Neste ja Ravago perustavat muovijätteen kemialliseen kierrättämiseen keskittyvän yhteisyrityksen
Neste ja Ravago aikovat perustaa yhteisyrityksen muovijätteen kemialliseen kierrätykseen tarkoitetun teollisuuslaitoksen rakentamiseksi North Sea Portiin Alankomaiden Vlissingeniin. Toiminnassa aiotaan hyödyntää termokemiallista nesteytysteknologiaa, jonka kehittäjä on yhdysvaltalainen innovatiivinen kemiallisen kierrätyksen teknologiaa kehittävä Alterra Energy. Projektin tavoitteena on edistää kemiallisen kierrätyksen kaupallistamista.
Suunniteltu kumppanuus yhdistää Ravagon asiantuntemuksen muovijätteen kierrätyksessä, Alterra Energyn nesteytysteknologian ja Nesteen asiantuntemuksen hiilivetyjen käsittelyssä. Tavoitteena on on rakentaa North Sea Portiin Vlissingeniin ensimmäinen teollinen kemiallisen kierrätyksen laitos, jonka käsittelykapasiteetti olisi noin 55 000 tonnia sekamuovijätettä vuodessa eli noin 1,7 miljoonan keskiverto-EU-kansalaisen* vuodessa tuottama määrä pakkausmuovijätettä, kertoo Neste lehdistötiedotteessa.
Nesteen mukaan kumppaneiden pitkäaikaisena tavoitteena on kehittää yhteisyrityksestä sekamuovijätteen kemiallisen kierrätyksen globaali johtaja.
– Olemme todella innoissamme yhteisen hankkeemme etenemisestä. Nyt kun investoinnin sijainti ja laajuus ovat selvillä, olemme taas yhden askeleen lähempänä unelmamme toteutumista, kertoo Theo Roussis, Ravagon toimitusjohtaja.
– Kemiallinen kierrätys on tunnettu jo jonkin aikaa lupaavana kiertotalouteen siirtymistä vauhdittavana teknologiana, kertoo puolestaan Mercedes Alonso, Nesteen Renewable Polymers and Chemicals -liiketoimintayksikön johtaja.
– Tavoitteemme on selvä: haluamme olla uusiutuvien ja kiertotalousratkaisujen globaali johtaja.
Ravagon ja Nesteen välisen yhteistyön looginen seuraava vaihe
Suunniteltu investointi on jatkoa kumppaneiden jo olemassa olevalle yhteistyölle. Vuonna 2019 Neste ja Ravago määrittivät yhteisen tavoitteensa sekamuovijätteen käsittelykapasiteetin kasvattamisesta yli 200 000 tonniin vuodessa vuoteen 2030 mennessä. Siitä lähtien kumpikin yhtiö on arvioinut teknologioita ja raaka-ainemarkkinoita ja kehittänyt yhteisiä liiketoimintamalleja kehittääkseen kemiallisen kierrätyksen kapasiteettia.
Vuonna 2020 Neste toteutti öljynjalostamollaan Suomessa ensimmäisen monista nesteytetyn muovijätteen teollisen mittakaavan koeajoista.
*) Yksi keskiverto-EU-kansalainen tuotti keskimäärin 33 kiloa muovijätettä vuonna 2018. Lähde: Eurostat.