https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Öljyä voi kierrättää rajattomasti

Jäteöljy, jota syntyy esimerkiksi öljynvaihdossa, on kierrätettävää tavaraa. Oikein käsiteltynä sitä voidaan kierrättää rajattomasti. Lisäksi luontoon joutuessaan jäteöljy voi pilata miljoonia litroja vettä. Öljyn kierrättäminen on siis paitsi ekoteko myös järkevää resurssien käyttöä.

Oil_refining_1

Öljy on uusiutumaton luonnonvara, mutta sitä voidaan kierrättää lukemattomia kertoja.

– Jäteöljyn kierrättäminen on ympäristöystävällistä, koska sillä vähennetään uuden raakaöljyn tarvetta ja tällä saadaan vähennettyä öljyn tuottamisesta aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä, yksikönpäällikkö Henri Liukkunen Lassila & Tikanojalta sanoo. 

Voiteluaineen valmistaminen raakaöljystä tuottaa hiilidioksidipäästöjä noin 700 kilogrammaa tonnia kohden. Kun voiteluainetta tuotetaan kierrätetystä jäteöljystä, ovat päästöt puolet pienemmät.

Kiertotalouden periaate

Liukkunen muistuttaa, että toimittamalla öljynvaihdossa syntyvän jäteöljyn asianmukaiseen kierrätyspisteeseen, edesauttaa kiertotalouden toteutumista.

- Monesti luullaan, että kerättävä jäteöljy menee polttoon. Todellisuudessa se toimitetaan öljyn käsittelylaitokselle ja sieltä edelleen voiteluaineteollisuudelle.

Käsittelylaitoksella jäteöljystä puhdistetaan kaikki epäpuhtaudet ja poistetaan raskasmetallit. Kierrätyksen päätuotteena syntyy perusöljyä. Sivutuotteina syntyy bitumia ja kevyttä polttoöljyä, jotka hyödynnetään muussa teollisuudessa.

Kaikkiaan yli 90 prosenttia jäteöljystä voidaan kierrättää uusiksi öljytuotteiksi. Ainoa prosessissa syntyvä jäte on öljyyn moottorissa sitoutunut vesi.

– Puhdistettua öljyä käytetään raaka-aineena uusien voiteluaineiden valmistuksessa. Näin öljy palautuu takaisin käyttöön, esimerkiksi auton moottoriin, täsmentää Liukkunen.

Valtava uhka luonnolle

Luontoon päätyessään jäteöljy on äärimmäisen haitallista.

– Yksi litra jäteöljyä voi pilata miljoona litraa vettä. Lisäksi luontoon päätyneen jäteöljyn poistaminen luonnosta ja vesistöstä on todella hankalaa, Liukkunen sanoo.

Liukkusen mukaan on valitettavasti yhä yleisempää, että kierrättämättä jäävä jäteöljy päätyy kevyen polttoöljyn korvikkeeksi pienpolttimiin. 

– Vaikka käytetyn voiteluöljyn polttaminen alle viiden megawatin laitoksissa on laitonta, sitä tehdään, jotta säästetään kevyen polttoöljyn hankinnassa. 

Jäteöljyn poltto aiheuttaa haitallisia raskasmetallipäästöjä, jotka päätyvät savukaasuissa ilmaan ja ovat ihmisille myrkyllisiä.

Sen lisäksi, että kierrätys on helppoa, järkevää ja ekologista, kierrätystä säätelee myös ympäristölaki.

– Jäteöljy luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi, joka on lainkin mukaan ohjattava asianmukaiseen käsittelypisteeseen, Liukkunen muistuttaa.

Näin kierrätät jäteöljyn:

  • Lajittele jäteöljy erilleen muista jätejakeista, jotta jäteöljy olisi mahdollisimman hyvin kierrätettävissä.
  • Voit tilata käytetylle jäteöljylle noudon valtakunnallisessa öljyjätehuollon järjestämisessä mukana olevalta yritykseltä. Nouto on maksuton, jos noudettavaa jäteöljyä on yli 200 litraa.
  • Voit myös jättää jäteöljyn maksutta kunnan vaarallisen jätteen vastaanottopisteeseen, joita on yleensä esimerkiksi huoltamoiden yhteydessä ja öljyjätehuollon järjestävän yrityksen toimipaikoissa. Oman lähimmän vastaanottopisteen voi katsoa esimerkiksi osoitteesta www.kierratys.inf o

Lähde: L&T

 

Uusimmat artikkelit

22.4.2024 | Alan Uutiset

Nesteen ensimmäinen koeajo käytetyistä renkaista valmistetulla pyrolyysiöljyllä onnistui

Koeajossa Neste tuotti korkealaatuista raaka-ainetta uusien muovien ja kemikaalien valmistukseen.

Euroopan suurin ja modernein taivekartonkikone vihittiin käyttöön Husumissa Ruotsissa

Metsä Boardin Husumin taivekartonkikone on 600 000 tonnin vuosikapasiteetilla Euroopan suurin ja modernein, ja sen tuotannossa käytetty energia on 98-prosenttisesti fossiilitonta

15.4.2024 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n miljoonainvestointi plasma-FIB-pyyhkäisyelektronimikroskooppiin – Huippuluokan materiaalikehitystä teollisuuden tarpeisiin

Suomen ensimmäinen plasma-FIB-tekniikkaan perustuva pyyhkäisyelektronimikroskooppi on otettu käyttöön VTT:n tiloissa Espoossa. Investointi edistää merkittävästi suomalaista materiaalien tutkimusta esimerkiksi vetytalouden, laivateollisuuden ja akkuteollisuuden tarpeisiin sekä palvelee materiaalivaurioiden selvitystä.

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Espoosta ensimmäinen kaupunki, jonka sähköverkosta tulee pullonkaula puhtaalle siirtymälle?

“Espoossa sähköverkon kapasiteetti tulee vastaan ensimmäisenä ja datan perusteella muutos tapahtuu nyt nopeammin kuin kukaan olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut”, Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.