimi ja Kyllönen ovat molemmat väitelleet Tampereen yliopistosta lääketieteellisistä biomateriaaleista. Tohtorit halusivat hyödyntää osaamistaan maailmanlaajuisten ongelmien ratkomiseen. Syntyi ajatus muovia korvaavasta materiaalista.

Materiaalia on toistaiseksi käytetty erityisesti kosmetiikkapakkauksissa, mutta sillä voi korvata muovin myös muissa tuotteissa. Tänä kesänä Sulapacin tuotanto laajenee pilleihin yhteistyössä Stora Enson kanssa ja myöhemmin elintarvikepakkauksiin yhdessä Fazerin kanssa.

Kestävyydestä ja ympäristöystävällisyydestä on tullut yrityksille taloudellinen kilpailuvaltti, eikä Sulapacilla ole ollut pulaa yhteistyökumppaneista. Yksi maailman tunnetuimmista luksusmerkeistä, Chanel, ryhtyi vastikään yrityksen sijoittajaksi.

- Haluamme, että Sulapacista tulee maailman johtava kestävän kehityksen mukaisesti muovia korvaava materiaali. Tavoitteemme on, että Sulapac olisi tulevaisuudessa merkki siitä, että yhteistyössä kanssamme toimiva kuluttajabrändi on ottanut kestävän kehityksen huomioon tuotteissaan tai pakkauksissaan, Haimi sanoo.

Ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun etujoukoissa

Tekniikan edistämissäätiö myönsi 50 000 euron arvoisen Teknologiapalkinnon 70-vuotisjuhlansa kunniaksi. Voittajan valinnut palkintolautakunta painotti päätöksessään tutkimuksen ja teknologian valjastamista ilmastonmuutoksen hillintään. Haimin ja Kyllösen akateeminen tausta on lisäksi osoitus tohtorikoulutuksen hyödyllisyydestä innovaatioiden synnyttämisessä.

- Suvi Haimin ja Laura Kyllösen Sulapac-yritys tarjoaa konkreettisen ratkaisun maailmanlaajuisen muovijäteongelman taklaamiseen. Sulapac on erinomainen esimerkki siitä, miten teknologialla voi vastata maailman suurimpiin haasteisiin. Toiminnallaan Haimi ja Kyllönen pitävät Suomen ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun etujoukoissa, sanoo palkintolautakunnan jäsen, Gasumin toimitusjohtaja Johanna Lamminen.

Palkintolautakuntaan kuuluivat Lammisen lisäksi Teknologian tutkimuskeskus VTT:n tieteellinen johtaja Anne-Christine Ritschkoff, Futuricen koneoppimisen ja tekoälyliiketoiminnan johtaja Tuomas Syrjänen sekä Teknologiakampus Turun johtaja, professori Mika Hannula.

Uusimmat artikkelit

Rail Baltica -ratatyömaalla hyödynnetään suomalaista 3D-koneohjausjärjestelmää

Täysin digitalisoidussa mallipohjaisessa rakentamisessa työtä voivat tehdä yhdessä reaaliaikaisesti infrasuunnittelija, työkoneenkuljettaja, työmaapäällikkö ja projektinjohto.

8.5.2025 | Alan Uutiset

Teknologiateollisuus: “Vapautuksen päivä” käänsi hyvin alkaneen vuoden valtavaksi epävarmuudeksi

Teknologiateollisuuden uusien tilausten arvo parani alkuvuonna vuodentakaiseen nähden ja tarjouspyyntökyselyn saldoluku nousi positiiviseksi ensimmäisen kerran yli kahteen vuoteen. Jäsenille tehty kysely kertoo kuitenkin suuresta epävarmuudesta. Donald Trumpin toimet ovat hidastaneet investointipäätöksiä. 

Suomen ja Viron välisen EstLink 2 -yhteyden korjaustyöt alkavat toukokuussa

Merenpohjaan asennetaan uutta kaapelia noin kilometrin verran. Sähkönsiirtoyhteyden odotetaan palaavan kaupalliseen käyttöön heinäkuun puolivälissä.

Kemikaalit aiheuttavat paljon vakavia työtapaturmia – laiminlyönnit voivat johtaa rikosseuraamuksiin

”Työpaikoilla käytetään paljon vaarallisia kemikaaleja huolimattomasti. Valitettavasti monet työnantajat eivät tunnista kemiallisten tekijöiden aiheuttamaa vaaraa omalla työpaikallaan”, työsuojelutarkastaja Mikko Järvenreuna toteaa.

Gasumin biokaasu pienentää Metsä Groupin valmistaman kartongin hiilijalanjälkeä

Vähäpäästöisiä kartonkeja haluavat asiakkaat ovat tyypillisesti suuria toimijoita, joilla on tiukat kestävyystavoitteet.

10.3.2025 | Kumppaniartikkeli

Sulzerin innovatiiviset ratkaisut vedenkäsittelyyn ja pumppaamiseen

Sulzer on yksi Suomen johtavista vedenkäsittelyn ja pumppausteknologian toimijoista. Yhtiön panostukset kotimaisuuteen, kestävään kehitykseen, kokonaisratkaisuihin ja asiakaspalveluun tekevät siitä luotettavan kumppanin sekä kunnallisille että teollisille toimijoille.

30.1.2025 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n uusi valmennusohjelma auttaa suomalaisyrityksiä puolustusteollisuuden markkinoille

VTT käynnistää maksuttoman valmennusohjelman kaksikäyttöteknologiasta. Puolustusmarkkinat kiinnostavat, mutta yritysten on vaikea tunnistaa osaamista. Siviiliteknologiakin voi soveltua puolustuskäyttöön.