Muutoksia keskisuuria energiantuotantoyksiköitä ja -laitoksia koskevaan sääntelyyn
Ympäristönsuojelulain muutos, joka koskee polttoaineteholtaan vähintään 1 mutta alle 50 megawatin energiantuotantoyksiköitä sekä niiden muodostamia energiantuotantolaitoksia astui voimaan 1.1.2018. Niillä täytäntöön pannaan keskisuuria polttolaitoksia koskeva niin sanottu MCP-direktiivi.
Lakimuutoksilla ympäristönsuojelulain mukainen rekisteröintivelvollisuus laajenee kattamaan nykyisestä sääntelystä poiketen kaikki polttoaineteholtaan vähintään yhden megawatin energiantuotantolaitokset. Nykyisin osa pienistä laitoksista, eli polttoaineteholtaan vähintään yhden mutta alle 5 megawatin laitoksista, on rekisteröinti- ja lupavelvollisuuden ulkopuolella. Tähän kokoluokkaan kuuluvien olemassa olevien laitosten tulee siirtymäsäännösten mukaan rekisteröityä tai niille on myönnettävä lupa vasta 1.1.2029.
Energiantuotantolaitosten rekisteröinnin määräaika lyhenee 90 päivästä 30 päivään. Lakimuutoksilla säädetään myös mm. uusien yksiköiden polttoainetehon yhteenlaskusäännöstä, toiminnasta polttoaineen saatavuushäiriötilanteissa sekä asetetaan rekisteröinti- ja lupaviranomaiselle velvollisuus julkaista eräitä energiantuotantolaitoksia koskevia tietoja internetissä.
Uusi asetus kumoaa nykyisen asetuksen polttoaineteholtaan alle 50 megawatin energiantuotantoyksiköiden ympäristönsuojeluvaatimuksista. Uudessa asetuksessa säädetään MCP-direktiivin mukaiset päästöraja-arvot ja tarkkailuvelvoitteet, joita uusien energiantuotantoyksiköiden on noudatettava 20.12.2018 alkaen, olemassa olevien yli 5 megawatin yksiköiden 1.1.2025 alkaen ja olemassa olevien vähintään 1 mutta korkeintaan 5 megawatin yksiköiden 1.1.2030 alkaen. Siirtymäaikojensa ajan olemassa olevat yksiköt noudattavat kumottavan asetuksen mukaisia päästöraja-arvoja.
Uudessa asetuksessa säädetään nykyisen asetuksen tavoin myös muista ympäristönsuojeluvaatimuksista, kuten savupiipun korkeudesta, jätevesien käsittelystä, polttoaineiden varastoinnista ja toiminnan tarkkailusta. Näihin kansallisiin ympäristönsuojeluvaatimuksiin on tehty kuitenkin muutoksia ja lisätty mm. eräitä joustomahdollisuuksia erityisesti pienille, vähän käyville ja siirrettäville yksiköille. Joustomahdollisuuksilla on tarkoitus ehkäistä saavutettaviin ympäristöhyötyihin nähden kohtuuttomia investointeja. Samalla kuitenkin varmistetaan, että energiantuotannon ympäristönsuojelun taso pysyy Suomessa edelleen korkeana.
Sääntelymuutoksilla ei ole vaikutusta niihin energiantuotantoyksiköihin, jotka kuuluvat suuria polttolaitoksia koskevan asetuksen piiriin.
- Päätokset (valtioneuvoston kanslia)