Neste, ReNew ELP ja Licella aloittavat yhteistyön jätemuovin hyödyntämiseksi raaka-aineena
Uusiutuvan dieselin valmistaja Neste, brittiläinen kemiallisen kierrätyksen yhtiö ReNew ELP ja australialainen teknologiakehittäjä Licella tutkivat yhteisessä kehitysprojektissa erilaisten jätemuovien käyttöpotentiaalia polttoaineiden, kemikaalien ja uusien muovien raaka-aineena.
ReNew ELP käynnistää kemiallisen kierrätyksen laitoksen rakentamista Teessidessa Isossa-Britanniassa tavoitteenaan kierrättää elinkaarensa päähän tullutta muovia petrokemian tuotteiden raaka-aineeksi. Laitos on ensimmäinen kaupallisessa mittakaavassa toteutettu laitos, jonka toiminta perustuu Licellan yli kymmenen viime vuoden aikana kehittämään katalyyttiseen hydrotermiseen Cat-HTRTM-nesteytysteknologiaan. Yhteistyössä on mukana myös Armstrong Energy, joka vastaa yhteisyrityksessä Licellan kanssa Teessiden laitoksen rahoituksesta ja Cat-HTRTM-teknologian kaupallistamisesta maailmanlaajuisesti. Vaikka laitoksen rakentaminen ei ole osa Nesteen kanssa tehtävää yhteistyöprojektia, se tukee toimijoiden yhteistä tavoitetta hyödyntää jätemuovia entistä tehokkaammin tulevaisuudessa.
- Nesteellä on vahvaa osaamista jalostustoiminnan lisäksi myös raaka-aineiden ja niiden esikäsittelyn tutkimuksessa. Tuotteiden valmistaminen jätemuovista teollisessa mittakaavassa edellyttää kuitenkin vielä teknologioiden, arvoketjujen sekä näitä tukevan lainsäädännön kehittämistä. Olen vakuuttunut, että yhteistyömme nopeuttaa jätemuovista valmistettujen tuotteiden kehitystyötä ja kaupallista hyödyntämistä, sanoo Nesteen Öljytuotteet-liiketoiminta-alueen johtaja Matti Lehmus.
- Me ReNew ELP:llä odotamme mullistavan kemiallisen kierrätysteknologian käyttöönottoa, sillä se tarjoaa innovatiivisen ratkaisun jätemuovin hävittämiseen, kertoo ReNew ELP:n toimitusjohtaja Richard Daley.
Edelläkävijä myös biopohjaisissa muovituotteissa
Neste työskentelee muovien parissa kahdesta eri kiertotalousnäkökulmasta. Samalla kun yhtiö tutkii jätemuovin hyödyntämistä raaka-aineena, Neste valmistautuu käynnistämään kestävien ja kierrätettävien uusiutuvien muovien tuotannon kaupallisessa mittakaavassa käyttämällä biopohjaisia raaka-aineita, kuten jäterasvoja ja -öljyjä. Nesteen ja IKEAn yhteistyön tuloksena aloitetaan biopohjaisen polypropeenin (PP) tuotanto kaupallisessa mittakaavassa ensimmäistä kertaa maailmassa syksyllä 2018.