Mittava hyökkäys norjalaiseen alumiiniyhtiöön, siirtyy manuaalisiin operaatioihin

Yksi maailman suurimmista alumiinin valmistajista, norjalaisyhtiö Norsk Hydro ASA on tällä hetkellä pahoissa vaikeuksissa maanantaina alkaneiden kyberhyökkäysten vuoksi.

skynews-norsk-hydro-aluminium_4613440 (1)

Hydron palveluksessa on yli 35 000 ihmistä 40 maassa. Muun muassa Bloomberg  raportoi, että hyökkäys yrityksen järjestelmiin alkoi maanantaina ja jatkuu edelleen. 

Tuoreimman tiedon mukaan hyökkääjät olisivat esittäneet yhtiölle lunnasvaatimuksen. Yhtiö itse kutsuu tilannetta "varsin vakavaksi", mutta lisäsi, että sillä on kybervakuutus.

Yhtiö ei tiedä hakkereiden identiteettiä, mutta uskoo, että hyökkäys on peräisin Yhdysvalloista. 

Yhiö on kertonut, että hyökkäys on vaikuttanut lähes kaikkiin tietojärjestelmiin. Jopa Hydron verkkosivut on kaadettu, mutta se on tässä vaiheessa pieni murhe.

Merkittävää haittaa aiheuttaa se, ettei tuotantojärjestelmiä joko voi käyttää tai niihin ei luoteta. Sulattamojen ohjausjärjestelmät on digitalisoitu, mutta Hydro on päätynyt turvautumaan toistaiseksi käsiohjaukseen. Näin tuotantoa ei ole tarvinnut pysäyttää.

Hydron ongelmien vaikutukset ovat näkyneet nopeasti. Yhtiön osakekurssi on kääntynyt laskuun ja samaan aikaan alumiinin hinta raaka-ainemarkkinoilla on nousussa.

Muitakin vastaavia kyberhyökkäyksiä on viime aikoina tehty eri teollisuusalojen yrityksiin. Muun muassa öljyjätit Saudi Aramco ja Rosneft PJSC, merenkulkuyhtiö AP Moller-Maersk A / S sekä elintarvikealalla toimiva Archer-Daniels-Midland Co. ovat kärsineet vastaavista ongelmista.

Nina Garlo-Melkas

Uusimmat artikkelit

19.4.2019 | Alan Uutiset

Fortum sai ympäristöluvan Porin tuhkajalostamolle

Etelä-Suomen aluehallintovirasto myönsi Fortumin Porin tuhkajalostamolle ympäristöluvan 18.4.2019. Porin tuhkajalostamossa käsitellään jätteenpolttolaitoksissa syntyvät tuhkat lain vaatimalla tavalla.

VR Kunnossapito selätti kilpailijat HKL:n metrojunien urakassa

VR-Yhtymä Oy on tehnyt merkittävän aluevaltauksen voittamalla Helsingin kaupungin liikennelaitoksen kilpailutuksen metrojunien peruskorjauksesta. Hankkeen kokonaisarvo VR:lle on noin 30 miljoonaa euroa ja sen toteuttaa VR Kunnossapito Oy.

Maailman ensimmäinen markkinapaikka hiilidioksidin poistolle

Puro on maailman ensimmäinen markkinapaikka, joka käy kauppaa hiilidioksidin poistolla ilmakehästä. Puro on 23 yrityksen pilottihanke, jonka tavoitteena on tehdä hiilidioksidin poistosta verifioitavaa, vertailukelpoista ja kaupallista toimintaa.

Lahti Precision tuo markkinoille mobiilipohjaisen punnituspalvelun

Lahti Precision on tuonut markkinoille maailman ensimmäinen järjestelmistä riippumattoman mobiilipohjaisen punnituspalvelun mScalesin.

PostNord ja GKN Powder Metallurgy vauhdittavat 3D-tulostuksen toimitusketjun kehitystä

Globalisaatio ja digitalisaatio vaikuttavat merkittävällä tavalla nykypäivän tuotantoteollisuuteen. Toimitusajoista on tullut keskeinen kilpailutekijä laadukkaan ja tehokkaan tuotannon rinnalle, mikä nostaa automaation merkityksen uudelle tasolle. PostNord ja GKN Powder Metallurgyn ovat ryhtyneet yhteistyöhön tavoitteenaan lisätä 3D-tulostusmarkkinoiden avoimuutta ja saatavuutta.

Ilmastonmuutos kuriin aurinkopolttoaineiden tuotannolla

Uudessa keinotekoisen fotosynteesin tutkimushankkeessa imitoidaan luonnon fotosynteesiprosessia ja kehitetään teknologia, joka tuottaa auringonvalosta, ilmakehän hiilidioksidista ja vedestä uusiutuvaa hiilineutraalia energiaa yhteiskunnan tarpeisiin.

3.4.2019 | Kumppaniartikkeli

GlobalReader vie tuotantolaitokset lähemmäs Industry 4.0 maailmaa

Ammattitaitoisen ja motivoituneen työvoiman löytäminen on tänä päivänä monelle valmistavan teollisuuden yritykselle haastavaa. Vaikka tehdastyön luonne on lisääntyneen automaation ansiosta muuttunut vuosien varrella täysin, työn arjen todellisuus ei useinkaan vastaa millenniaalisukupolven edustajien odotuksia. Pelkkä rahallinen korvaus työstä ei useinkaan heille riitä, vaan työn tekemisen on oltava myös mielekästä ja motivoivaa.