Pienten teollisuusyritysten tapaturmien torjunnassa on puutteita
Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelutarkastajat tarkastivat viikon 14 aikana Lahdessa ja Heinolassa yhteensä 46 teollisuuden työpaikkaa. Tarkastuksissa havaittiin paljon puutteita tapaturmien torjunnassa ja etenkin koneiden suojaamisessa.
Työsuojelutarkastajien tarkastamat kohteet olivat alle 10 työntekijän yrityksiä. Joukossa oli muun muassa metallialan, muovialan ja graafisen alan yrityksiä, puutuotteiden valmistajia sekä huonekalutehtaita. Tapaturmien torjunnassa oli puutteita 12 työpaikalla, eli joka neljännellä tarkastetuista kohteista. Useimmiten oli kyse suojaamattomasta tai puutteellisesti suojatusta koneesta.
– Puutteiden määrä on iso siihen nähden, että kyse on pahimmillaan suurista työturvallisuusriskeistä. Näiden asioiden tulee olla teollisuuden työpaikoilla kunnossa, korostaa työsuojelutarkastaja Kari Kosola Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.
Tarkastuksilla huomattiin monen luulevan, että koneessa olevat varoitustarrat riittäisivät takaamaan koneen turvallisen käytön. Luulo on väärä: vaara tulee aina poistaa ensisijaisesti teknisillä toimilla. Monella työpaikalla koneen suoja oli olemassa, mutta se oli poistettu tai sitä ei ollut asennettu. Jos uuden koneen suoja haittaa työntekoa, sitä ei pidä irrottaa, vaan ongelmasta tulee välittömästi kertoa esimiehelle. Tämä voi ottaa yhteyttä koneen valmistajaan tai maahantuojaan.
– Suoja ei ole mikään ylimääräinen lisäosa, vaan se voi pelastaa ihmisen hengen, Kosola muistuttaa.
Moni ei hyödynnä työpaikkaselvitystä
Tarkastuksilla havaittiin myös, että moni työnantaja ei ollut hyödyntänyt työterveyshuollon tekemää työpaikkaselvitystä. Työpaikkaselvityksessä työterveyshuolto antaa työnantajalle toimenpide-ehdotuksia työn ja työpaikan olosuhteiden kehittämiseksi siten, että ne edistävät työntekijöiden terveyttä ja työn turvallisuutta. Moni työnantaja oli jättänyt nämä ehdotukset huomioimatta.
Puutteista huolimatta työpaikkojen työsuojelussa havaittiin myös paljon hyvää. Monella työpaikalla työsuojelu oli otettu kiinteäksi osaksi työpaikan muuta toimintaa: riskit arvioitiin vuosittain seikkaperäisesti, ja työsuojeluun tarvittavat investoinnit huomioitiin talousarviossa.