https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Miljoonia kierrätettäviä laitteita hyödyntämättä

Vanhaksi jääneitä kierrätyskelpoisia sähkölaitteita löytyy valtaosalta kotitalouksia. Kiertotalouden kannalta kyse on hyödyntämättä jäävästä raaka-ainevarannosta.

bright-bulb-close-up-1108572

Peräti 83 prosenttia kotitalouksista ilmoittaa omistavansa kierrätyskelpoisia, käytöstä poistuneita laitteita. Tiedot ovat peräisin Tilastokeskuksen tekemän Vertais- ja jakamistalouden ilmiöt kotitalouksissa -kyselyn tuloksista.

Yhdestä viiteen laitetta on yhteensä 64 prosentilla kotitalouksista ja kuudesta kymmeneen laitetta 13 prosentilla. Yli kymmenen käytöstä poistunutta laitetta on kuitenkin vain seitsemällä prosentilla kotitalouksista.

Sähkölaitteiden raaka-aineiden tuottamiseen menee paljon energiaa, jonka lisäksi rajallisten resurssien, kuten harvinaisten arvometallien, kierrättämättä jättäminen on kiertotalouden näkökulmasta kestämätöntä.

Saatujen tietojen perusteella Suomessa on vähintään viiden miljoonan laitteen käyttämätön raaka-ainevaranto. Todellinen luku on vielä huomattavasti suurempi, sillä kyselyn ulkopuolelle jäivät yli 65-vuotiaiden henkilöiden taloudet.

Kyselyssä ei selvitetty mitä käyttämättä jääneet laitteet ovat. Voidaan kuitenkin ajatella, että esimerkiksi vanhat puhelimet ja kannettavat tietokoneet jäävät helposti kierrättämättä. Älypuhelimet ovat suurimmaksi osaksi kierrätyskelpoisia, joiden materiaalien olisi suotavaa päätyä uuteen käyttöön.

Tällä hetkellä laitteet voi palauttaa kauppakeskusten ja isompien päivittäistavaramyymälöiden keräyspisteisiin sekä moniin elektroniikkaa myyviin kauppoihin, mutta kiertotalouden kannalta olisi hyvä tutkia, miten arvokkaat raaka-ainevarannot saataisiin entistä paremmin hyödynnettyä.

Teksti: Eemeli Sarka

Uusimmat artikkelit

19.12.2024 | Alan Uutiset

VR FleetCare sai ison tilauksen raskaskuljetusvaunuista Norjan ja Ruotsin Puolustusvoimille

Arktinen osaaminen on sarjavalmistukseen soveltuvien vaunujen suunnittelun lähtökohtana. Pohjoismaisen huoltovarmuuden kannalta hanke on merkittävä; se mahdollistaa raskaiden puolustusmateriaalien kuljetukset rautateitse.

18.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Oppisopimuksella ammattiin - Ovako Imatran ensimmäinen oppisopimusryhmä valmistui

Oppisopimuskoulutuksessa opiskelijat ovat työsuhteessa ja saavat palkkaa oppiessaan uutta. Vasta valmistuneiden, metallien jalostuksen ammattilaisten Henri Luostarisen ja Marjo Saarelaisen mielestään teollisuusala ja oppisopimusmuotoinen opiskelu sopii erityisesti heille, jotka ovat kiinnostuneita tekniikasta ja käsillä tekemisestä. 

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.