https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Neste puolitti metaanipäästöt palmuöljypuristamoilla

Neste on pitkään tutkinut tapoja, joilla se voisi osaltaan parantaa palmuöljyteollisuuden ympäristösuoritusta. Yhtiö käynnisti vuonna 2015 kaksivuotisen tutkimusprojektin todentaakseen, että uusi jätevesien käsittelymenetelmä vähentää metaanipäästöjä. 

neste_palmu

Puristamojäteveden suodatus suotonauhapuristimella vähensi palmuöljypuristamon jätevesialtaan metaanipäästöjä 50 %:lla. (Kuva: Michael Giebels, Meo Carbon Solutions.)

 

Projekti toteutettiin palmuöljypuristamoissa Indonesiassa ja Malesiassa yhteistyössä palmuöljy-yhtiö KLK:n, hollantilaisen vastuullisen kaupan organisaatio IDH:n sekä kansainvälisen sertifiointijärjestelmä ISCC:n kanssa. Kenttätyön teki Meo Carbon Solutions.

Itse menetelmä, kiinteän orgaanisen aineksen erottaminen jätevedestä suotonauhapuristimen avulla, on vakiintunutta tekniikkaa. Uutta on sen käyttäminen kiinteän aineksen poistamiseen palmuöljypuristamon jätevedestä. Menetelmä poistaa vesistä metaanipäästöjä aiheuttavan orgaanisen aineksen, kuten hajoavat öljypalmuhedelmän osat.

Uutta on myös Nesteen kehittämä menetelmä laskea ja varmentaa suodatuksesta saatava päästöjen todellinen väheneminen. Suotonauhapuristimella saatavien päästösäästöjen todistamiseen riittää yksinkertaisesti puristimesta irrotetun puristekakun punnitseminen ja sen hiilisisällön mittaaminen. Niiden perusteella voidaan laskea poistetun orgaanisen hiilen määrä, joka tutkimustulosten mukaan korreloi metaanipäästöjen vähenemisen kanssa. 

Huima potentiaali ilmaston kannalta

- Projektimme osoitti, että orgaanisen aineksen poistaminen palmuöljypuristamon jätevedestä suotonauhapuristimen avulla tarjoaa hienoja ympäristöön liittyviä mahdollisuuksia.  Tutkimuksessamme kiinteän orgaanisen aineksen poistaminen vähensi puristamon jätevesialtaan kasvihuonepäästöjä huimat 50 prosenttia verrattuna perinteisten avoaltaiden päästöihin, kertoo Annamari Enström, Nesteen vastuullisuusasiantuntija ja yksi projektiin osallistuneista tutkijoista.

Menetelmän tarjoamat mahdollisuudet ovat valtavat. Esimerkiksi Indonesiassa ja Malesiassa noin 70 prosenttia palmuöljystä tuotetaan ilman metaanin vähentämistä. Jos näiden maiden tuottajat ottaisivat käyttöön nyt tutkitun uuden menetelmän, kasvihuonekaasut vähenisivät vuosittain noin 4,5 miljoonalla tonnilla. Päästövähenemä vastaa 1,6 miljoonan henkilöauton poistamista liikenteestä.

Menetelmän laaja-alainen soveltaminen mahdollistaisi sen, että Neste MY uusiutuva diesel palmuöljystä tuotettuna voisi vähentää kasvihuonekaasupäästöjä 69 prosenttia perinteisen fossiilisen dieselin käyttöön verrattuna koko elinkaaren ajalta laskettuna. Vähenemä on jo nykyiselläänkin selvästi uusiutuvan energian direktiivin (EU RED) kaikkia biopolttoaineita koskevaa 50 prosentin kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisvaatimusta parempi.  

Kustannustehokas ympäristöratkaisu 

Suotonauhapuristimen käyttöön perustuvan menetelmän investointikulut ovat merkittävästi pienemmät kuin muissa metaanin talteenottomenetelmissä. Sen lisäksi että puristimen käytöllä voidaan vähentää palmuöljypuristamojen päästöjä, se tarjoaa myös muita merkittäviä hyötyjä. 

- Suotonauhapuristimen käyttöönotto vähentää tarvetta ruopata lietettä palmuöljypuristamojen jätevesialtaiden pohjalta, mikä pitää nykyisin tehdä 5-7 vuoden välein ja vaatii puristamon toiminnan keskeyttämistä. Koska menetelmä vähentää ruoppausmassoille tarvittavan maan tarvetta, se myös vapauttaa maa-alueita tuottavampiin tarkoituksiin. Puristekakku, kuiva jäteaines, sisältää paljon ravinteita, ja sitä voidaan käyttää öljypalmuviljelmillä maa-aineksen orgaanisena parannusaineena, jolloin fossiililannoitteita tarvitaan vähemmän. Puristimesta tuleva puhdistettu vesi voidaan ohjata kastelujärjestelmään, mikä vähentää tarvetta hankkia kasteluvettä muista lähteistä. Suodattaminen vähentää myös muiden fysikaalisten tai kemiallisten käsittelyjen tarvetta, joita on aikaisemmin käytetty ennen kuin jätevesi on voitu laskea ympäristöön, luettelee Nesteen Asta Soininen, myös yksi tutkimukseen osallistuneista tutkijoista.

- Entuudestaan tutun jätevedenkäsittelymenetelmän sekä Nesteen kehittämän hyvin yksinkertaisen päästövähenemän todentamisen yhdistelmä on herättänyt suurta kiinnostusta. Ja jos totta puhutaan, en ole yllättynyt, Annamari Enström sanoo.

- Menetelmä hyödyttää ilmastoa maailmanlaajuisesti ja tarjoaa monia paikallisia hyötyjä. Tämän lisäksi menetelmän käyttöönotto ja siihen liittyvän päästövähennyksen todistaminen voidaan tehdä hyvin kustannustehokkaasti.

www.neste.com

 

Uutta menetelmää ehdotetaan sisällytettäväksi sertifiointijärjestelmiin

 

Menetelmän tunnustaminen virallisesti sertifiointijärjestelmissä kannustaisi hyviin käytäntöihin palmuöljyteollisuudessa. Tunnustaminen tarkoittaisi sitä, että suotonauhapuristimen käytölle määriteltäisiin sertifiointijärjestelmässä uusi päästökerroin, jota menetelmää käyttävät yritykset voisivat hyödyntää sertifiointiin liittyvissä kasvihuonekaasulaskelmissa. Menetelmä ja sen tarjoamat päästöjen vähentämismahdollisuudet ovat jo herättäneet kiinnostusta sertifiointiorganisaatioissa.

 

Menetelmän sisällyttäminen sertifiointijärjestelmään mahdollistaisi sen, että palmuöljyn tuottajat voisivat osoittaa menetelmän käytöstä saatavat ympäristöhyödyt ja päästövähenemät ilman monimutkaisia ja kalliita erillisiä päästömittauksia. 

Uusimmat artikkelit

22.11.2024 | Alan Uutiset

Presidentti Stubb jakoi ensimmäistä kertaa kansainvälistymispalkinnot

Yrityspalkinnot saivat Unikie, Konecranes ja ABB. Yhteisöpalkinto annettiin Forest Joensuulle.

Uusittu turbiini vie Metsä Board Kyron tehdasta lähemmäs fossiilittomuutta

Uuden turbiinin paremman hyötysuhteen ansiosta tehtaan biovoimalan tuottaman sähkön osuus tehtaan kokonaistarpeesta kasvaa 50 prosenttiin aiemman kolmasosan sijaan.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.

2.10.2024 | Tutkimus ja koulutus

SSAB:n Raahen tehtaan uusi päälaboratorio on Pohjoismaiden suurimpia

Laborotorion rakentaminen on osa yhtiön valmistautumista fossiilivapaaseen teräksentuotantoon. Vuosittain laboratoriossa analysoidaan noin 240 000 näytettä, joista tehdään noin 4,4 miljoonaa määritystä.

27.9.2024 | Kumppaniartikkeli

Innovaatiot vaativat yhteistyötä

Suomalainen osaaminen on tärkeässä roolissa globaalin pumppujätti Sulzerin toiminnassa. Sen varaan rakentuvat sekä oma että kumppanien prosessien tutkimus- ja kehitystoiminta ja tehokkuuden jatkuva parantaminen.