Nesteen ensimmäinen nesteytetyn muovijätteen teollisen mittakaavan koeajo saatiin Suomessa onnistuneesti päätökseen
Neste Oyj kertoo prosessoineensa tänä syksynä onnistuneesti 400 tonnia nesteytettyä jätemuovia jalostamossaan Suomessa. Määrä vastaa 20 000 keskiverto-EU-kansalaisen vuosittain tuottamaa muovijätteen määrää*.
Yhtiön mukaan tämä oli ensimmäinen kerta, kun se prosessoi nesteytettyä jätemuovia teollisessa mittakaavassa. Ajon aikana pakkaus- ja sekajätemuoveista jalostettiin korkealaatuisia kierrätysraaka-aineita petrokemian teollisuuden käyttöön, esimerkiksi uusien muovien tuotantoon.
Koeajo on yhtiön sanojen mukaan ”merkittävä virstanpylväs suhteessa Nesteen strategisiin tavoitteisiin edistää kiertotaloutta ja korvata raakaöljyn käyttöä omissa jalostamoissaan”. Nesteen tavoitteena on prosessoida vuosittain yli miljoona tonnia jätemuovia vuodesta 2030 lähtien.
Seuraavien ajojen valmistelut jo käynnissä
Neste pyrkii kasvattamaan prosessoitavan nesteytetyn jätemuovin määrää vähitellen oppiakseen lisää sekä jatkaakseen arvoketjujen ja prosessointiteknologioiden kehittämistä. Neste valmistautuu parhaillaan seuraaviin, vuodelle 2021 suunniteltuihin ajoihin Porvoon öljynjalostamolla.
- Olemme innoissamme siitä, että saimme ensimmäisen teollisen mittakaavan nesteytetyn jätemuovin koeajon onnistuneesti päätökseen. Vaikka tehtävää on vielä paljon, tämä on alallemme valtava askel vaikeasti kierrätettävien muovien muuttamiseksi jätteistä arvokkaiksi resursseiksi, jolloin muovien kiertotaloudesta tulee totta, sanoo Nesteen Renewable Polymers & Chemicals -liiketoiminnasta vastaava johtaja Mercedes Alonso lehdistötiedotteessa.
- Olemme jo aiemmin toimittaneet uusiutuvaa raaka-ainetta korkealaatuisten, korkean suorituskyvyn ja pienemmän hiilijalanjäljen polymeerien ja kemikaalien tuotantoon. Yhdistämällä uusiutuvat muoviraaka-aineet muovijätteen kemiallisen kierrätyksen myötä saataviin muoviraaka-aineisiin, voimme merkittävästi nopeuttaa välttämätöntä muutosta kohti muovien biopohjaista kiertotaloutta.
Ennen koeajoa Neste teki laajoja tutkimuksia ja laboratoriotestejä sekä suoritti kattavia analyysejä tuotantoyksiköistä ja -prosesseista varmistaakseen yhtiölle uuden kierrätetyn raaka-aineen soveltuvuuden ja käsittelyn turvallisuuden.
- Koeajon onnistuminen on osoitus hienosta yhteistyöstä koko Nesteen organisaatiossa. Meillä on teknisesti edistyneitä jalostamoja ja tarvittava asiantuntemus huonolaatuisten jäte- ja tähderaaka-aineiden jalostamisesta korkealaatuisiksi lopputuotteiksi. Näiden avulla voimme saavuttaa tavoitteemme kehittää Porvoon jalostamoa kohti uusiutuvien ja kierrätysraaka-aineiden prosessointia, sanoo Nesteen Öljytuotteet-liiketoiminta-alueen johtaja Marko Pekkola.
Nestemäisen jätemuovin hankinnassa ensimmäistä koeajoa varten Neste teki yhteistyötä kumppaninsa Ravagon kanssa. Ravagon ja useiden muiden muovien arvoketjuun kuuluvien partnereiden kanssa Neste kehittää kemiallisen kierrätyksen teknologioita ja kapasiteettia, joilla mahdollistetaan myös niiden muovijätevirtojen kierrätys, joita pidetään sopimattomina mekaaniseen kierrätykseen ja jotka tällä hetkellä päätyvät jätteenpolttolaitoksille tai kaatopaikoille.
*) Laskelma perustuu Eurostatin lukuihin .