https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Pienten työpaikkojen kemikaaliturvallisuus hälyttävän huonolla tolalla

Pienten työpaikkojen kemikaaliturvallisuudessa on huomattavan usein perustavanlaatuisia puutteita. Tämä selvisi, kun työsuojeluviranomainen teki lokakuussa (8.-12.10.2018) kemikaaliturvallisuuden tehovalvontaa yhteensä 396 työpaikkaan eri puolella Suomea. Tarkastuskohteet olivat etupäässä pieniä teollisuuden työpaikkoja, auto- ja moottoripyöräkorjaamoja sekä pesuloita.

pexels-photo-209230

Tarkastetuista työpaikoista valtaosalla (68 %) ei ollut asianmukaista kemikaaliriskinarviota: 33 %:lla työpaikoista se puuttui kokonaan ja 35 %:lla arvioinnissa oli puutteita.

- Tulos on huolestuttava. Näyttää siltä, että kemikaaliturvallisuus on huomattavasti heikommalla tolalla kuin esimerkiksi koneturvallisuus ja tapaturmien torjunta, kertoo ylitarkastaja Satu Auno Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Valvonnassa nähtiin, että monessa työpaikassa kemikaaliriskejä ei hallita järjestelmällisesti vaan pikemminkin mutu-tuntumalla. Se ei kuitenkaan riitä; oikeat suojautumiskeinot on tarkistettava aina kemikaalin käyttöturvallisuustiedotteesta, joka tulee kemikaalin mukana. Siitä selviää myös ensiapuohjeet altistumistilanteissa.

- Monella työpaikalla ei osata hyödyntää käyttöturvallisuustiedotteita. Silloin työntekijät eivät välttämättä edes tiedä käsittelevänsä vaarallisia kemikaaleja, joissa voi olla esimerkiksi ihon läpäiseviä myrkkyjä”, Auno kertoo.

Vaarallisia kemikaaleja voivat olla esimerkiksi liuottimet, öljyt, jarrunesteet, jäteöljyt, polttoaineet ja ammattikäyttöön tarkoitetut vahvat pesuaineet.

Puutteellinen riskinarviointi johti siihen, että monessa työpaikassa kemikaaleja käsiteltiin väärien suojaimien kanssa: Käytettiin esimerkiksi mekaanisia vaaroja vastaan tarkoitettuja suojahanskoja, jotka eivät lainkaan suojaa kemikaaleilta. Tai ohjeidenmukaisen hengityksensuojaimen sijaan laitettiin vain suojalasit ja mentiin ulos käyttämään vaarallisia kemikaaleja.

Valvonta ja ohjaus jatkuvat

Kemikaaliturvallisuuden heikko taso on yllättävää myös siksi, että monella työpaikalla kemikaaliturvallisuutta oli valvottu jo aiemmin, mutta tarkastuksella annetut velvoitteet oli jätetty hoitamatta tai hoidettu vain osittain.

- On selvää, että kemikaaliturvallisuuden tehostettua valvontaa tulee tehdä myös jatkossa”, Auno kertoo.

Työsuojelutarkastuksilla tarkastajat antavat valvonnan ohella ohjausta työpaikoille, jotta työpaikat pääsevät riskinarvioinnissa alkuun. Apua kemikaaliturvallisuuteen saa myös työsuojeluhallinnon verkkopalvelusta sivulta  www.tyosuojelu.fi/tyoolot/kemialliset-tekijat .

Tarkastuksia tehtiin 108 kunnassa

Tehovalvonnassa tehtiin tarkastuksia yhteensä 108:ssa eri kunnassa. Eniten tarkastuksia tehtiin Helsingissä, Tampereella, Oulussa, Porissa, Mikkelissä, Turussa, Jyväskylässä, Vaasassa, Espoossa, Joensuussa, Lahdessa, Lappeenrannassa ja Torniossa.

Lue lisää

www.tyosuojelu.fi

Uusimmat artikkelit

22.11.2024 | Alan Uutiset

Presidentti Stubb jakoi ensimmäistä kertaa kansainvälistymispalkinnot

Yrityspalkinnot saivat Unikie, Konecranes ja ABB. Yhteisöpalkinto annettiin Forest Joensuulle.

Uusittu turbiini vie Metsä Board Kyron tehdasta lähemmäs fossiilittomuutta

Uuden turbiinin paremman hyötysuhteen ansiosta tehtaan biovoimalan tuottaman sähkön osuus tehtaan kokonaistarpeesta kasvaa 50 prosenttiin aiemman kolmasosan sijaan.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.

2.10.2024 | Tutkimus ja koulutus

SSAB:n Raahen tehtaan uusi päälaboratorio on Pohjoismaiden suurimpia

Laborotorion rakentaminen on osa yhtiön valmistautumista fossiilivapaaseen teräksentuotantoon. Vuosittain laboratoriossa analysoidaan noin 240 000 näytettä, joista tehdään noin 4,4 miljoonaa määritystä.

27.9.2024 | Kumppaniartikkeli

Innovaatiot vaativat yhteistyötä

Suomalainen osaaminen on tärkeässä roolissa globaalin pumppujätti Sulzerin toiminnassa. Sen varaan rakentuvat sekä oma että kumppanien prosessien tutkimus- ja kehitystoiminta ja tehokkuuden jatkuva parantaminen.