Näkymätön jäte esiin - Tuotannon jätemäärät moninkertaisia kotitalousjätteeseen verrattuna

Parhaillaan käynnissä olevalla Euroopan jätteen vähentämisen viikolla 16.-24.11. halutaan kiinnittää huomio näkymättömään jätteeseen, eli tuotantoprosesseissa syntyviin jätemääriin ja vaaditaan tuotteille pidempää käyttöikää.

scrap-metal-trash-litter-scrapyard-128421

Kuva: Emmet/Pexels

Yhden farkkuparin tuotannossa syntyy noin 25 kiloa jätettä ja yhden älypuhelimen valmistuksessa jopa 86 kiloa jätettä, paljastaa Ruotsin jätelaitosyhdistyksen Avfall Sverigen julkaisema selvitys. Jätteen laatu vaihtelee tuotteittain. Puhelimen tuotannossa suurin osa jätteestä on mineraalien louhinnassa ja rikastamisessa syntyvää kaivosjätettä, tekstiilien tuotannossa puolestaan syntyy paljon kemikaalipitoisia jätevesiä. 

– Kuluttajan näkemä tuotepakkaus tai käytön jälkeen pois heitettävä tuote on siis vain jäävuoren huippu jätemääristä, joita kulutuksemme seurauksena syntyy, johtava asiantuntija Paula Eskola Motivasta toteaa. 

Suomen jätetilastot paljastavat saman. Teollisuuden tuotantoprosessissa syntyvän jätteen osuus on noin 27 prosenttia Suomen kokonaisjätemäärästä, kun kotitalousjätteen osuus on vain 10,8 prosenttia.

Tuotteiden käyttöiän pidentämisellä merkittävä vaikutus jätejalanjälkeen

Kuluttajille helpoin keino vähentää kulutuksesta aiheutuvaa jätekuormaa on yksinkertaisesti kuluttaa vähemmän. Se käy elintasosta tinkimättä tuotteiden käyttöikää pidentämällä. Kännykän tai vaatteen käyttöiän tuplaamalla voi vähentää omaa jätejalanjälkeään puolet pienemmäksi.

Kierrätysaktiivisuus on Suomessa viime vuosina lisääntynyt, ja käytetyn tavaran markkina on jo merkittävä osa kuluttajamarkkinaa. Vuonna 2014 Sitra on arvioinut "second hand -markkinan" kooksi 340 milj. euroa ja potentiaaliksi jopa miljardi euroa.

– Pelkästään Tori.fi -palvelun kautta suomalaiset ovat tämän vuoden lokakuuhun mennessä tienanneet huonekaluja kierrättämällä yli 38 miljoonaa euroa, vaatteiden kierrätyksellä 7,2 miljoonaa ja käytettyä elektroniikkaa myymällä 10,7 miljoonaa euroa, markkinointipäällikkö Laura Kuusela Torista kertoo. 

Käyttöiän pidentämisen lisäksi myös tavaroiden käyttöasteessa on parantamisen varaa. Esimerkiksi autot seisovat tällä hetkellä 95 prosenttia ajasta käyttämättöminä. Vaatteiden, harrastevälineiden, autojen, veneiden ja tilojen lainaamiseen löytyy jo omat palvelunsa. Kuluttajatuotteiden vuokraus ja tarjoaminen palveluna tarjoaa myös yrityksille kiinnostavan liiketoimintamallin, jolla päästään kohti kiertotaloutta. Esimerkiksi kotimainen Reima on lähtenyt kokeilemaan kestävyydestään tunnettujen lastenvaatteidensa tarjoamista palveluna kuluttajille.

Yrityksillä keinovalikoima jätteiden vähentämiseen

Yritykset voivat vähentää tuotantovaiheen jätemääriä parantamalla prosessien ja tuotteiden materiaalitehokkuutta, hyödyntämällä kierrätysmateriaaleja ja teollisia sivuvirtoja, lajittelemalla jätteet sekä uudistamalla liiketoimintamallejaan tuotteiden myynnistä niiden huolto-, korjaus-, vuokraus- tai jakamispalveluihin. 

Teollisuuden sivuvirtojen eli erilaisten ylijäämä- tai sivutuotteena syntyvien materiaalien hyötykäytön tehostamiseksi Motiva on avannut Materiaalitori.fi -palvelun. Materiaalitorin kautta yritys ilmoittaa syntyvästä hyödyntämiskelpoisesta jäte- tai sivuvirtaerästä ja voi etsiä sille käyttäjiä tai etsiä itselleen hyödyntämiskelpoista jätettä.

Materiaalikatselmuksilla tunnistetaan yrityksissä materiaalienkäytön tehostamiskohteet eli minimoidaan hukka. Materiaalitehokkuuden sitoumus on puolestaan vapaaehtoinen toimintamalli, jossa yritykset sopivat valtionhallinnon kanssa materiaalitehokkuuden tavoitetasosta. Keinot tavoitteisiin pääsemiseksi yritykset saavat valita itse. Elintarvikeala teki Suomessa ensimmäisen materiaalitehokkuuden sitoumuksen, ja asetti tavoitteet ruokahävikin vähentämiselle ja kierrätysasteen nostamiselle. 

Tapahtumakalenteri kokoaa viikon menovinkit

Euroopan jätteen vähentämisen viikolla erilaiset toimijat järjestävät tempauksia, kuten tavaroidenvaihtotoreja, hävikkiruoan jakoa, keskustelu- ja tiedotustilaisuuksia ja tarjoavat vinkkejä jätteiden vähentämiseen, kierrättämiseen tai jopa kokonaan jätteettömään elämäntapaan. Viikon tapahtumakalenteri löytyy osoitteesta www.jätteetönviikko.fi  

Viikko näkyy myös sosiaalisessa mediassa. Euroopan jätteen vähentämisen viikon viestintää Suomessa koordinoi Motiva yhteistyössä ympäristöministeriön, Suomen Kiertovoima ry KIVOn, Marttaliiton, Zero Waste Finland ry:n, Tori.fi:n, Ympäristöteollisuus ja -palvelut YTP ry:n ja Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n kanssa.

Uusimmat artikkelit

Monimuotoisuus ja merkityksellinen liiketoiminta ovat hyvää bisnestä

Slushin julkaisemassa uudessa “Entrepreneurship Redefined” -tutkimuksessa selvitettiin, mihin tulevaisuuden menestysyritykset perustuvat. Tuloksista ilmeni, että yrityksen menestystekijöitä ovat monimuotoisuus, liiketoiminnan merkityksellisyys sekä uudenlainen innovatiivinen yhteistyö.

4.7.2020 | Alan Uutiset

EU satsaa kymmeniä miljardeja vetyyn

Euroopan komissio haluaa kymmenien miljardien investointeja vetyyn. Panostus liittyy EU:n elvytyspakettiin, jolla pyritään elvyttämään taloutta koronakriisin iskuista. Vedyn rooli kasvaa erityisesti teollisuudessa sekä raskaan liikenteen ja merenkulun energialähteenä, kertoo Energiateollisuus ry lehdistötiedotteessa. 

Finn Spring hyödyntää lämmön kausivarastointijärjestelmää tilojensa lämmitykseen

Kokkolalainen teknologiayritys Heliostorage toimitti lämmön kausivarastointijärjestelmän juomavalmistaja Finn Springin Toholammin-tehtaalle. Järjestelmä otettiin käyttöön huhtikuussa 2019 ja sen avulla kesän aikana keräämällä lämmöllä saatiin lämmitettyä toimistotilat koko kuluneen talven ajan. 

Sähköt saatu kaikille - verkon vaurioita tarkastetaan helikopterilennoilla

Uuno-myrskyn tekemien tuhojen korjaustyöt Kajaven sähköverkkoon on saatu päätökseen. Korjaustöihin osallistui 30:n henkilön ryhmä seitsemän metsäkoneen voimin. Pahimmat vauriot sähköverkkoihin tulivat Kajaanissa ja Sotkamossa välillä Korvanniemi-Kuluntalahti.

Signify tuo markkinoille uusia desinfioivia valaisimia

UV-teknologiaan perustuvaan valaistukseen erikoistunut Signify kertoi kasvattavansa UV-C-valaistuksen tuotantokapasiteettiaan ja laajentavansa UV-C-tuotevalikoimaansa maailman kasvaneen desinfiointitarpeen vuoksi.

Asfalttikoneista saatava data parantaa päällysteen laatua, vähentää päästöjä

Asfalttikoneiden anturien tuottaman tiedon avulla voidaan vaikuttaa päällysteen laatuun ja kestävyyteen.

29.5.2020 | Kumppaniartikkeli

Viafin Service jatkaa yrityskaupan jälkeen kasvu-uralla

Teollisuuden kunnossapitoa tarjoava Viafin Service Oyj on vuoden ajan sulatellut suurta kaasualan käyttö- ja kunnossapitopalveluihin liittyvää yrityskauppaa. Nyt Viafin GASiksi nimetyn yhtiön hankinta on saatettu onnistuneesti päätökseen ja listautunut emoyhtiö voi jatkaa matkaa kohti seuraavaa tavoitetta. Päämääränä on nousta sadan miljoonan euron liikevaihtoa pyörittäväksi teollisuuden kunnossapitoyhtiöksi vuoden 2022 aikana.