https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Pätevyyskoulutusohjelmalla lisää työturvallisuutta nostotöihin

Nostotöihin liittyy runsaasti vaaratekijöitä. Tästä huolimatta nostotyötä tekevien koulutus on Inspecta Oy:n mukaan usein puutteellista.

inspecta_nosto

Lähde: Inspecta

Nosturit ja nostoapuvälineet liittyvät vuosittain noin 600 tapaturmaan, joista joka kolmas johtaa yli kahden viikon sairauslomaan. Inspectan arvion mukaan suurin osa tapauksista olisi vältetty, jos nosturin vaikutusalueella olevat henkilöt olisivat toimineet ohjeiden mukaisesti. Laitevikojen aiheuttamat vahingot ovat huomattavasti harvinaisempia kuin inhimilliset virheet, ja nekin voitaisiin usein välttää huolehtimalla tarkastuksista ja kunnossapidosta säädösten ja ohjeiden mukaisesti. Ohjeistus ja henkilöstön koulutus ovat tärkein yksittäinen tapaturmien torjuntakeino.

– Suomessa on paljon työntekijöitä, jotka tarvitsevat lisäkoulutusta nostoihin. Nostotyön suunnittelijoita ja valvojia on tuhansia, taakankiinnittäjiä puolestaan jopa kymmeniä tuhansia. Suomessa ollaan jälkijunassa muuhun maailmaan nähden – useissa muissa Euroopan maissa nostoihin vaaditaan jo koulutus, arvioi Inspectan johtava asiantuntija Jukka Laaksonen.

Työturvallisuuslaissa säädetään, että tapaturman vaaraa aiheuttavia töitä saa tehdä vain pätevä henkilö. Työntekijä on aina myös perehdytettävä työhön. Lisäksi valtioneuvoston asetus työvälineiden turvallisesta käytöstä ja tarkastamisesta edellyttää nostojen huolellista suunnittelua sekä riittävää koulutusta ja työnopastusta.

Nostoihin osallistuvien täytyy ymmärtää ja omaksua ohjeet. Työnantajan on puolestaan huolehdittava, että nostoja valvotaan asianmukaisesti ja että nostotyö tehdään turvallisesti ja suunnitellulla tavalla. Säädöksistä huolimatta nostohenkilöiden koulutus on usein puutteellista.

Koulutusohjelmalla pätevyys

Inspecta Tarkastus Oy aloitti keväällä 2016 viralliseen akkreditointiin tähtäävän nostotyöhenkilöstön pätevyyskoulutusohjelman. Ohjelma on suunnattu nostotöiden suorittamiseen ja niiden suunnitteluun sekä valvontaan osallistuville ja toiminnasta vastaaville henkilöille.

Koulutus toimii osana työnantajalta edellytettävää työhön perehdyttämistä. Se sisältää teoriakoulutuksen lisäksi käytännön harjoittelua nosturien kanssa sekä pätevyyskokeen.

– Moni asiakkaamme toimii kansainvälisissä projekteissa. Koulutusohjelma on kansainvälisten ISO-standardien mukainen, ja antaa näin ollen tarvittavan osoituksen henkilöstön osaamisesta, Laaksonen kertoo.

– Esimerkiksi Neste Oyj on toiminut koulutuksen suhteen edelläkävijänä. Porvoon ja Naantalin jalostamoiden sekä siellä toimivien alihankkijoiden väkeä on osallistunut koulutusohjelmaan. Jalostamoilla tehdään merkittäviä määriä vaativia nostotöitä, ja työskentely-ympäristö sisältää suuriakin riskejä.

Neste Oyj:n jalostamoilla työskentelevät 40 akkreditoitua taakankiinnittäjää ja merkinantajaa saivat pätevyystodistuksensa huhtikuussa 2016. Toukokuusta alkaen ohjelmaan liittyivät myös nostotyönvalvojat.

Faktaa:

Työturvallisuuslaki (738/2002) edellyttää, että työtä, jonka tekemisestä saattaa aiheutua erityistä tapaturman vaaraa, saa tehdä vain siihen pätevä ja henkilökohtaisten edellytystensä puolesta työhön soveltuva työntekijä.

Valtioneuvoston asetus työvälineiden turvallisesta käytöstä ja tarkastamisesta (403/2008) edellyttää nostojen huolellista suunnittelua sekä riittävää koulutusta ja työnopastusta sen varmistamiseksi, että kaikki nostoihin osallistuvat ovat ymmärtäneet ja omaksuneet ohjeet.

Nostotyöhenkilöstön pätevyyskoulutusohjelma on kansainvälisten ISO-standardien mukaisesti toteutettava koulutuskokonaisuus nostotöiden suorittamiseen ja niiden suunnitteluun sekä valvontaan osallistuville ja toiminnasta vastaaville henkilöille.

Koulutusohjelmasta on suoritettavissa kaksi osaa:

Kunkin osan suorittamisen yhteydessä akkreditointia hakevat osallistujat suorittavat pätevyyskokeet. Pätevyyskokeisiin sisältyvät teoriakoe sekä näyttökoe. Kokeet läpäisseille ja kriteerit täyttäville osallistujille myönnetään standardin SFS-ISO 15513 (2011) mukaisesti akkreditointi ja Inspectan sertifikaatti (pätevyystodistus) osoituksena pätevyydestä.

Osa 1: Taakankiinnittäjän ja merkinantajan koulutus (ISO 23853)

– Yksipäiväinen koulutus

– Teoriakoulutuksen lisäksi käytännön harjoittelua nosturien kanssa

Osa 2: Nostotyönvalvojan koulutus (ISO 23813).

– Kaksipäiväinen koulutus

– Ensimmäisen päivän sisältö sama kuin taakankiinnittäjän ja merkinantajan koulutus.

– Toisena päivänä perehdytään nostojen suunnitteluun, valvontaan ja lainsäädännön vaatimuksiin.

Lisätietoa: http://www.inspecta.com/

Uusimmat artikkelit

Rail Baltica -ratatyömaalla hyödynnetään suomalaista 3D-koneohjausjärjestelmää

Täysin digitalisoidussa mallipohjaisessa rakentamisessa työtä voivat tehdä yhdessä reaaliaikaisesti infrasuunnittelija, työkoneenkuljettaja, työmaapäällikkö ja projektinjohto.

8.5.2025 | Alan Uutiset

Teknologiateollisuus: “Vapautuksen päivä” käänsi hyvin alkaneen vuoden valtavaksi epävarmuudeksi

Teknologiateollisuuden uusien tilausten arvo parani alkuvuonna vuodentakaiseen nähden ja tarjouspyyntökyselyn saldoluku nousi positiiviseksi ensimmäisen kerran yli kahteen vuoteen. Jäsenille tehty kysely kertoo kuitenkin suuresta epävarmuudesta. Donald Trumpin toimet ovat hidastaneet investointipäätöksiä. 

Suomen ja Viron välisen EstLink 2 -yhteyden korjaustyöt alkavat toukokuussa

Merenpohjaan asennetaan uutta kaapelia noin kilometrin verran. Sähkönsiirtoyhteyden odotetaan palaavan kaupalliseen käyttöön heinäkuun puolivälissä.

Kemikaalit aiheuttavat paljon vakavia työtapaturmia – laiminlyönnit voivat johtaa rikosseuraamuksiin

”Työpaikoilla käytetään paljon vaarallisia kemikaaleja huolimattomasti. Valitettavasti monet työnantajat eivät tunnista kemiallisten tekijöiden aiheuttamaa vaaraa omalla työpaikallaan”, työsuojelutarkastaja Mikko Järvenreuna toteaa.

Gasumin biokaasu pienentää Metsä Groupin valmistaman kartongin hiilijalanjälkeä

Vähäpäästöisiä kartonkeja haluavat asiakkaat ovat tyypillisesti suuria toimijoita, joilla on tiukat kestävyystavoitteet.

10.3.2025 | Kumppaniartikkeli

Sulzerin innovatiiviset ratkaisut vedenkäsittelyyn ja pumppaamiseen

Sulzer on yksi Suomen johtavista vedenkäsittelyn ja pumppausteknologian toimijoista. Yhtiön panostukset kotimaisuuteen, kestävään kehitykseen, kokonaisratkaisuihin ja asiakaspalveluun tekevät siitä luotettavan kumppanin sekä kunnallisille että teollisille toimijoille.

30.1.2025 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n uusi valmennusohjelma auttaa suomalaisyrityksiä puolustusteollisuuden markkinoille

VTT käynnistää maksuttoman valmennusohjelman kaksikäyttöteknologiasta. Puolustusmarkkinat kiinnostavat, mutta yritysten on vaikea tunnistaa osaamista. Siviiliteknologiakin voi soveltua puolustuskäyttöön.