Norjan Vardin telakka joutui kyberiskun kohteeksi

Norjalainen laivanrakennusyhtiö Vard vahvistaa, että sen Langstenin telakka on joutunut kyberhyökkäyksen kohteeksi. Uutispalvelu Digi.no:n mukaan telakan palvelimet ovat kiinni kiristyshaittaohjelman vuoksi.

top-vard

Møren ja Romsdalin poliisijohtaja Kjell Arne Hestad sanoo, että kyseessä on mutkikas tapaus ja että tietomurtoa tutkitaan yhdessä paikallispoliisin ja Norjan rikospoliisin kanssa.

Tuhoisat kiristyshaittaojelmat ovat yleistyneet myös merenkulun piirissä. Viime vuonna meksikolainen öljyjätti Pemex joutui tällaisen iskun kohteeksi ja vuonna 2018 yhdysvaltalaisen San Diegon satamalaitosta vastaan hyökättiin samalla lailla.

Pahamaineisin tapaus on tanskalaista Maerskia vastaan tehty hyökkäys kesällä 2017, jolloin varustamo ja sen tytäryhtiö APM Terminals joutuivat rakentamaan asiakaspalvelunsa kaikki it-järjestelmät uudelleen. NotPetya -niminen kiristyshaittaohjelma aiheutti Maerskille yli 250 miljoonan dollarin tappiot.

Kiristyshaittaohjelmia levittävät kyberrikolliset vaativat uhrilta lunnaita siepatun datan vapauttamiseksi. Muussa tapauksessa informaatio uhataan vuotaa internetiin tai myydä liikesalaisuudet tummissa verkoissa eniten tarjoaville.

Viime kuukausina Vard on saanut uusia tilauksia muun muassa toisen modernin kalastusaluksen ja offshore -tuulivoimaloiden huoltoaluksen toimittamiseksi. Vard rakentaa myös Leonardo da Vinci -nimistä tuulipuistojen kaapelialusta Tulcean telakallaan Romaniassa. Kaapelilaiva siirretään lähiaikoina Vardin Brattvagin telakalle loppuvarusteluja varten.

Uusimmat artikkelit

4.7.2020 | Alan Uutiset

EU satsaa kymmeniä miljardeja vetyyn

Euroopan komissio haluaa kymmenien miljardien investointeja vetyyn. Panostus liittyy EU:n elvytyspakettiin, jolla pyritään elvyttämään taloutta koronakriisin iskuista. Vedyn rooli kasvaa erityisesti teollisuudessa sekä raskaan liikenteen ja merenkulun energialähteenä, kertoo Energiateollisuus ry lehdistötiedotteessa. 

Finn Spring hyödyntää lämmön kausivarastointijärjestelmää tilojensa lämmitykseen

Kokkolalainen teknologiayritys Heliostorage toimitti lämmön kausivarastointijärjestelmän juomavalmistaja Finn Springin Toholammin-tehtaalle. Järjestelmä otettiin käyttöön huhtikuussa 2019 ja sen avulla kesän aikana keräämällä lämmöllä saatiin lämmitettyä toimistotilat koko kuluneen talven ajan. 

Teknologiainvestoinnit voivat vähentää liiketoiminnan strategiariskejä – uusi menetelmä tukee päätöksentekoa

Yrityksen investoinnit teknologiaan ovat erittäin tärkeitä menestykselle ja kilpailuedun löytämiselle, mutta ylimitoitetut investoinnit voivat sisältää riskin. Sara Tilabi on kehittänyt tuotantotalouden väitöstutkimuksessaan uuden menetelmän teknologia- ja osaamisinvestointeihin liittyvän päätöksentekoprosessin tueksi.

Sähköt saatu kaikille - verkon vaurioita tarkastetaan helikopterilennoilla

Uuno-myrskyn tekemien tuhojen korjaustyöt Kajaven sähköverkkoon on saatu päätökseen. Korjaustöihin osallistui 30:n henkilön ryhmä seitsemän metsäkoneen voimin. Pahimmat vauriot sähköverkkoihin tulivat Kajaanissa ja Sotkamossa välillä Korvanniemi-Kuluntalahti.

Signify tuo markkinoille uusia desinfioivia valaisimia

UV-teknologiaan perustuvaan valaistukseen erikoistunut Signify kertoi kasvattavansa UV-C-valaistuksen tuotantokapasiteettiaan ja laajentavansa UV-C-tuotevalikoimaansa maailman kasvaneen desinfiointitarpeen vuoksi.

Asfalttikoneista saatava data parantaa päällysteen laatua, vähentää päästöjä

Asfalttikoneiden anturien tuottaman tiedon avulla voidaan vaikuttaa päällysteen laatuun ja kestävyyteen.

29.5.2020 | Kumppaniartikkeli

Viafin Service jatkaa yrityskaupan jälkeen kasvu-uralla

Teollisuuden kunnossapitoa tarjoava Viafin Service Oyj on vuoden ajan sulatellut suurta kaasualan käyttö- ja kunnossapitopalveluihin liittyvää yrityskauppaa. Nyt Viafin GASiksi nimetyn yhtiön hankinta on saatettu onnistuneesti päätökseen ja listautunut emoyhtiö voi jatkaa matkaa kohti seuraavaa tavoitetta. Päämääränä on nousta sadan miljoonan euron liikevaihtoa pyörittäväksi teollisuuden kunnossapitoyhtiöksi vuoden 2022 aikana.