Mittava hyökkäys norjalaiseen alumiiniyhtiöön, siirtyy manuaalisiin operaatioihin

Yksi maailman suurimmista alumiinin valmistajista, norjalaisyhtiö Norsk Hydro ASA on tällä hetkellä pahoissa vaikeuksissa maanantaina alkaneiden kyberhyökkäysten vuoksi.

skynews-norsk-hydro-aluminium_4613440 (1)

Hydron palveluksessa on yli 35 000 ihmistä 40 maassa. Muun muassa Bloomberg  raportoi, että hyökkäys yrityksen järjestelmiin alkoi maanantaina ja jatkuu edelleen. 

Tuoreimman tiedon mukaan hyökkääjät olisivat esittäneet yhtiölle lunnasvaatimuksen. Yhtiö itse kutsuu tilannetta "varsin vakavaksi", mutta lisäsi, että sillä on kybervakuutus.

Yhtiö ei tiedä hakkereiden identiteettiä, mutta uskoo, että hyökkäys on peräisin Yhdysvalloista. 

Yhiö on kertonut, että hyökkäys on vaikuttanut lähes kaikkiin tietojärjestelmiin. Jopa Hydron verkkosivut on kaadettu, mutta se on tässä vaiheessa pieni murhe.

Merkittävää haittaa aiheuttaa se, ettei tuotantojärjestelmiä joko voi käyttää tai niihin ei luoteta. Sulattamojen ohjausjärjestelmät on digitalisoitu, mutta Hydro on päätynyt turvautumaan toistaiseksi käsiohjaukseen. Näin tuotantoa ei ole tarvinnut pysäyttää.

Hydron ongelmien vaikutukset ovat näkyneet nopeasti. Yhtiön osakekurssi on kääntynyt laskuun ja samaan aikaan alumiinin hinta raaka-ainemarkkinoilla on nousussa.

Muitakin vastaavia kyberhyökkäyksiä on viime aikoina tehty eri teollisuusalojen yrityksiin. Muun muassa öljyjätit Saudi Aramco ja Rosneft PJSC, merenkulkuyhtiö AP Moller-Maersk A / S sekä elintarvikealalla toimiva Archer-Daniels-Midland Co. ovat kärsineet vastaavista ongelmista.

Nina Garlo-Melkas

Uusimmat artikkelit

Työhyvinvointi on kahden kauppaa

Työ teollisuuden alalla on kuormittavaa, ja kuormitusta kasvattaa entisestään työn epäsäännöllisyys. Vuorotyö lisää muun muassa sydän- ja verisuonisairausten riskiä, mutta haittojen vähentämiseen voivat vaikuttaa niin työntekijä kuin työnantajakin.

Boomin dataintegraatiopalvelu IFS:n asiakkaiden käyttöön

IFS:n kenttähuollon ratkaisut, toiminnanohjausjärjestelmät ja kunnossapidon järjestelmät hyödyntävät jatkossa Boomin tarjoamia integraatiomahdollisuuksia yhdistämällä laajat ja nopeasti muuttuvat tietojoukot sovelluksiinsa.

19.2.2020 | Alan Uutiset

FUCHSin uusi voiteluainetehdas – suuri satsaus Pohjoismaiden markkinoille

Fuchsin uuden voiteluainetehtaan rakentaminen on täydessä vauhdissa Forsissa Tukholman eteläpuolella. 

Ratkaisu sähköautojen akkuongelmaan?

Lontoon UCL:n (University College of London) ja Kiinan tiedeakatemian tutkijat ovat kehittäneet ja osoittaneet uuden taivutettavan, grafeenista valmistetun superkondensaattorin, joka lupaa ratkaista sekä sähköautojen että kannettavien laitteiden akkuongelmat. Asiasta kertoi ETN.fi-verkkosivusto.

18.2.2020 | Tutkimus ja koulutus

Tutkimus: Sähköistäminen voi vähentää 60 prosenttia päästöjä Euroopassa vuoteen 2050 mennessä

Liikenteen, rakentamisen ja teollisuuden sähköistäminen voi vähentää kasvihuonekaasupäästöjä Euroopassa jopa 60 prosenttia vuosien 2020–2050 välillä, kertoo tutkimuslaitos BloombergNEF:n (BNEF) julkaisema tuore tutkimus.

Fortum jatkaa käyttö- ja kunnossapitoyhteistyötään Caverion-omisteisen Maintpartnerin kanssa Uudellamaalla

Fortum jatkaa Uudenmaan voima- ja lämpölaitoksia sekä verkkoja koskevaa käyttö- ja kunnossapitokumppanuuttaan Maintpartnerin kanssa neljällä vuodella. Maintpartner on hoitanut palvelua vuodesta 2016. Sopimuksen arvoa ei julkisteta.

16.12.2019 | Kumppaniartikkeli

Insta opettaa prosessit tuottavammiksi

Oikein käytetty data on teollisuudessa rahan arvoinen voimavara. Oppivat koneet tehostavat teollisia prosesseja, jolloin energiaa ja raaka-aineita säästyy, päästöt pienenevät ja yrityksen tuottavuus kohentuu. Opetusdata muuttuu prosessiteollisuudessa sen viimeisen viivan alla näkyväksi tulokseksi.