https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Miljoonia kierrätettäviä laitteita hyödyntämättä

Vanhaksi jääneitä kierrätyskelpoisia sähkölaitteita löytyy valtaosalta kotitalouksia. Kiertotalouden kannalta kyse on hyödyntämättä jäävästä raaka-ainevarannosta.

bright-bulb-close-up-1108572

Peräti 83 prosenttia kotitalouksista ilmoittaa omistavansa kierrätyskelpoisia, käytöstä poistuneita laitteita. Tiedot ovat peräisin Tilastokeskuksen tekemän Vertais- ja jakamistalouden ilmiöt kotitalouksissa -kyselyn tuloksista.

Yhdestä viiteen laitetta on yhteensä 64 prosentilla kotitalouksista ja kuudesta kymmeneen laitetta 13 prosentilla. Yli kymmenen käytöstä poistunutta laitetta on kuitenkin vain seitsemällä prosentilla kotitalouksista.

Sähkölaitteiden raaka-aineiden tuottamiseen menee paljon energiaa, jonka lisäksi rajallisten resurssien, kuten harvinaisten arvometallien, kierrättämättä jättäminen on kiertotalouden näkökulmasta kestämätöntä.

Saatujen tietojen perusteella Suomessa on vähintään viiden miljoonan laitteen käyttämätön raaka-ainevaranto. Todellinen luku on vielä huomattavasti suurempi, sillä kyselyn ulkopuolelle jäivät yli 65-vuotiaiden henkilöiden taloudet.

Kyselyssä ei selvitetty mitä käyttämättä jääneet laitteet ovat. Voidaan kuitenkin ajatella, että esimerkiksi vanhat puhelimet ja kannettavat tietokoneet jäävät helposti kierrättämättä. Älypuhelimet ovat suurimmaksi osaksi kierrätyskelpoisia, joiden materiaalien olisi suotavaa päätyä uuteen käyttöön.

Tällä hetkellä laitteet voi palauttaa kauppakeskusten ja isompien päivittäistavaramyymälöiden keräyspisteisiin sekä moniin elektroniikkaa myyviin kauppoihin, mutta kiertotalouden kannalta olisi hyvä tutkia, miten arvokkaat raaka-ainevarannot saataisiin entistä paremmin hyödynnettyä.

Teksti: Eemeli Sarka

Uusimmat artikkelit

22.4.2024 | Alan Uutiset

Nesteen ensimmäinen koeajo käytetyistä renkaista valmistetulla pyrolyysiöljyllä onnistui

Koeajossa Neste tuotti korkealaatuista raaka-ainetta uusien muovien ja kemikaalien valmistukseen.

Euroopan suurin ja modernein taivekartonkikone vihittiin käyttöön Husumissa Ruotsissa

Metsä Boardin Husumin taivekartonkikone on 600 000 tonnin vuosikapasiteetilla Euroopan suurin ja modernein, ja sen tuotannossa käytetty energia on 98-prosenttisesti fossiilitonta

15.4.2024 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n miljoonainvestointi plasma-FIB-pyyhkäisyelektronimikroskooppiin – Huippuluokan materiaalikehitystä teollisuuden tarpeisiin

Suomen ensimmäinen plasma-FIB-tekniikkaan perustuva pyyhkäisyelektronimikroskooppi on otettu käyttöön VTT:n tiloissa Espoossa. Investointi edistää merkittävästi suomalaista materiaalien tutkimusta esimerkiksi vetytalouden, laivateollisuuden ja akkuteollisuuden tarpeisiin sekä palvelee materiaalivaurioiden selvitystä.

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Espoosta ensimmäinen kaupunki, jonka sähköverkosta tulee pullonkaula puhtaalle siirtymälle?

“Espoossa sähköverkon kapasiteetti tulee vastaan ensimmäisenä ja datan perusteella muutos tapahtuu nyt nopeammin kuin kukaan olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut”, Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.