Mittava hyökkäys norjalaiseen alumiiniyhtiöön, siirtyy manuaalisiin operaatioihin

Yksi maailman suurimmista alumiinin valmistajista, norjalaisyhtiö Norsk Hydro ASA on tällä hetkellä pahoissa vaikeuksissa maanantaina alkaneiden kyberhyökkäysten vuoksi.

skynews-norsk-hydro-aluminium_4613440 (1)

Hydron palveluksessa on yli 35 000 ihmistä 40 maassa. Muun muassa Bloomberg  raportoi, että hyökkäys yrityksen järjestelmiin alkoi maanantaina ja jatkuu edelleen. 

Tuoreimman tiedon mukaan hyökkääjät olisivat esittäneet yhtiölle lunnasvaatimuksen. Yhtiö itse kutsuu tilannetta "varsin vakavaksi", mutta lisäsi, että sillä on kybervakuutus.

Yhtiö ei tiedä hakkereiden identiteettiä, mutta uskoo, että hyökkäys on peräisin Yhdysvalloista. 

Yhiö on kertonut, että hyökkäys on vaikuttanut lähes kaikkiin tietojärjestelmiin. Jopa Hydron verkkosivut on kaadettu, mutta se on tässä vaiheessa pieni murhe.

Merkittävää haittaa aiheuttaa se, ettei tuotantojärjestelmiä joko voi käyttää tai niihin ei luoteta. Sulattamojen ohjausjärjestelmät on digitalisoitu, mutta Hydro on päätynyt turvautumaan toistaiseksi käsiohjaukseen. Näin tuotantoa ei ole tarvinnut pysäyttää.

Hydron ongelmien vaikutukset ovat näkyneet nopeasti. Yhtiön osakekurssi on kääntynyt laskuun ja samaan aikaan alumiinin hinta raaka-ainemarkkinoilla on nousussa.

Muitakin vastaavia kyberhyökkäyksiä on viime aikoina tehty eri teollisuusalojen yrityksiin. Muun muassa öljyjätit Saudi Aramco ja Rosneft PJSC, merenkulkuyhtiö AP Moller-Maersk A / S sekä elintarvikealalla toimiva Archer-Daniels-Midland Co. ovat kärsineet vastaavista ongelmista.

Nina Garlo-Melkas

Uusimmat artikkelit

25.6.2019 | Alan Uutiset

”Sellumarkkinoilla normaali korjausliike” – hinta edelleen hyvällä tasolla, sanoo Metsä Groupin Hämälä

Metsä Groupin pääjohtaja Ilkka Hämälä ei kanna suurta huolta sellun hinnan viimeaikaisesta laskusuunnasta, sillä historiallisesti tarkasteltuna hintataso on edelleen ”hyvä”. Nykyinen hintataso ei myöskään vaikuta yhtiön arvioihin uuden Kemiin suunnitellun biotuotetehtaan kannattavuudesta. Varsinainen investointipäätös laitoksesta tehdään kesällä 2020.

Ford hyödyntää tuotannossaan yli miljardi kertakäyttömuovipulloa vuodessa

Autonvalmistaja Ford on löytänyt nerokkaan tavan käyttää uudelleen miljoonia muovipulloja. Jokaisessa yhtiön valmistaman Ford EcoSportin mattojen valmistukseen on käytetty 470 kertakäyttöistä muovista juomapulloa.

19.6.2019 | Tutkimus ja koulutus

Kumppaniverkostoista aiheutuu ongelmia yli 80 % yrityksistä

Kumppaniverkostoista johtuvat toimitusketjujen häiriöt ja liiketoiminnan keskeytykset luovat yrityksille painetta investoida kumppaniverkoston riskienhallintaan. Suomalaista yritysjohtoa huolestuttavat erityisesti kumppaniverkoston vastuullisuus- ja kyberriskit.

Cobotit auttoivat metallisorvaamon kasvuun

Yhteistyörobotti eli cobotti nosti savonlinnalaisen alihankintakoneistamo Ket-Metin kustannuskilpailukykyä roimasti.

llmalämpöpumppumyynnin rajua kasvua ruokki helteinen viime kesä

Lämpöpumppujen myynti Suomessa kasvoi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 47 prosenttia. Eniten rynnivät ilmalämpöpumput lähes 70 prosentin kasvulla, mutta myös maalämpöpumppujen, ilma-vesilämpöpumppujen ja poistoilmalämpöpumppujen myyntiluvut nousivat 10-15 prosenttia. 

Digitalisaatiolla säästöjä asumiskuluihin

Energianhallinnan ja automaation asiantuntija Schneider Electric järjesti eilen Helsingin messukeskuksessa jokavuotisen Innovation Summit -tapahtumansa. Viesti oli selvä: tekoäly ja IoT-tekniikka ovat nyt tulossa teollisuuden lisäksi vauhdilla myös kiinteistöihin säästöjä tuomaan

23.4.2019 | Kumppaniartikkeli

Kolme pointtia kunnossapidon kehittämisestä

Olemme saaneet olla mukana useiden eri organisaatioiden kanssa kehittämässä kunnossapitotoimintaa ja panneet merkille joitakin tärkeitä asioita, jotka ovat edesauttaneet näissä hankkeissa onnistumista. Kerromme tässä kolme asiaa, jotka kannattaa huomioida kunnossapitotoiminnan kehittämiseen tähtäävissä hankkeissa.