https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Puutteellinen ilmanvaihto todennäköinen syy Sipoon tehdaspaloon

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on saanut valmiiksi onnettomuustutkinnan, joka koski AT-Tuote Oy:n aerosolien valmistuslaitoksella Sipoossa 2.3.2018 räjähdysmäisesti alkanutta tulipaloa. Onnettomuudessa loukkaantui yksi ihminen ja tuotantotilat ja laitteistot tuhoutuivat. Tutkintaryhmä esittää muun muassa riittävän ilmanvaihdon varmistamista liuottimia ja kaasuja käsittelevissä laitoksissa, jotta vältyttäisiin vastaavilta onnettomuuksilta.

AT-Tuote Oy valmistaa aerosolituotteita, joissa käytetään ponneaineena nestekaasua ja tehoaineena muun muassa liuottimia. Onnettomuushetkellä laitoksen sisätiloissa kaasu tai höyry syttyi räjähdysmäisesti.

Tutkinnan perusteella vaikuttaa todennäköiseltä, että liuotinhöyryjä oli kertynyt rakennuksen yläosaan, jossa ilma ei vaihtunut kunnolla. Höyry syttyi, kun työntekijä avasi rakennuksen nosto-oven.

Riittävä ilmanvaihto varmistettava, nosto-ovi ei sovellu hätäpoistumistieksi

Tutkintaryhmä esittää useita suosituksia räjähdyskelpoisia kaasuseoksia käsitteleville yrityksille,  jotta vastaavat onnettomuudet voitaisiin välttää:

  • Yrityksen pitää huolehtia, että ilmanvaihdon riittävyys mitataan säännöllisesti. Ilman vaihtuminen rakennuksen eri osissa on varmistettava, jotta kaasua tai liuotinhöyryjä ei pääse kertymään sisätiloihin.
  • Laitosten pitää asentaa riittävästi kaasunilmaisia vuotojen havaitsemiseksi. Kaasunilmaisimien hälytys pitää voida havaita selkeästi rakennuksen sisällä kaikissa niissä paikoissa, joissa työntekijät voivat olla vaarassa, sekä rakennuksen ulkopuolella sisäänkäyntien läheisyydessä.
  • Liuottimien varastointi- ja käsittelypaikkojen pitää olla omissa palo-osastoissaan. Liuottimien määrä tuotantotiloissa tulee pitää mahdollisimman vähäisenä. Nosto-ovi ei sovellu hätäpoistumistieksi. Tiloissa pitää olla kulkuovi, jota voidaan käyttää myös silloin, jos nosto-ovi vaurioituu.
  • Rakennuksen paineenkevennys on suunniteltava siten, että paineen on mahdollista purkautua turvalliseen suuntaan ilman, että rakennus on  vaarassa sortua.
  • Hyvä käytäntö on lisätä kaasuhälytys osaksi turva-automaatiojärjestelmää siten, että se kytkee prosessiin kemikaaleja syöttävät pumput ja vaara-alueella olevat sähkölaitteet jännitteettömiksi. Putkistossa tulisi olla myös liikavirtausventtiilit.

Järjestelmällisyyttä käytäntöihin turvallisuuden varmistamiseksi

Työntekijät on koulutettava turvallisiin työmenetelmiin ja heille on kerrottava laitoksen vaaroista. Myös uudet ja tilapäiset työntekijät on perehdytettävä turvallisiin työmenetelmiin.  

Kaikki koneet, laitteet, järjestelmät ja työkalut, jotka liittyvät vaarallisten kemikaalien käsittelyyn ja varastointiin, täytyy huoltaa ja pitää kunnossa suunnitelmallisesti. Tehdyistä huolto- ja kunnossapitotoimista on pidettävä kirjaa.

Yrityksen pitää seurata järjestelmällisesti, että viranomaisten ja esimerkiksi tarkastuslaitoksen vaatimukset ja suositukset toteutetaan. Yrityksen pitää tiedottaa valvovalle viranomaiselle, kun se tekee muutoksia vaarallisten kemikaalien varastointiin ja käsittelyyn.

www.tukes.fi

Uusimmat artikkelit

8.5.2025 | Alan Uutiset

Teknologiateollisuus: “Vapautuksen päivä” käänsi hyvin alkaneen vuoden valtavaksi epävarmuudeksi

Teknologiateollisuuden uusien tilausten arvo parani alkuvuonna vuodentakaiseen nähden ja tarjouspyyntökyselyn saldoluku nousi positiiviseksi ensimmäisen kerran yli kahteen vuoteen. Jäsenille tehty kysely kertoo kuitenkin suuresta epävarmuudesta. Donald Trumpin toimet ovat hidastaneet investointipäätöksiä. 

Suomen ja Viron välisen EstLink 2 -yhteyden korjaustyöt alkavat toukokuussa

Merenpohjaan asennetaan uutta kaapelia noin kilometrin verran. Sähkönsiirtoyhteyden odotetaan palaavan kaupalliseen käyttöön heinäkuun puolivälissä.

Kemikaalit aiheuttavat paljon vakavia työtapaturmia – laiminlyönnit voivat johtaa rikosseuraamuksiin

”Työpaikoilla käytetään paljon vaarallisia kemikaaleja huolimattomasti. Valitettavasti monet työnantajat eivät tunnista kemiallisten tekijöiden aiheuttamaa vaaraa omalla työpaikallaan”, työsuojelutarkastaja Mikko Järvenreuna toteaa.

Gasumin biokaasu pienentää Metsä Groupin valmistaman kartongin hiilijalanjälkeä

Vähäpäästöisiä kartonkeja haluavat asiakkaat ovat tyypillisesti suuria toimijoita, joilla on tiukat kestävyystavoitteet.

Olkiluoto 2 palaa sähköntuotantoon vasta toukokuussa

Olkiluoto 2 -laitosyksikön sähköntuotanto keskeytettiin tiistaina 15. huhtikuuta turbiinilaitoksen generaattorilla havaitun kosteuden nousun vuoksi. OL2:n generaattorin roottori vaihdetaan vararoottoriin.

10.3.2025 | Kumppaniartikkeli

Sulzerin innovatiiviset ratkaisut vedenkäsittelyyn ja pumppaamiseen

Sulzer on yksi Suomen johtavista vedenkäsittelyn ja pumppausteknologian toimijoista. Yhtiön panostukset kotimaisuuteen, kestävään kehitykseen, kokonaisratkaisuihin ja asiakaspalveluun tekevät siitä luotettavan kumppanin sekä kunnallisille että teollisille toimijoille.

30.1.2025 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n uusi valmennusohjelma auttaa suomalaisyrityksiä puolustusteollisuuden markkinoille

VTT käynnistää maksuttoman valmennusohjelman kaksikäyttöteknologiasta. Puolustusmarkkinat kiinnostavat, mutta yritysten on vaikea tunnistaa osaamista. Siviiliteknologiakin voi soveltua puolustuskäyttöön.